Aluform Pekintaş işçileri hakkını istiyor

Aluform Pekintaş işçileri hakkını istiyor

Düzce’deki Aluform Pekintaş’ta sendikaya üye olduğu için Kod 25 ve Kod 49 ile işten çıkarılan işçiler, mücadelelerini sürdürüyor.

Ersan Kınık

Düzce’deki Aluform Pekintaş fabrikasında, Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için 5 işçi 2022 yılının Ekim ayında Kod 25 ve Kod 49 ile işten atıldılar. Devam eden süreçte sendikaya üye olan işçiler sendikadan istifa ettirildi, istifa etmeyi kabul etmeyen 30’un üzerindeki işçinin tamamı ise işten çıkarıldı.

Kod 25 ve Kod 49 ile işten atılan işçiler, işsizlik ödeneği, tazminat gibi hiçbir haktan yararlanamamakla birlikte yeni bir işe girmekte de zorluk yaşıyorlar.

İşten çıkarılan ilk 5 işçiden biri olan Tanzer Aydın, yaşananları İleri Haber’e anlattı. 25 yıldır Aluform Pekintaş’ta çalışan Aydın, sendikaya üye olduktan sonra fabrikanın bu durumdan haberdar olduğunu ve sendikadan istifa etmelerini istediğini belirterek şunları söyledi:

“Sendikaya üye olduğumuzu öğrenen yönetim, sendikadan istifa etmemizi istedi. Biz de kabul etmeyince ilk etapta, ‘patron artık sizinle çalışmak istemiyor’ denilerek benimle birlikte 5 arkadaşımızın işine son verildi.”

‘İŞÇİLERİN E-DEVLET ŞİFRELERİ TEK TEK ALINARAK SENDİKADAN İSTİFA ETTİRİLDİ’

Aynı gün 20’den fazla işçinin, sendikadan zorla istifa ettirildiğini söyleyen Aydın, istifa süreçlerini şu şekilde anlattı:

“İşçiler tek tek odaya çağrıldı, e-devlet şifreleri alındı, telefonları kontrol edildi ve fabrikanın kendi bilgisayarından e-devlet şifreleri girilerek sendikadan istifa ettirildi. Ondan sonraki süreçte de insanları ara ara kontrol ederek, e-devlet hesaplarına bakılarak sendikalı olup olmadıkları kontrol edilmek suretiyle mobbing uygulandı. Şu anda fabrikada bir tane bile sendikalı bırakmadılar.”

‘BU SÜREÇTE SADECE PATRONLA DEĞİL DÜZCE VALİSİ İLE DE UĞRAŞTIK’

İşten atılan işçilerden 13’ünün fabrikaya karşı dava açtığını ifade eden , şu sözleri kaydetti:

“Biz bu süreçte 13 kişi bir araya gelerek dava açtık. Bunun yanında da 30’a yakın insan bizim gibi dava süreciyle uğraşmak istemedikleri için patronla uzlaşıya gitti. Kıdem tazminatlarını aldılar, ihbar tazminatlarını almadılar, tazminatları asgari ücretten yattı. Ben Kod 25 ile atıldığım için 6 ay boyunca işsizlik parası dahi alamadım. 3 ay önce emekli olduğum için şu an 7 bin 500 TL emekli maaşım var.

Mahkeme sürecimiz 8 aydır devam ediyor. Bu süreçte sadece patronla uğraşmadık, Düzce Valisi ile de uğraştık. Düzce Valiliği deprem bölgesine konteyner üretimi yapıyor, bu konteynerlerin sandviç panellerini ise Pekintaş’tan alıyor.

‘DÜZCE VALİLİĞİ EYLEMİMİZİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI’

Biz Pekintaş’ta eylem yaptığımız için Düzce Valiliği bunu engellemeye çalışıyor. Fabrika önüne ilk gittiğimizde 3 arkadaşım ile çıktık. 4 dakika içinde 4 tane jandarma arabası gelip bizi karakola götürdü, ifade verdik. Ertesi gün gittiğimizde bu kez yüzümüze bir yasaklama kararı okudular ve gözaltına alındık.

Daha sonra savcılığa sevk edildik. Savcı bizi mahkemeye sevk etti, oradan beraat ettik. Daha sonra bize fabrika önüne gitmemiz durumunda bin ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesileceği söylendi. Biz bu sebepten dolayı fabrika önüne gidemedik. Daha sonra basın açıklamalarımızı başka yerde yaptık. En sonunda Düzce Valiliği bu durumdan vazgeçmek zorunda kaldı. Fabrika önünde 4 arkadaş sessiz bir şekilde her gün çadırımızı açarak oturma eylemi yapıyoruz sabah 9’dan akşam 4’e kadar. Düzenli olarak yaptığımız bu eylemde 3’üncü haftaya girdik. Bu şekilde hakkımızı kullanmaya çalışıyoruz.”

‘ARKADAŞIMIZIN ENGELLİ EVLADI TEDAVİ GÖREMİYOR’

“Arkadaşlarımdan birinin engelli evladı var. Tedavi görmesi gerekiyor ama hem 49 ile atıldığı ve bu sebeple işe giremediği için hem de sigortası olmadı için evladını tedaviye götüremiyor. Biz yine emekli maaşı alıyoruz ama emekli maaşı olmayan arkadaşlarımızın durumları çok daha kötü durumda.”