Bir parkı kurtarmak: Pluk ve Kırmızı Çekicisi
"Büyük ihtimalle, dünyada bir hamamböceğinin evcil hayvan olarak beslendiği tek kitap Pluk ve Kırmızı Çekicisi'dir.’’
Burcu Adıgüzel
Pluk ve Kırmızı Çekicisi, Hollanda çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından Annie M.G. Schmidt’in kaleminden çıkmış bir öykü. 9 yaş ve üzeri için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Erhan Gürer’in çevirisi ve Fiep Westendorp’un resimleri ile çok lezzetli bir hikâye olarak çıkıyor karşımıza.
Pluk, hayata ve her şeye olumlu bakma becerisini geliştirmiş, dost canlısı bir çocuk. Öykünün kurgusunu da ören şey, Pluk’un hayatına giren hayvan ve insan dostları. Pluk’la, kırmızı çekicisi üzerinde tanışıyoruz ilk olarak. Çekicisinin üzerinde gezerek kendine kalacak bir ev arayan Pluk, bu yolculuğunun içerisinde kendine yeni arkadaşlar edinir. İlk tanıştığı güvercin Dollie’dir. Ardından bay Pen ve hamamböceği Zaza hayatına girer. Pluk, dostlarının yardımı sayesinde kendine bir ev bulur ve Kuleli Bina’ya yerleşir. Kuleli Bina, 20 katı olan büyük bir binadır ve içerisinde çok kişi yaşar. Pluk, sırayla burada yaşayan herkesle tanışır ve arkadaş olur. Zamanla, Pluk ve arkadaşları kendilerini bir mücadelenin içerisinde bulurlar. Üveyik Bahçesi’ndeki ağaçlar ve burada yaşayan hayvanlar tehlikededir. Birlikte, evlerinin yakınında bulunan hayvanlar ve bitkilerle dolu bir parkın betonlara teslim edilmesini engellemek için bir plan yaparlar. Pluk’un neden bir çekiciyle dolaştığı, neden bir evi olmadığı, aslında kim olduğu gibi soruların yaşattığı tüm boşlukların herkes tarafından farklı doldurulmak için okuyucuya bırakılması ayrı bir tat. Parkın akıbetini de biz satırlara bırakalım.
Kitapta olması gereken her şey yerli yerindeyken, diğer Annie M.G. Schmidt öykülerinde de olduğu gibi her şey bir o kadar da özgür. Hayvanların kişiselleştirilmesi ve sıra dışı, itaat etmeyen, isyankâr sayabileceğimiz Pluk karakteri beni okurken oldukça heyecanlandırdı. Bu farklı ve yaratıcı karakterlerin bir araya gelip doğal bir yaşam alanını kurtarmak, ağaçların kesilmesini engellemek için verdikleri mücadele ise hayatımızda yeri hep güzel ve gururla andığımız bir süreci hatırlatıyor.
Künye: Fiep Wenstendorp, Annie M.G.Schmidt, Can Çocuk Yayınları, 2018, 208 syf