“Aynı işe 15 farklı kadro ve maaş var!”: Kamu Bilişim Çalışanları adalet talep ediyor
3600 ek göstergeden yararlanamayan kadrolardan kamu bilişim çalışanları ile söyleşi gerçekleştirdik.
Söyleşi: Nursel Çelen – Uraz Aydın
3600 ek gösterge meselesi son dönemde önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Ek gösterge memurların aylık maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları ikramiyelerinin ve emekli aylıklarının belirlenmesinde ciddi önem taşımaktadır. Bu yıl yapılan düzenleme ile 15 Ocak’tan itibaren Öğretmen, Sağlık Çalışanları, Polisler ve Din Görevlileri özelinde birçok kadroya 3600 ek gösterge verilmiş. Fakat 3600 ek göstergeden yararlanamayan kadrolardan biri ise kamu bilişim çalışanı, Programcı ve Çözümleyiciler olmuştur. Onların bu mağduriyetlerini kendi ağızlarından dinlemek istedik ve Kamu Bilişim Çalışanları Derneği ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Merhaba, dilerseniz ilk sorumuzla başlayalım. Kamuda teknik hizmetler sınıfında (THS) yer alan çalışanların neredeyse tamamına 3600 ek gösterge verilirken siz programcı ve çözümleyicilere bu hakkın verilmemesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Kamuda THS’de yer alan, Programcı ve Çözümleyici unvanlarındaki personel, İş Görev Tanımı olarak kamu bilgi işlem birimlerinde “mühendis”e eşdeğer olarak görev yapar. Mühendis ile aynı iş ve görevi, aynı ortamı ve de aynı riskleri paylaşır. Teknik Hizmetler Sınıfına tabi bilgisayar mühendisi, elektronik, endüstri mühendisi, istatistikçi, matematikçi, mimar vb. unvanlar 3600 ve 4200 ek göstergeden faydalanırken aynı sınıftaki aynı bölüm mezunu aynı işi yapan kamu bilişim çalışanı programcı ve çözümleyiciler bundan faydalanamıyor. Bizim de ek göstergelerimizin, THS’de görev yapan ve aynı mesleki unvana sahip emsallerimizle eşitlenmesini talep ediyoruz.
Biraz daha iyi anlamamız için soruyorum, bulunduğunuz kadroda çalışanların tam olarak görev alanı nedir, kamuyla ilgili hangi işleri üstleniyorsunuz? Bu mağduriyeti yaşayan ve kamuda çalışan programcı ve çözümleyici sayısı nedir?
Kamuda Programcı ve Çözümleyici kadrosunda emekliler dahil toplam 3400 personel bulunuyor.
Bilişim Teknolojileri alanında yaşanan hızlı gelişmeler beraberinde Yazılım Uzmanlığı, Veri Tabanı Uzmanlığı, Sistem Analisti ve Tasarım Uzmanlığı, Ağ (Network) Sistemleri Uzmanlığı, Veri Uzmanlığı / Veri Madenciliği Uzmanlığı, Siber Güvenlik Uzmanlığı, Mobil Yazılım Uzmanlığı, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Uzmanlığı ve Teknik Destek Uzmanlığı gibi uzmanlık alanlarından söz edebiliriz.
Kamuda Bilgi Teknolojileri (BT) Hizmet Sınıfı bulunmadığı için yukarıda sayılan her biri ayrı uzmanlık bilgisi ve tecrübesi gerektiren iş ve işlemeler Programcı, Çözümleyici, Mühendis, İstatistikçi, vb. unvanlarındaki personel tarafından geliştirilmekte, yönetilmekte ve idamesi sağlanmaktadır.
Bir programcının mesleğini icra edebilmesi için tek başına mesleki bilgisi yeterli olmamaktadır. Pek çok uygulama alanlarında yazılım geliştirmek durumunda olduğundan, diğer mesleki disiplinlerde de bilgi sahibi olması gerekmektedir. Mesleki sorumluluğu kurumların faaliyet alanlarının tümüne ait uygulama yazılımları geliştirebilmesini gerektirmektedir. Bu nedenden dolayı da pek çok mesleki uygulamaları ileri düzeyde bilmesi, mevzuatına ve konularına hâkim olması, gelişmeleri ve değişimleri takip ederek sistemine aktarması gerekmektedir. Bu durum programcılığı diğer birçok meslek dallarından ayrıcalıklı kılmaktadır.
Kamuda “Programcı” ve “Çözümleyici” unvanlarına atanabilmek için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği vb. lisans bölümlerinden mezun olmak (2008 öncesi 4 yıllık fakülte mezuniyeti yeterliydi), yüksek öğrenim sırasında en az iki programlama dilini içeren ders aldığını belgelemek gerekiyor; en az iki programlama dili konusunda kursa katılarak başarıyla tamamladığına ilişkin Milli Eğitim sertifikası da isteniyor.
Özellikle büyük data hacimleri ile milyonlarca insana hizmet veren kamu kurumlarında dijital dönüşümü gerçekleştiren, kurumlar arası otomasyonu da sağlayarak e-devlet uygulamalarını geliştiren de bilişim personeli.
Örneğin şu günlerde çokça sözü edilen EYT hesaplamalarının yapılması da bizim işimiz. Öte yandan BİMER’den Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne, SGK’dan Adalet Bakanlığı-UYAP sistemine bir dizi başka proje de çalışma alanımıza örnek olarak gösterilebilir.
Bu mağduriyetten kaynaklı almış olduğunuz ek ücret ve maaşınızdaki hak kaybı ne boyuttadır?
