Aşırı sıcaklara karşı önlem çağrısı: 'Sıcak sağlık eylem planı oluşturulsun'

Aşırı sıcaklara karşı önlem çağrısı: 'Sıcak sağlık eylem planı oluşturulsun'

Küresel ortalama sıcaklığın 17,23°C olduğu 6 Temmuz 2023, kaydedilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçmişti.

İleri Haber

Sağlık meslek odaları ve derneklerinden ortak yapılan açıklamada, aşırı sıcaklara dikkat çekilirken, devletin tüm ilgili kurumları acil önlem almaya çağırıldı. Açıklamada, “Bu noktada erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, koruyucu önlemlerin alınması, uyum stratejilerinin geliştirilmesinde Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara önemli görevler düşmektedir. Bu konuda acilen ‘sıcak sağlık eylem planına’ ihtiyaç vardır” denildi.

Dünyada ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde üç kez üst üste rekor kırarken, küresel ortalama sıcaklığın 17,23°C olduğu 6 Temmuz 2023, kaydedilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçti.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Yürütme Kurulu, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden konuya ilişkin bir ortak açıklama yapıldı.

‘CİDDİ OLUMSUZ ETKİLERİ VAR’

“Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığı, 17°C ile 31°C arasıdır. Aşırı sıcaklık artışının insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Aşırı sıcaklar, sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilir. Ancak, asıl tehlike aşırı sıcakların mevcut kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırarak ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölüme neden olmasıdır. Yaşlı bireyler, küçük çocuklar ve bebekler, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve açıkta çalışanlar daha fazla risk altındadır” denilen açıklamada,  Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2022 yılında Avrupa'da en az 15 bin kişinin hayatını aşırı sıcaklar nedeniyle kaybettiği verisi hatırlatıldı.

‘SICAK SAĞLIK EYLEM PLANINA’ İHTİYAÇ VARDIR’

Açıklamada şunlar kaydedild:

“Aşırı sıcaklar açısından coğrafik konumu nedeniyle hayli risk altında olan ülkemizde halkımızın bu duruma hazırlıklı olması ve toplumsal önlemlerin alınması çok önemlidir. Bu noktada erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, koruyucu önlemlerin alınması, uyum stratejilerinin geliştirilmesinde Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara önemli görevler düşmektedir. Bu konuda acilen ‘sıcak sağlık eylem planına’ ihtiyaç vardır. Küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 1,5°C'den fazla artmasına izin vermek, dünyanın birçok yerinde yaz sıcağını dayanılmaz hale getirebilir. Bu seviyeyi +1,5°C'nin altında olacak şekilde sınırlandıran Paris İklim Anlaşması hedefine ulaşmak, oluşacak zararları önlemede ülkemizin ve tüm dünya ülkelerinin birinci önceliği olmalıdır.”

Açıklamanın tamamına ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA