Bilinen en eski iki galaksi görüntülendi

Bilinen en eski iki galaksi görüntülendi

NASA, biri büyük patlamadan 350 milyon yıl, diğeri 400 milyon yıl önce oluşmuş iki galaksinin görüntülerini paylaştı.

NASA, James Webb teleskobu derin uzayla ilgili yeni keşifler yapmaya devam ediyor. NASA'dan yapılan son açıklamada, şu ana kadar bilinen en eski ve en uzak galaksinin keşfedildiği duyuruldu. Bu galaksilerden birinin "büyük patlama"dan sadece 350 milyon yıl önce oluştuğu düşünülüyor.

NASA'da görevli astronomların dün yaptığı basın açıklamasında eğer ilk bulgular doğrulanırsa, daha önce Hubble uzay teleskobu tarafından keşfedilen ve "büyük patlama"dan 400 milyon sonra oluştuğu bilinen en eski galaksi de bu unvanını kaybetmiş olacak.

Harvard-Smitsonian Astrofizik Merkezi'nde görevli Rohan Naidu ve ekibinin "Astrophysical Journal Letters" isimli dergide yayımladıkları makalede James Webb teleskobunun son keşiflerine ilişkin bulgulara yer verildi. Buna göre keşfedilen galaksilerden birinin büyük patlamadan 350 milyon yıl önce, diğerininse 450 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Ancak Naidu, "yeni rekor sahibine unvanını teslim etmeden önce daha fazla incelemenin yapılması gerektiğini" belirtti.

'ÇOK DİNAMİK ZAMANLARDAYIZ'

Basın açıklamasında söz alan ve makalenin yazarlarından biri olan Kaliforniya Üniversitesi'nden Garth Illingworth, "(yeni keşifler açısından) Çok dinamik zamanlardayız" dedi. Illingworth, "Yeni keşfedilen galaksilerle ilgili pek çok ön duyurunun yapıldığını, bunların arasında daha erken tarihli olanların da bulunduğunu" belirtti. Garth Illingworth, "astronomlar olarak hâlâ yeni keşiflerden hangilerinin gerçekten eski olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

Astronomlar, 13.8 milyar yıl önce oluşan evrenin henüz bebeklik döneminde oluşmuş galaksilere ilişkin de bulgular olduğunu ancak bunların henüz doğrulanamadığını belirtti.

DAHA FAZLA