AKP Genel Merkezi’nden basına akreditasyon engeli!
Bu dönemde, Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifasının haberleştirilemediği, Olay TV’nin DE bir ayı bile dolduramadan kapandığını hatırlatan CHP’li vekil, yaşananları basın özgürlüğü açısından “ibretlik” olarak niteledi.
İleri Haber
CHP’li Sevda Erdan Kılıç, gazetecilerle ilgili AKP Genel Merkezi için Cumhurbaşkanlığı akreditasyonun geçerli hale getirilmesini Meclis gündemine taşıdı. “’Yasakları bitireceğiz’ diyenler açısından, akreditasyon uygulamasının geldiği nokta olması bakımından dikkat çekicidir” ifadelerini kullanan CHP’li vekil, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç hazırladığı soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.
Türkiye’nin, 18 yıllık AKP iktidarının basına yönelik uygulamaları sonucunda basın özgürlüğü liginde küme düşmüştüğünü, “kısmen özgür olan ülkeler” kategorisinden “özgür olmayan ülkeler” kategorisine gerilediğini belirten Sevda Erdan Kılıç, “RTÜK ve Basın İlan Kurumu’nun yayın durdurma, idari para cezası ve ilan kesme cezaları ile basın kuruluşları baskı altına alınmaya çalışılmakta, doğru haberlerin bile cezalandırıldığı bir ortam oluşturulmuştur” ifadelerini kullandı.
Bu dönemde, Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifasının haberleştirilemediği, Olay TV’nin DE bir ayı bile dolduramadan kapandığını hatırlatan CHP’li vekil, yaşananları basın özgürlüğü açısından “ibretlik” olarak niteledi.
AKP GENEL MERKEZİ’NE AKREDİTASYON ENGELİ
Sevda Erdan Kılıç, şunları söyledi:
“Basın kartlarının yenilenmesi sürecinde izlenen objektiflikten uzak tutum ve akreditasyon uygulaması da basın özgürlüğü ile halkın haber alma hakkını zedeleyen yeni adımlar olarak tarihe geçmiştir. Son olarak AKP Genel Merkezi için Cumhurbaşkanlığı akreditasyonun geçerli hale getirilmesi de ‘yasakları” bitireceğiz’ diyenler açısından, akreditasyon uygulamasının geldiği nokta olması bakımından dikkat çekicidir. “
FUAT OKTAY’A SORULAR
CHP İzmir Milletvekili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Cumhurbaşkanlığı’na akredite olan ve Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini izleyebilen basın kuruluşları hangileridir? Akreditasyon listesi ne zaman oluşturulmuştur?
2- Cumhurbaşkanlığı faaliyetlerini izlemek için başvuruda bulunan ancak talebi kabul edilmeyen basın kuruluşu var mıdır? Bu kurumlar hangileridir? Akreditasyon verilmemesi nedeniyle açılan bir dava söz konusu mudur?
3- Cumhurbaşkanlığı akreditasyon listesi, bakanlıklar tarafından da aynen uygulanmakta mıdır? Bakanlıklar kendi listelerini hazırlayabilmekte midir?
Basın kartlarının yenilenmesi sürecinde kaç gazetecinin basın kartları yenilenerek teslim edilmiştir? Sarı basın kartı sahibi olduğu halde, turkuaz basın kartı verilmeyen gazeteci sayısı kaçtır?
4- Bu gazetecilerin kartlarının yenilenmemesinin nedenleri nedir? Basın kartlarının yenilenmemesi nedeniyle kaç dava açılmış ve bu davalar nasıl sonuçlanmıştır?
5- Basın kartlarının yenilenmesi sürecinde sürekli basın kartı sahibi olan kaç gazetecinin basın kartı yenilenmemiştir? Sürekli basın kartlarının yenilenmemesinin nedeni nedir? Bu konu ile ilgili açılan dava sayısı nedir? Sonuçlanan davalarda ne yönde kararlar çıkmıştır?
6- Gazetecilerin baskı görmeden, akreditasyon uygulanmadan mesleklerini yapabilecekleri özgür bir ortamın sağlanması için bir adım atılacak mıdır?