Barış Atay, Kolin İnşaat’ın doğa katliamını Meclis gündemine taşıdı

Barış Atay, Kolin İnşaat’ın doğa katliamını Meclis gündemine taşıdı

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Kolin İnşaat'ın Turgutbey Köyü’nü betona boğan projesini Bakan Kurum'a sordu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Kolin İnşaat’ın Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi Turgutbey Köyü’nde tarım arazilerinde faaliyete geçirdiği asfalt plent tesisi projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırlayan Atay, projeye ilişkin ÇED raporunun olumsuz sonuçlandığını belirtirken, yurttaşların itirazlarını dile getirdi.

Turgutbey’de yaşayan yurttaşların Kolin İnşaat’ın projesine karşı hukuki süreç başlattığını ifade eden Barış Atay, tesisin bölgede yaratacağı doğa tahribatına dikkat çekti.

Atay, Bakan Kurum’a “Projeden kaynaklı oluşacak katı ve sıvı atıklar, kullanılacak makine ekipmanları kaynaklı atık yağlar, tehlikeli atıklar, gürültü, toz ve gaz emisyonları vb. hususlarda projenin ekolojik ve tesis alanına en yakın yerleşim birimlerine etkilerine ilişkin alınacak önlemler nelerdir?” sorusunu yöneltti.

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Bakan Kurum’dan şu soruların yanıtını istedi:

1. Yurttaşların hiçbir gerekçeyle istemediği bu projenin kamu yararı ve kamuya maliyeti nedir?

2. Bölgede yaşayan yurttaşlara sağlıklı bilgilendirme yapılmış mıdır? Yurttaşların itiraz ve kaygıları dinlenmiş ve tutanak altına alınmış mıdır?

3. Projeden kaynaklı oluşacak katı ve sıvı atıklar, kullanılacak makine ekipmanları kaynaklı atık yağlar, tehlikeli atıklar, gürültü, toz ve gaz emisyonları vb. hususlarda projenin ekolojik ve tesis alanına en yakın yerleşim birimlerine etkilerine ilişkin alınacak önlemler nelerdir?

4. Kurulması planlanan 240 ton/saat kapasiteli Asfalt Plent Tesisinin üretim verimliliği, enerji (elektrik/doğalgaz) kullanımı ve filtrasyon tedbirleri göz önünde bulundurularak başka alternatif alanlar aranmış mıdır?

5. P.T.D Dosyasında planlanan proje sahasındaki floristik-faunistik yapı alanda bulunma olasılıklarına göre belirlenmiş olup hazırlanan tablo sadece Muhtemel Flora Türleri ve Korunma Durumları”nı gösterir niteliktedir. Arazi çalışması yapıldığı belirtilse de hazırlanan ek tablolar literatür taramasından ibaret olup arazi çalışması yapılmadığını göstermektedir. Bu hususa ilişkin bir inceleme yapılması düşünülmekte midir?

6. Projenin hayata geçirilmesi hususunda yurttaşlar tarafından projeye karşı başlatılan hukuki sürecin tamamlanması beklenecek midir?

7. Tüm bu sorular çerçevesinde ilgili kurumca projeye ilişkin verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın değiştirilerek ÇED Gereklidir kararının verilmesi düşünülmekte midir?

DAHA FAZLA