AKP'nin talan ve rant içeren kanun teklifi Meclis'te
Torba kanun teklifli Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Meclis Başkanlığı'na AKP tarafından sunulan torba kanun teklifinde, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılması özelleştirilen limanlarda 49 yılın altında olan sözleşmelerin 49 yıla tamamlanması hedeflendi.
AKP milletvekillerinin imzasıyla "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" isimli torba kanun teklifi, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na snuldu. Teklifte, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasına olanak sağlayan düzenlemeler ile birlikte, özelleştirilen limanların için sözleşme sürelerinin 49 yıla uzatılması da yer aldı.
Sözcü'nün aktardığına göre zeyinlik alanlara ilişkin düzenlemenin gerekçesinde, yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan elektrik ihtiyacına olduğu ve bu ihtiyacın öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması amacının olduğu belirtildi.
ZEYTİNLİK ALAN DÜZENLEMESİ
Gerekçede, "madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda tabi olacağı usul ve esasların düzenlendiği" kaydedildi.
Maddede, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda zeytinliğin maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına ve bu alanlarda artık madencilik faaliyetleri yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebileceği kaydedildi.
Maddede ayrıca, zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda madencilik faaliyetlerine biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda verilebileceği belirtildi. Ayrıca bu tür alanlarda faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesinin tesis edilmesinin zorunlu olduğu aktarıldı.
DANIŞTAY YÜRÜTMETİ DURDURMUŞTU
Daha önce "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", 1 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış ve ilgili maddenin yürütülmesi Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunarak durdurulmuştu.
LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİ
Liman özelleştirmelerini içeren düzenlemede ise 49 yıldan az süreli sözleşme sürelelerinin 49 yıla uzatulması teklifi yer aldı. Düzenlemeye göre ek sözleşme imzalanabilmesi için işletmeci şirketlerin işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklanan tüm mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklı açılmış davalardan feragat etmeleri gerekecek.
Maddenin gerekçesinde, "Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylelikle kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir" ifadelerine yer verildi.