Ayvalık’ta amfora yığını büyüyor

Ayvalık’ta denizin dibinde bulunan amfora yığını gün geçtikçe büyüyor.

Ayvalık Maden Adası açıklarında bulunan Prigos batığı ve binlerce amfora, suyun altında ihtişamlı bir görüntü oluşturuyor. Yüzeyden 24 metre aşağıda bulunan batık ve üzerindeki amforaları görebilmek için izinle dalış yapmak gerekiyor.

M.S.10. yy da bir geminin bölgedeki Prigos kayalıklarına çarparak battığı tahmin edildiğinden bu adın verildiği yerde tepe oluşturan amforalar günümüzden yaklaşık bin yıl öncesine tarihlendiriliyor.

Prigos kayalıklarında yapılan dalışlara rehberlik eden Kubilay Kılıç, geminin üzerinde normalde olması gerekenden daha fazla amfora olduğu şeklinde yorum yaparken, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. A. Kaan Şenol su altı fotoğraflarını yorumladı. Buradaki amforaların 10. yy başlarında Tekirdağ civarında üretildiğinin tahmin edildiği bilgisini verdi.

Bu dönemde amforaların genellikle ticaret amacıyla kullanıldığını belirten Şenol, “Bu tür batıklara özellikle Marmara Denizi’nde rastlamak mümkün ancak Kuzey Ege’de yıllardan bu yana koruma altında olan bir alanda bu kadar çok sayıda amforanın olması güzel. Bölgede kapsamlı bir arkeolojik çalışma yapılırsa bu amfora yığınının altında gemiye ait parçaların bulunması da mümkün olabilir” açıklamasında bulundu.

Alınan bilgiye göre, bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak tescillenmiş ancak burada henüz herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmamıştı.

DAHA FAZLA