2021'de 42 bin hektar ormanlık alan ranta açıldı

2021'de 42 bin hektar ormanlık alan ranta açıldı

Geçen yıl 140 bin hektar ormanlık alan yanarken, 42 bin hektarlık alan da ormancılık dışı faaliyete açıldı.

AKP, orman yangınlarına ilişkin bir politika geliştirmezken, birçok alan da sermayeye teslim edildi. 2021 yılında ormancılık dışı faaliyetlere açılan ormanlık alan 42 bin hektarı geçti. Aynı yılda, 36 milyon metreküp odun üretimi de yapıldı.

Orman yangınları bu yıl da birçok bölgede çevre felaketine neden olurken, gerekli önlemleri almayan AKP iktidarı da yağma ve talanla ormanların yok edilmesine ortak oluyor. 2021 yılında yaklaşık 140 bin hektar alan yanarken, ormancılık dışı faaliyete açılan ormanlık alanı 42 bin hektarı geçti. Ormanlar üzerindeki tehdidi artıran odun üretimi ise geçen yıl 36 milyon 133 bin metreküp oldu.

FARKLI İL VE İLÇELERDE YANGINLAR

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, haziran ayının sonunda Muğla'nın Marmaris ilçesinde başlayan yangında 4 bin 500 hektar alan kül oldu. Ardından yangın haberleri Muğla’nın Datça ilçesi, İzmir’in Çeşme ve Bergama ilçelerinden geldi. Datça’da 13 Temmuz’da başlayan ve önceki gün öğle saatlerinden kontrol altına alınan yangında ilk belirlemelere göre 728 hektar alan zarar gördü.

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) Ormancılık İstatistikleri’ne göre, 2020 yılında çıkan 26 yangında sadece 478 hektar alan yandı. Marmaris ve Datça’daki yanan alan miktarı, bir yılda toplam Muğla’da çıkan 26 yangında yanan alan sayısından yaklaşık 11 kat fazla. Yine OGM’nin verilerine göre, ülke genelinde 2018 yılında 5 bin 644 hektar ormanlık alan yanarken, 2021 yılında bu sayı 139 bin 503 hektara yükseldi. Bu artış, yangın sayısındaki büyük bir artış olmamasına rağmen yaşandı.

2018 yılında 2 bin 168 adet yangın çıkarken 2021’de 2 bin 793 yangın çıktı.

ORMANLIK ALANLAR MADENCİLİK VE ENERJİ SEKTÖRÜNE TAHSİS EDİLİYOR 

Yangınlarla birlikte; OGM’nin verilerine göre, bugüne kadar 788 bin hektarlık ormanlık alan da ormancılık dışı faaliyetlere açıldı. Yeni verilere göre ise sadece 2021 yılında 42 bin 471 hektar ormanlık alan sermayeye peşkeş çekildi. Bu sermayenin başında da madencilik ve enerji sektörü geliyor.

2021’de 16 bin 648 hektarlık alan maden şirketlerine peşkeş çekilirken, 10 bin 950 hektarı ise Datça’daki yangına neden olan enerji sektörüne verildi.

ODUN ÜRETİMİNDE ARTIŞ

Ülkenin dört bir tarafında "gençleştirme" adı altında orman tıraşlaması yapılıyor. Odun üretimi nedeniyle kesilen milyonlarca ağaç ise kül oluyor. Ormanları sermayeye peşkeş çekmenin bir diğer yöntemi ise odun üretimindeki artış oldu. Doların artması ormanları endüstriyel üretimin tehdidi altına soktu. MDF üretiminde dünyada 3., Avrupa’da birinci olan mobilya sektörü gözünü iç pazara yani ülke sınırlarındaki ormanlara çevirdi. Daha önce hammadde ithalatı yapılırken üretim ve ihracatta artış yaşandı.

Yine OGM’nin verilerine göre 2005 yılında 13,9 milyon metreküp olan odun üretimi 2021 yılında 36 milyon 133 bine yükseldi. 2005 ile 2017 arasında orun üretimde yüzde 35’lik artış yaşanırken 2017 ile 2021 yılları arasında yüzde 69,5 artırıldı.

'İZİNLER VE AŞIRI ODUN ÜRETİMİ, YANGINLARDAN DAHA ÖNEMLİ SORUN'

Son verileri ve yangınları değerlendiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, "Hem ormanlardan verilen izinler hem de aşırı odun üretimi, orman yangınlarından daha önemli sorunlardır" dedi. Ormanlara yangınlardan çok daha fazla zarar veren uygulamaların var olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tolunay, günümüze kadar 537 bin hektarı 2004 yılından sonra olmak üzere 788 bin hektardan daha fazla orman alanı üzerinde çeşitli tesis ve madencilik faaliyetine izin verildiğini belirtti.

'ENERJİ İZİNLERİ ORMAN YANGINLARINA YOL AÇTIĞI İÇİN AYRICA ÖNEMLİDİR'

Yanan alanların yeniden orman olma olasılığı varken izinle faaliyet yürütülen alanların eski haline dönüşmediğini belirten Prof. Dr. Tolunay, "Kamuoyu tarafından ormanlardan verilen maden izinleri bilinse de ve zaman zaman bu konuda da tepkiler konulsa da son 10 yılda enerji sektörüne verilen izinler maden izinlerinden fazladır ve 137 bin hektarı aşmıştır. Enerji izinleri aynı zamanda orman yangınlarına yol açtığı için ayrıca önemlidir. Örneğin Çeşme-Ovacık ve Datça’daki yangınların elektrik nakil hatları ve trafolardan çıktığı yetkililerce açıklandı. Geçen yıl ise enerji tesislerinden çıkan 124 yangında 37 bin hektar orman alanı yanmıştı. 2004-2021 yılları arasında ortalama olarak yılda 16 bin hektar kadar bir ormanlık alan yanarken ormanlardan verilen izinlerle kaybedilen orman alanı miktarı 30 bin hektar kadardır. Üstelik yanan orman alanları birkaç yıl içinde doğal yollarla ya da ağaçlandırılarak yeniden orman haline getirilirken izin verilen orman alanlarının çoğunun bir daha orman olması olasılığı bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

'ODUN ÜRETİMİ İLE AĞAÇ SERVETİ AZALIYOR'

Son olarak aşırı odun üretimine değinen Prof. Dr. Tolunay, "Aşırı odun üretimi yapılan ormanlar, orman niteliğini kaybetmezken ormanlardaki ağaç sayısı ve ağaç serveti azalmakta. Bu durum aynı zamanda ormanların tuttuğu karbon miktarının da azalmasıyla sonuçlanmakta" dedi.

DAHA FAZLA