Alkolün beyne etkisi nasıl gerçekleşiyor?
Alkol bağımlılığı ile ilgili yapılan bir araştırma, glutamatın alkol isteği üzerindeki rolünü ortaya koydu.
İleri Çeviri
Indiana Üniversitesi’nde yapılan alkol bağımlılığı ile ilgili bir araştırma, bir nörotransmitter olan glutamatın alkol isteğinde rol oynadığını ortaya koydu.
Alkol bağımlılığı ve alkol kullanım bozukluklarının, ABD’lilerin yaklaşık % 30’unda bulunan, sağlık ve ekonomiye olduğu gibi insan yaşamına önemli zararları olduğu belirtiliyor. Bu durumun tedavisinin yüzde 90’ında ilk dört yılda başarısız olduğu ve bağımlılığa geri dönüşle sonuçlandığı biliniyor. Geri dönüşler ise öncelikli olarak geçmiş içki deneyimleri ile ilişkili bir ses, görüntü veya durum tarafından tetikleniyor.
PROFESÖR NEWMAN: GLUTAMAT ETKİLİYOR
Bloomington Üniversitesi profesörü Sharlene Newman, “Bu araştırma alkol kullanım anında alkolik insanların beynindeki glutamat seviyelerinin ani artışını belgelemesi açısından bir ilk ve aynı zamanda bu durum yeni tedavi araştırmalarımızı bu noktaya yoğunlaştırmamızı sağlayacak” diyor.
SES VE GÖRÜNTÜ TETİKLİYOR
Çalışma, ‘Journal of Alcohol and Alcoholism’ dergisinde emekli nörobilim profesörü George Rebec gibi isimlerin de geçmiş katkılarından faydalanarak bir makale halinde yayınlandı. Rebec, daha önce ses ve görüntülerin bağımlılık yapıcı maddelerin (alkol, kokain vs.) kullanımı sırasında bağımlılarda beyindeki glutamat seviyelerini etkilediğini hayvan deneylerinde ortaya çıkarmıştı. Bu ses ve görüntülere ise bağımlılığın dozajını arttırdığı için ‘ıstaka’ adını vermişti.
% 50 PAYI VAR
“Glutamatı beyindeki diğer transmitterler için gerçek bir öncü olarak düşünebiliriz” diyen Rebec, glutamatın etkisi şöyle anlatıyor:
“Belki günümüzde Parkinson hastalığı, anksiyete vb. ile ilişkili olduğu için dopamin daha popüler olsa da aslında beyindeki sinaptik aktivitenin ancak % 5’inde görev alıyor. Bunun aksine glutamat ise bu aktivitenin yüzde 50 sinde görevli ve ekstra olarak bağımlılığın temelini oluşturan ödül-motivasyon sisteminin yapıtaşıdır.”