Başka bir dünya mümkün: Çünkü 'Öyle Değil, Böyle!'

Başka bir dünya mümkün: Çünkü 'Öyle Değil, Böyle!'

Prenses uyanmak için illa bir öpücüğe mi ihtiyaç duyuyordu? Koca kurt gerçekten Kırmızı Başlıklı Kız’ı yemek istiyor muydu? Rapunzel kuleden kurtulmak için illa da saçlarını uzatmak zorunda mıydı? Hiç de bile! Çünkü “Öyle Değil, Böyle!”

Umut Dağlar

Masallar yıllardır kulağımızın bir köşesinde, uykumuzun başında, kitaplarımızın arasında varlığını sürdürüyor. Özellikle klasik masallar yeniden resmediliyor, yüzyıllardan bu yana gelen anlatılar yeni teknoloji ile birlikte biraz daha renklendirilerek önümüze servis ediliyor. Her çocuk bir şekilde bu masallardan en az birisiyle yakından tanışıyor. Oysa klasikleşmiş, her coğrafyada ve her dilde anlatılan bu masalların pedagojik tarafının eksik olduğunu, çocuklara uygun olmadığını, “verdikleri dersler”den öte çocuklar için zararlı olduğunu biliyoruz. Bu masallardan uzak durmaya ve çocukları da uzak tutmaya çalışan yetişkinler var elbet. Fakat Aslı Tohumcu bu defa başka bir yola başvuruyor. “Öyle Değil, Böyle!” diyor yüzyılları arkasında bırakıp gelmiş masallara…

Toplumsal cinsiyet kalıplarının cümle cümle yıkıldığı, prenseslerin “Seni istemiyorum.” dediği, kötü kalpli cadıların aslında üvey evlatlarını çok sevdiği masallar diyarına hoş geldiniz! Çok uzun süredir tanışık olduğumuz masal karakterleri, masalcının onlar için yazdıklarından oldukça mutsuzken bir yol aramaktaydılar. Fakat edebiyatçı değillerdi ve masalların gidişatını bir türlü değiştiremezler. Kurt birkaç hamle yapsa da en fazla yapabildikleri şey masalcının elini kolunu bağlamak olmuştu. Çünkü bu adamı birinin artık susturması gerekiyordu!

Uyuyan Güzel artık uyumak istemiyordu; prensesler istemedikleri prensler tarafından öpülmekten, üvey ablalar Külkedisi’ne kötü davranmaktan bıkmışlardı; ejderhalar ise çocukları yemekten nefret ediyorlardı… Evet, masallara ihtiyaç vardı fakat bu şekilde olanına değil! Minik gezginin kapıyı çalmasıyla ve masalcı adamın yerine geçmesiyle her şey bambaşka olmuştu.

“Öyle Değil, Böyle!” çocukların ve hatta yetişkinlerin masallarla yeniden tanışmasını sağlarken geleneksel olanı karşısına alıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair olumlu soru işaretleriyle tanıştırıyor bizleri. Klasik masalların tersine eşit ve özgür bir masal diyarını seriyor gözlerimizin önüne, bir çocuğun kaleminden çıkanlarla birlikte.

Pelin Turgut resimlerken adeta canlanıyor sayfadaki masal karakterleri. İsyanları göz dolduruyor, çabaları bizi sımsıkı sarmalıyor. Ağızlarından çıkanlar ise başka bir dünyanın mümkün oluşunu tekrar hatırlatıyor bizlere.

Evet, başka bir dünya mümkün. Çünkü “Öyle Değil, Böyle!”

KÜNYE: Öyle Değil, Böyle!, Aslı Tohumcu, Res. Pelin Turgut, Can Çocuk Yayınları, 2021, 56 Sayfa.

DAHA FAZLA