'Afrika’da yardım şovu yapan DSİ, su politikalarıyla ülkemizi Afrika’ya çevirdi'
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Afrika ülkelerinden Nijer’e 1 milyon 200 bin Dolar tutarında araç-gereç hibe etmesinin ardından, baraj mağduriyetleriyle gündeme gelen Isparta Yukarı Köprüçay Havzası’ndan tepki geldi. Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Afrika’da yardım şovları yapan DSİ yetkilileri, Türkiye’deki popülist, akıl ve bilimsellikten uzak su politikalarıyla ülkemiz coğrafyasını adeta Afrika’ya çevirmiştir” ifadelerine yer verildi.
Afrika’da temiz içme suyuna erişim için amacıyla geliştirilen proje kapsamında Nijer’de su kuyuları açan DSİ’nin burada kullandığı makine, araç gereç ve ekipmanlar Bakanlar Kurulu Kararı ile bu ülkeye hibe edildi. 1 milyon 250 bin Dolar değerindeki ekipmanların hibe edilmesiyle ilgili 11 Ekim tarihinde düzenlenen törene, DSİ ve TİKA yetkilileriyle Türkiye’nin Nijer Büyükelçisi Hüseyin Özdemir’in yanı sıra Nijerli yetkililer hazır bulundu.
‘AFRİKA’YA YARDIM EDEN DSİ, TÜRKİYE’Yİ AFRİKA’YA ÇEVİRDİ’
DSİ’nin Afrika’da temiz suya erişim için yaptığı çalışmaların ve hibe desteğinin insanlık adına sevindirici olduğunu açıklayan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, ancak aynı DSİ’nin Afrika’ya yardım ederken Türkiye’yi Afrika’ya çevirdiği görüşünü savunarak şu açıklamada bulundu:
‘BARAJ YÜZÜNDEN KÖYLÜLER AFRİKA’YI ARAR HALE GELDİ’
“Afrika’da yardım şovları yapan DSİ yetkilileri, Türkiye’deki popülist, akıl ve bilimsellikten uzak su politikalarıyla ülkemiz coğrafyasını adeta Afrika’ya çevirmiştir. Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinin kamulaştırma ve inşa sürecinde yaşanan hukuk ihlalleri ve usulsüzlüklerin yarattığı mağduriyetler, yöre insanına Afrika’daki sefaleti ve yokluğu aratır hale getirmiştir.
‘DSİ BİR AN ÖNCE BÖLGEDEKİ MAĞDURİYETLERİ GİDERMELİ’
Bölgede inşa edilen baraj projesinde yöre halkının taşınmazlarına hukuksuz biçimde el konulmuş, köylüler adeta yangından mal kaçırır gibi evlerinden çıkartılarak barajda su tutma işlemine başlanmıştır. Temiz ve sağlıklı içme suları ellerinden alınan köylüler göz göre göre sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkûm edilmiş, bu sorunları çözmesi gereken başta DSİ yetkileri olmak üzere tüm kamu kurumları halkın değil, baraj şirketinin çıkarını gözetmiştir. Kuruluş amaçlarından biri de kamu yararına çalışmak olan DSİ’nin bir an önce yörede yaşanan mağduriyetleri gidermesini, Afrika halkına gösterdiği duyarlılığın en az yarısının Türk halkına da göstermesini bekliyoruz”.