AB ülkeleri anlaştı: Kiev'e daha çok top mermisi

AB ülkeleri anlaştı: Kiev'e daha çok top mermisi

Ukrayna'ya cephane tedariki için para gönderilecek.

İleri - Dış Haberler

Avrupa Birliği'nin (AB) dışişleri ve savunma bakanları Ukrayna'ya en az bir milyon top mermisi ve cephane tedarik edilmesi için 2 milyar euro gönderme kararı aldı.

The New York Times'ın (NYT) haberine göre, AB dışişleri ve savunma bakanları, Donetsk'in Artyomovsk (Bahmut) ve Avdiivka kentlerinde Rus ordusunun ilerleyişini durdurmakta zorlanan Kiev güçlerine talep ettikleri en az bir milyon top mermisi ve çeşitli mühimmatlar gönderilmesi için anlaştı. 

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Estonyalı mevkidaşı Hanno Pevkur, ilk görüşmelerinin ardından Ukrayna'ya özellikle topçu mühimmatının sağlanması üzerine anlaşmaya vardıklarını belirtirken, bunun için 2 milyon euroluk bir bütçe ayrılacağını açıkladı.

Pistorius, "Hedefimiz bu yıl bitmeden Ukrayna'ya önemli miktarda mühimmat göndermek olmalı" diye konuşurken, Pevkur da varılan anlaşmaya ilişkin “Çözülmesi gereken çok ama çok detay var ama benim için en önemlisi bu müzakereleri sonuçlandırmaktı" ifadelerini kullandı.

NYT'nin belirttiğine göre, Ukrayna ordusu ayda en az 350 bin topçu mermisi kullanıyor ki bu AB ülkelerinin tamamında bir ayda üretilen 650 bin merminin limitini çok zorluyor.