Bodrum Göktepe’deki kaya mezarlar çöplüğe döndü!

Bodrum Göktepe’deki kaya mezarlar çöplüğe döndü!

Bodrum Göktepe’de bulunan tarihi kaya mezarları defineciler tarafından delik deşik edildi ve mezarlar çöplüğe döndü.

Güney yamacında 13 bin kişi kapasiteli Bodrum Antik Tiyatrosu’nun da bulunduğu ve dört bir yamacında yüzlerce kaya mezarının bulunduğu Göktepe’de define avcıları tarihi mezarlara zarar vermeye devam ediyor. Bodrum merkezinde bulunan tarihi ve doğal güzelliği ile dikkat çeken Göktepe’de bulunan kaya mezarları sürekli olarak define avcıları tarafından zarara uğratılıyor. Göktepe’de son çekilen fotoğraflarda da görüldüğü üzere bazı kaya mezarlarının yanlarında ve içlerinde yeni kazılar yapıldığı görülürken, bazı kaya mezarlarının içindeki yoğun çöplerde dikkatlerden kaçmıyor.

ANTİK MEZARLAR ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

Define avcıları dışında büyük bir çöp sorununun da yaşandığı Göktepe’de bazı kaya mezarlarının içine koyulmuş yoğun atık kablolar dikkatlerden kaçmazken, bazı kabloların içlerinin çıkarıldığı görüldü. Geçtiğimiz yıllarda bölge hakkında çıkan haberlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Göktepe’de inceleme başlatılmış ve gerekli temizlik işlemleri Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından yaptırılmıştı. Aradan geçen yaklaşık 2 yılın ardından Göktepe’deki kaya mezarlarından bazılarının yine çöplerle dolduğu görülürken, bazı kaya mezarlarında define avcıları tarafından yapıldığı tahmin edilen kazılar görüldü.

ARKEOLOJİK AÇIDAN ÖNEMLİ BİR BÖLGE

Göktepe’nin üst bölümlerinde kaya içine oyulmuş yüzlerce mezar bulunuyor. Çoğunluğu Helenistik ve Roma devrine tarihlendirilen bu mezar odalarının çok azında yer yer fresk izlerine rastlanmakta. Bazı kaya mezarlarının cephelerinde adak taşlarının konduğu yuvalar görülmekte. Bodrum’un genel manzarasını görmek, şehir surlarını izlemek isteyen birçok turist sabah erken saatlerde veya akşamüstü Göktepe’yi geziyor.

LÜKS VİLLA İNŞAATI SIRASINDA ONLARCA KAYA MEZAR BULUNMUŞTU

Mayıs ayı başlarında inşaat alanında çalışan iş makinası tarafından zarar verildikten sonra bulunan 11 adet tarihi kaya mezarda Bodrum Sualtı arkeoloji Müzesi ekiplerince başlatılan kurtarma kazılarında mezar sayısı her geçen ay arttı. Temmuz ayı sonunda bulunan mezar sayısı 40’a yükselirken, devam eden çalışmalarla birlikte bulunan mezar sayısı 59’a yükseldi. Bulunan tarihi mezarların bir çoğu iş makinası tarafından zarar görmüş ve bazı mezarlar tamamen tahrip olmuş durumda.

Bölgede arkeologlar ile yaklaşık 6 ay devam eden kurtarma kazılarında bölgenin nekropol (mezarlık) alanı olduğu anlaşıldı. Kazılar sırasında mezarlardan kemik parçaları, gözyaşı şişeleri ve çeşitli mezar hediyeleri çıkartıldı.



(Arkeofili)

DAHA FAZLA