666 sayılı kanun ile programcı ve çözümleyici unvanlarının ek ödemeleri 170 puandan 100 puana düşürüldü, sadece bu bile maaşımızda yarı yarıya bir kayba neden oldu. 666 Sayılı KHK öncesi %170 olan ek ödeme söz konusu KHK ile %110 düşürülmüş ve senede iki defa ödenen asgari ücret tutarındaki ikramiye kaldırılmıştır. Dolayısıyla ek ödeme %170’de 7.004 TL iken %110’da 4532 TL olup bugünkü şartlarda kayıp 2.472 TL’dir.
Senede iki defa ödenen ikramiyemiz de iptal edildi. İki brüt asgari ücrete tekabül ederek 20.016 TL’lik bir kayıp oluşturuyor. Bunlara ilave kadromuz Teknik Hizmetler Sınıfında 3600’e dahil edilmediğinden de hak kayıplarımız bulunmaktadır.
Ayrıca özel hizmet tazminatı hesaplanırken, üniversiteden mezun olunan bölüme göre farklılıklar oluşmuştur. Bir taraftan da ek gösterge gibi değerler esas alınırken “Genel İdare Hizmet Sınıfı” kapsamında devam edilmektedir.
Halen kadrolu bir bilgisayar programcısı ile sözleşmeli bilişim uzmanı arasında 3 kata kadar bir ücret farkı söz konusu olabiliyor. Düşünün ki kamu kurumlarında aynı işi yapan ve aynı sorumlulukları taşıyan 15 ayrı unvan ve farklı maaş alan personel çalışıyor! Bu durum çalışma barışını bozuyor, adaletsiz bir durum yaratıyor.
Kadrolu programcı maaşı 15.500 TL civarı iken sözleşmeli bilişim uzmanı ücreti 36.000 TL’den başlamaktadır, Gelir İdaresi Başkanlığı bu yıl yaptığı sınavla çok sayıda sözleşmeli programcı istihdamı yapmış, SGK’dan istifa edip geçen arkadaşlarımızın maaşları en düşük 25.000’den başlatılmıştır.
Bu ek gösterge düzenlemesiyle özlük haklarınızda yaşadığınız mağduriyetin giderilmesi konusunda daha kapsayıcı, eşitlikçi ve adaletli bir çalışma talep ediyorsunuz. Bu talep doğrultusunda diğer kamu çalışanlarıyla ortak hareket etmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı? Derneğinizden biraz söz eder misiniz?
Özlük haklarımızda yaşadığımız mağduriyetin giderilmesi için tüm kamu bilişim çalışanları arasında örgütlü hareket etmemizin gerekliliğinden hareketle başta kadrolu Programcı ve Çözümleyiciler olmak üzere kamu bilişim çalışanlarını kapsayan Kamu Bilişim Çalışanları Derneği 19 Şubat 2020 tarihinde kurulmuştur. Derneğimizin başlıca amaçları şöyle ifade ediliyor: Kamuda bilgi işlem birimleri yapılarının standart bir hale getirilmesi; her biri ayrı bir uzmanlık alanı olan BT uzmanlıklarının bir kariyer uzmanlık unvanı çatısı altında toplanması; BT hizmetleri için Bilgi Teknolojileri Uzmanlığı ve Bilgi Teknolojileri Uzman Yardımcılığı kadroları kariyer uzmanlık olarak ihdas edilmesi.
Bilgi işlem birimlerinde fiilen görev yapmakta olan farklı unvanlardaki bilişim personelinin bir kereye mahsus yaş ve öğrenim alanı şartları gözetilmeden Bilgi Teknolojileri Uzmanlığı kadrolarına atanmalarını da talep ediyoruz. Böylelikle kamu bilişim çalışanları arasındaki statü ve özlük hakları farkları kaldırılarak tek bir çatı altında, Bilgi Teknolojileri Uzmanlığı unvanı altında toplanması sağlanacaktır. Kamuda çalışan bilişim personelinin BT alanındaki kariyer planlaması yapabilmesi sağlanmış olacaktır.
Ayrıca kamuda BT alanındaki yetişmiş personel kayıpları büyük ölçüde önlenerek kurumsal hafıza korunacak ve hali hazırda yürütülmekte olan projelerin devamlılığı da sağlanmış olacak ve çalışanlar arasındaki iş barışı sağlanmış olacaktır.
Uzmanlık kadrosu ihdası sağlanana kadar geçecek olan sürede Teknik Hizmetler Sınıfına alınan Programcı ve Çözümleyici unvanlarının ek gösterge (en az 3600), ek ödeme, özel hizmet tazminatı vb. düzenlemeleri için ilgili kanun ve maddelerde değişiklik yapılmasını da talep ediyoruz.
Derneğimizin şu anda aktif olarak 150 üyesi bulunuyor, üyelerinin büyük çoğunluğunu SGK çalışanları oluştursa da diğer kurumlardaki meslektaşlarımıza ulaşmak ve birlikte hareket etmek adına çalışmalarımız devam etmektedir.
Derneğimizin internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden katılım ve birlik çağrısı yapmaya devam ediyor, sesimizi duyurmak için uğraşıyoruz.
Teşekkür ederiz, umarız İleri Haber olarak bizim de sesinizi, adalet arayışınızı duyurmanızda katkımız olur. Kolaylıklar dileriz.
Biz teşekkür ederiz, size de kolay gelsin.
Kamu Bilişim Çalışanları Derneği’nin hesaplarına şuradan ulaşılabilir.
https://www.linkedin.com/in/kamubilder/
https://www.facebook.com/kamubilder/