Arazi toplulaştırmasına karşı Trakya çiftçisi ayakta: ‘Toprağımıza çöküyorlar’

Arazi toplulaştırmasına karşı Trakya çiftçisi ayakta: ‘Toprağımıza çöküyorlar’

Trakya'da çiftçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile alınan arazi toplulaştırması kararına karşı cumartesi günü düzenlenecek mitinge hazırlanıyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: tugaycandan@ilerihaber.org

Zorunlu arazi toplulaştırmasına karşı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde, Pınarhisar Toprak ve Tarım Komisyonu öncülüğünde cumartesi günü bir miting yapılacak. Miting öncesi konuşan Komisyon Sözcüsü Cengiz Atlı, “Trakya’nın çiftçileri kan ağlıyor. Topraklarına resmen çöküyorlar” derken, mitinge de çağrı yaptı.

12 Mayıs 2022 tarih 5564 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6200 sayılı DSİ Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun ek 9. Maddesi gereğince Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi ve çevresinde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verildi.

Bu kararla birlikte 13 yerleşim yerini kapsayan on binlerce dönümlük birinci sınıf tarım alanlarına dönük bakanlık tarafından arazi toplulaştırma çalışmalarına başlandı.

8 Ekim’de de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Lüleburgaz’a bağlı Celaliye, Ceylanköy, Çeşmekolu, Emirali, Ertuğrul, Eskitaşlı, Hamitabat, Hamzabey, Karaağaç, Sakızköy, Tatarköy ve Yenitaşlı’da arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılması kararı verildi.

Bu kararlara karşı mücadeleye başlayan çiftçiler Lüleburgaz ile Pınarhisar Toprak ve Tarım Komisyonu’nu kurdu.

Komisyon’un öncülüğünde 24 Aralık Cumartesi günü saat 12.00’de Pınarhisar Cumhuriyet Meydanı’nda “Zorunlu arazi toplulaştırmasına hayır” mitingi yapılacak.

Miting öncesi Komisyon Sözcüsü Cengiz Atlı’ya ile hem zorunlu arazi toplulaştırması, hem de miting ile ilgili sorularımızı yönelttik.

‘VERİMLİ TARLALAR ALINDI, VERİMSİZ ARAZİLER VERİLDİ’

Arazi toplulaştırması nedir? Nereleri kapsıyor? Bu karar ne için alındı?

Zorunlu arazi toplulaştırması, Cumhurbaşkanı kararnameleri ile başlıyor. Özellikle Trakya'da  yoğunlaşan uygulamanın; tarım arazilerinin daha verimli kullanılması, büyük parseller oluşturularak gübre, mazot, zirai ilaç gibi giderlerin düşürülmesi amacıyla yapıldığı ilan edildi.

Ancak uygulanan yerlerde savunduklarının aksine çiftçilerin topraklarından yüzde 10'a kadar kesinti yapıldı. “Yol yapımı için kesinti yapıyoruz” dediler. Oysa Hazine yerleri kullanılabilirdi. “Tarlaları adil bir şekilde sınıflandırdık” dediler. Oysa çiftçilerin verimli ve değerli tarlaları ellerinden alınıp verimsiz araziler verildi. Bu güne kadar ecrimisil ödeyerek işledikleri Hazine yerleri  çiftçinin elinden alınarak kesinti yapılanlar ile bir yere toplandı.

Büyük parselli Hazine arazisi oluşturuldu. Meralar da hazine yerleriyle yan yana parsellendirildi.

‘ÇİFTÇİLERİN BARINMA ŞANSI KALMAYACAK’

Arazi toplulaştırması bölgedeki tarım ve hayvancılık ile buralardan geçimini sağlayan halkı nasıl etkileyecek?

GDO’lu tohumlar ve ilaçlamalar, pancara getirilen kota, aile tarımına büyük darbe vurdu. 50 yıldır üretici köylülerin topraktan uzaklaştırma politikasında sona gelindi. Çiftçinin fahiş fiyatlarla aldığı tohum, gübre, tarım ilacı ve mazot şirketler tarafından çok daha ucuza temin edilebilmektedir. Tarlaların ve üretilen ürünlerin, borsada zenginler için yatırım malzemesi yapılması üretici köylüyü piyasanın insafına bıraktı. Bu toplulaştırma uygulaması ile oluşacak büyük parselleri yine büyük şirketler satın alacak. Çiftçilerin bu büyük şirketler arasında barınma şansı kalmayacak.

NEBATİ VE ZİYA ORGANİK TARIM İZLERİ…

Trakya bölgesinde son dönemde Ziya Organik Tarım ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati’nin yoğun arazi alımı yaptığı biliniyor. Kararın, bu şirket ve kişilerle bir bağlantısı var mı?

Bu kararın arkasında son yıllarda bölgede binlerce dönüm arazi almaya başlayan Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım olduğu dile getiriliyor. Ziya Organik Tarım’ın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Gelibolu'da 140 bin dönüm tarım arazisi mevcut. Ziraat Odaları Birliği’ne göre ise bu rakam 250 bin dönümden de fazla. Özlem Nebati’nin ise yine binlerce dönüm arsa aldığı biliniyor.

Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’nde olmak üzere toplamda 2021 yılında 96 bin 334 hektar arazi

toplulaştırıldı. Toplulaştırmadaki hedef ise 399 bin 144 hektar alan.

DANIŞTAYDA DAVA

Karara genel olarak bölge halkı nasıl bakıyor? Sanırım Danıştayda açılan bir iptal davası var…

Her kararname 12 köy veya mahalleyi kapsıyor. Pınarhisar'a bağlı Dere ve Orta Mahalle ile Ataköy, Osmancık, Erenler, Tozaklı, Poyralı, Cevizköy ve Kaynarca'dan çiftçiler Danıştayda kararnamenin iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtılar. Binlerce itiraz dilekçesini de Kırklareli Tarım il müdürlüğüne teslim ettiler.

Ayrıca Lüleburgaz'a bağlı Ceylanköy, Hamzabey, Eskitaşlı, Yenitaşlı, Hamitabat, Çeşmekolu, Tatarköy, Celaliye, Ertuğrulköy, Karaağaç, Emirali ve Sakızköy'den çiftçilerde ilgili kararnamenin iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtılar

Yine binlerce itiraz dilekçesini Kırklareli İl Tarım Müdürlüğüne teslim ettik.

‘TOPRAKLARIMIZA ÇÖKÜLÜYOR’

Cumartesi günü yapılacak miting için çağrınız nedir?

Çiftçinin itirazına rağmen zorunlu arazi toplulaştırması yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir.

Zorunlu arazi toplulaştırması kararnamesinin iptal edilmesini istiyoruz. Miting sloganımızda da olduğu gibi “Toprağımıza, aşımıza dokunma! Şirketlere değil, çiftçilere destek!” diyoruz.

Ayrıca mazot, gübre, zirai ilaç ve tohumluklardan bütün vergiler kaldırılsın.

Trakya’nın çiftçileri kan ağlıyor. Topraklarına resmen çöküyorlar. Pınarhisar ve Lüleburgaz çiftçileri Danıştay da dava açtı. Binlerce itiraz dilekçesini İl Tarım Müdürlüğüne teslim ettiler. Şimdi de 24 Aralık’ta Pınarhisar'da miting düzenliyorlar. Pınarhisar Toprak ve Tarım komisyonu olarak; Emekten ve hak alma mücadelesinden yana her kişi ve kurumu mitingimize davet ediyoruz.

DAHA FAZLA