8 yaban keçisinin katledilmesine onay!

8 yaban keçisinin katledilmesine onay!

Erzurum’da 8 keçinin katledilmesine mahkeme onay verdi.

Erzurum 3. İdare Mahkemesi, 8 keçinin av ihalesinin iptali için açılan davayı reddederek keçilerin katledilmesine onay verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 13.Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü 15 Eylül 2022 tarihinde yaban ve dağ keçilerinin avlanması için ihale düzenledi. Hayvanseverlerin ve yöre derneklerinin tepki gösterdiği av ihalesine karşı Erzurum İdare Mahkemesi’nde açılan davada karar çıktı. Mahkeme, Bingöl’ün Yedisu ve Kiğı ilçelerindeki yaban hayatı geliştirme sahaları ve devlet avlaklarında 4 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin av ihalesini hukuka uygun buldu.

Erzurum 3. İdare Mahkemesi, veteriner hekim Askar Altınöz ve hayvansever Güler Öztürk’ün av ihalesinin iptali ve yürütmenin durdurulması için açtıkları davada ret kararı verdi.

Sendika.org’da yer alan habere göre; mahkeme kararında Kara Avcılığı Kanunu ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı raporlara değinerek avlanma ihalesinin hukuka uygun olduğuna hükmetti. Mahkeme’nin 12 Aralık 2022 tarihinde oy birliği ile aldığı karara göre yargılama giderleri ve bakanlık avukatının vekâlet ücreti de hayvanseverler tarafından ödenecek.

Mahkemenin kararında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın avlanma gerekçeleri, av kotaları ve avlanma yöntemine ilişkin savunmalarına atıfta bulunularak av ihalelerinin hukuka uygun olduğuna hükmedildi. Mahkeme kararında ayrıca Bakanlık tarafından Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi’nden yaban hayatı konusunda uzman kişilerce hazırlanan 23.05.2022 tarihli teknik rapora da değinildi. Teknik rapor da ise özetle; yaban hayvanlarının avlaklardaki sayısına yer verilerek avlanmanın popülasyonun devamlılığına herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağının, aksine yaşlı erkek bireylerin avlanması ile popülasyonun dinamiğinin ve eşleşme oranın artacağı savunuldu ve av kotalarının belirlenmesinde bilim ve fen açıdan isabetsizlik olmadığı kaydedildi.

DAHA FAZLA