Bakanlık, Efes'ten sonra Avusturyalı ekibin Limyra Antik Kenti kazısını da durdurdu
Türkiye ile Avusturya arasında yaşanan siyasi gerilim nedeniyle Efes kazılarından sonra Limyra Antik Kenti kazıları da durduruldu.
Dışişleri Bakanlığı'nın 31 Ağustos 2016 tarihli yazısına istinaden İzmir, Selçuk’ta arkeolojik kazıları yürüten Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği Efes Kazıları, normal çalışma döneminin bitmesine daha iki ay olmasına rağmen iptal edilmişti. Çoğunluğunu Avusturyalı bilim insanlarının oluşturduğu Efes Antik Kenti kazı ekibi çalışmalarının ani bir kararla durdurulması, son zamanlarda Türkiye ve Avusturya arasında devam eden siyasi olaylarla ilgili olarak görülüyor.
Efes'teki arkeolojik kazı çalışmasının iptal edilmesinin ardından Avusturyalı ekibin 1970 yılından beri yürüttüğü Antalya'daki Limyra Antik Kenti'ndeki kazı çalışması da iptal edildi.
LİMYRA ANTİK KENTİ
Limyra Antik Kenti en azından MÖ 6. yüzyıldan itibaren yerleşilmeye başlandı. Şehir en parlak dönemini MÖ 4. yüzyılın ilk yarısında, Likya Kralı Perikle’nin hükmü sırasında yaşadı. Limyra bu dönemde Likya’nın başkentiydi. MS 2. ve 3. yüzyıllarda da parlak bir dönem geçiren Limyra, depremler yüzünden zarar görmesine rağmen yeniden inşa edildi. Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olan şehir Arap akınları sonrasında MS 8-9. yüzyıllarda terk edildi.
Limyra 1970 yılından beri Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazılıyor. Kentte en kuzeyde bir akropol, bunun anında bir iç kale ve aşağı kale bulunuyor. Aşağı kalede surlar, sarnıçlar, Bizans Kilisesi ve Perikle Heroon’u bulunuyor. (Arkeofili)