Cengiz'in Kazdağları'ndaki projesinde ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verildi
Yürütme durdurma kararı sonrası Cengiz Holding yeni başvuruda bulundu.
Cengiz Holding'in Kazdağları'ndaki rant ve talan projesine karşı açılan davalardan birinde daha yürütmeyi durdurma kararı verildi. Maden projesine karşı açılan bir davada daha yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.
Kamuoyunda "beşli çete" olarak bilinen şirketler arasında yer alan Cengiz Holding'e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri, Çanakkale'nin Halilağa köyünde bakır madeni çalışması yapmak istedi. Geçen aylarda, TEMA Vakfı'nın da aralarında yer aldığı 6 kurum ve 81 kişi olmak üzere 87 davacı tarafından toplamda 4 farklı dava açıldı.
Bölgede yapılan bilirkişi keşfinin ardından heyet, "Söz konusu alanda yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacaktır ve Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Olumlu kararı hukuka aykırıdır" raporu düzenledi. Bunun üzerine Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, 17 Haziran’da "projenin telafisi imkansız zararlara yol açacağı gerekçesiyle" itiraz hakkı kapalı olarak yürütmeyi durdurdu.
BİR DAVADA DAHA 'YÜRÜTME DURDURMA' KARARI
Bunun üzerine yeni başvuru yapan şirket, yürütmesi durdurulan ÇED raporunu yeniden şekillendirerek eksiklikleri giderdiğini iddia etti. Şirketin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptığı başvuruyla tekrardan başladı. Bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında ÇED raporu değerlendirildi. Değerlendirme sonuçlanmadan eski karara açılan bir diğer davada daha yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
'İKİNCİ ÇED SÜRECİ OLUMLU OLURSA TEKRARDAN DAVA AÇACAĞIZ'
Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, "Birçok kurum ve kuruluşla birlikte toplamda 4 tane dava açtık. Bir tanesinde geçen aylarda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bizim açtığımız davada da dün yürütmeyi durdurma açıklandı. Bizim davamızı biraz uzatmayı tercih ettiler. Ancak, bilirkişi kararları ortada olduğu için mahkeme bizi haklı buldu. Şirketin ikinci ÇED sürecini yakından takip ediyoruz. Eğer onda da olumlu kararı alırlarsa tekrardan dava açacağız" dedi.
RUHSAT ALANI 5 BİN 166 HEKTAR
Ruhsat alanı 5 bin 166 hektar olan maden projesi, patlamalı açık ocak şeklinde olacaktı. Dinamitle patlatma sonucunda, yakındaki köyler, tarım alanları ve orman toz içinde kalacaktı.