Boğaziçi Üniversitesi'nde bir intihal vakası daha!

Boğaziçi Üniversitesi'nde bir intihal vakası daha!

AB projelerine başvurmak üzere zorunlu tutulan Cinsel Eşitlik Planı, kayyum yönetimi tarafından İYTE'den olduğu gibi alındı.

Batuhan Batan

Kayyum yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi'nin AB projelerine de başvurmak için zorunlu tutulan Cinsel Eşitlik Planı'nı İYTE'den aldığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin "intihal" sorularını yanıtsız bırakan kayyum yönetimi, belgeye İYTE'den alındığına ilişkin bir ibare ekledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı ile önce Melih Bulu'nun, ardından Naci İnci'nin Boğaziçi Üniversitesi'ne (BOUN) rektör olarak atanması sonrası öğrenci ve akademisyenlerin özerk ve demokratik üniversite için başlayan direnişi devam ederken, kayyum yönetimlere ilişkin skandallar da yaşanmaya devam ediyor. 

Melih Bulu'nun yüksek lisans tezinde "intihal" olduğu daha önce ortaya çıkarken, bu kez de Naci İnci yönetimindeki "kayyum" yönetim "intihal" ile gündeme geldi. Boğaziçi Üniversitesi'nin web sitesinde yayımlanmış olan ve Avrupa Birliği (AB) projelerine başvurabilmek için zorunlu tutulan "Cinsiyet Eşitliği Planı" dokümanının, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) tarafından yayımlanan "Cinsiyet Eşitliği Planı" dokümanı ile aynı olduğu ortaya çıktı.

Söz konusu intihali fark eden Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tolga Sütlü ise konuyu ilişkin bilgi talep etmek üzere iki kurumun yönetimi ile de iletişime geçti.

16 Mart tarihinde her iki kuruma da sorular yönelten Sütlü, Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nün "Bir toplumsal cinsiyet eşitliği planının kapsamı, organizasyonun türüne, uygulandığı kurumsal bağlama, ele alınan disiplinlere veya teşhisin bir parçası olarak tanımlanan toplumsal cinsiyet önyargılarının ve eşitsizliklerin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir" ilkesini de hatırlattı.

'İNTİHAL YAPILDI MI?'

"Bu sebeple İYTE ve BOUN tarafından yayınlanan belgelerin kelimesi kelimesine aynı olması kabul edilemez bir durumdur ve adı geçen iki üniversiteden birisinin diğerinden intihal yaptığı anlamına gelebilir" diyen Sütlü, BOUN ve İYTE'ye şu soruları yöneltti:

1-) BÜ/İYTE toplumsal cinsiyet eşitliği planı, kimler tarafından ve ne yöntemle kaleme alınmıştır?

2-) BÜ/İYTE toplumsal cinsiyet eşitliği planı, üniversitenin hangi kurul, komisyon veya amirlerinin onayından geçmiştir?

3-) BÜ/İYTE toplumsal cinsiyet eşitliği planı ilk olarak hangi tarihte web sitemizde yayınlanmıştır?

4-) BÜ/İYTE toplumsal cinsiyet eşitliği planında İYTE/BÜ toplumsal cinsiyet eşitliği planından intihal mi yapılmıştır?

İYTE, DOKÜMANIN KENDİLERİ TARAFINDAN HAZIRLANDIĞINI BELİRTTİ

İYTE tarafından kanunen tanınan 15 günlük süre zarfında verilen yanıtta, ilk 3 sorunun yanıtının "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İlke ve Stratejileri Belgesi"nden edinebileceği belirtildi. İYTE tarafından intihal sorusuna verilen yanıtta ise doğrudan bir ifade kullanılmasa da söz konusu çalışmanın kendi bünyelerinde yapıldığı belirtildi.

İYTE'nin 4. soruya verdiği yanıtında ise "4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 7. maddesinde belirtilen “…Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler…” hükmü uyarınca değerlendirilmiş olup söz konusu sorunuz ile talep ettiğiniz bilgiler mevcut bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Sütlü, verdiği bilgede, İYTE dokümanın yayımlanmış ilk halinde yer almayan "İYTE Senatosu" tarafından hazırlandığı bilgisinin de daha sonra dahil edildiğini belirtti.

KAYYUM YÖNETİMİ YANIT VERMEDİ, BELGEYİ DEĞİŞTİRDİ

İleri Haber'e verdiği bilgide Boğaziçi Üniversitesi yönetimi tarafından sorularının yanıtlanmadığını belirten Sütlü, "4982 sayılı kanunun 11. maddesine göre 15 gün içinde soruma cevap vermek zorunda olan (veya 15 gün daha ek süre isteme hakkı bulunan) Boğaziçi Üniversitesi’nden ise, bugün 19. gün bitmiş olmasına rağmen, konuyla ilgili herhangi bir geri dönüş olmadı" ifadelerini kullandı.

Ancak, geri dönüş yapmayan üniversite yönetiminin "intihal"e konu olan belgede değişiklik yaptığını belirten Sütlü, dokümanın İYTE tarafından hazırlanan dokümana dayandırıldığını belirten bir ibare eklendiğini belirtti.

'İNTİHAL VAKASI, ÜNİVERSİTEMİZİN TARİHİNDE KARA BİR LEKE OLARAK YERİNİ ALDI'

Yapılan değişikliği "Yani bilgi edinme dilekçemi görmemiş veya durumdan bihaber de değiller" diyerek yorumlayan Öğretim Görevlisi Sütlü, şu değerlendirmede bulundu:

"Boğaziçi Üniversitesi, Cinsiyet Eşitliği Planı'nı, olması gerektiği gibi bir komisyon kurarak şekillendirmek yerine İYTE dokümanını kelimesi kelimesine kopyala/yapıştır yöntemiyle alarak web sitesinde yayımlamıştır. Bütün öğretim üyelerinin sırtını döndüğü atanmış yönetimin, üniversitemizin demokratik yönetişim sistemini nasıl işlevsiz hale getirdiğinin bir örneği daha olan bu utanç verici intihal vakası hem bizzat yapanların hem de üniversitemizin tarihinde kara bir leke olarak yerini aldı."

CİTÖK HATIRLATMASI

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin çalışmalarıyla 2012 yılında kurulan ve Melih Bulu döneminde ücretli tek çalışanı Cemre Baytok'un ücretsiz izne çıkarılması ve ardından işten çıkarılması ile fiilen işlevsiz hale getirilen Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu'nu (CİTÖK) hatırlatan Sütlü, şunları söyledi:

"CİTÖK gibi konunun uzmanı bir ofisi işlevsiz hale getiren ve bu görevi layıkıyla yürütebileceğini iddia eden atanmış yönetimin bu konuda da ne kadar yetersiz olduğunu, sadece yasak savmak için iş yaptığını bu şekilde bir kere daha görmüş olduk."

DAHA FAZLA