2 yıl önce selin yıkıma neden olduğu ilçede, yüzlerce ev su altında kaldı
Azdavay ilçesinde yüzlerce ev sel suları altında kaldı.
Kastamonu'da onlarca kişinin hayatını kaybettiği 2 yıl önceki selin ardından bir kez daha yüzlerce ev sel suları altında kaldı. Sürekli aynı sorunları yaşadıklarını ifade eden yurttaşlar, çözüm bulunmasını istedi.
11 Ağustos 2021 yılında Kastamonu'da yaşanan selde 70'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Batı Karadeniz bölgesindeki bazı illerde de sel etkili olurken, Kastamonu'da dere yatağı kenarında inşa edilen binalar yıkılmıştı. 2 yıl önceki selin büyük yıkıma yol açtığı ilçelerden biri olan Azdavay'da bir kez daha sel yaşandı.
Yüzlerce evin dün sular altında kaldığı ilçede yurttaşlar, eşyalarını sel sularından kurtarmak için yoğun çaba gösterdi. Evlerin bahçeleri de sele maruz kalarak göle dönüştü. Ekipler, iş makineleriyle, tıkanan yerlerde çalışmala yürüttü. Evlerle birlikte iş yerleri ve camiler de sel sulatının altında kaldı.
'HER YIL BU SIKINTIYI YAŞIYORUZ'
İHA'nın aktardığına göre evi sel suları altında kalan Nermin Kansız, "Her yıl bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evimiz su altında kaldı. Buna bir çare bulunmasını istiyorum. Her gün korku içerisinde uyuyoruz. Artık uyumayız da. Evimiz mahvoldu. Yeniden yapacak gücümüz yok. Asıl yapacak yerler yapılsın" dedi.
'BÜTÜN EŞYALARI YENİDEN ALMIŞTIK, HEPSİ MAHVOLDU'
Selin üçüncü kez başlarına geldiğini belirten Muharrem Çelebi de "Deremiz yapılmadı, bir de üst taraflar yapılmadı. Yağmur yağınca da bu hale geldik. Üçüncü kez sele maruz kaldık. Allah sonumuzu hayır etsin. Çayın suyu inmeyince bizim buradaki sular da inmez. Çayda su azalacak ki bizimde buralardaki su akacak. Evimi su bastı, eve kadar girdi. Bütün eşyaları yeniden almıştık fakat yeniden eşyalarımızın hepsi mahvoldu" diye konuştu.
'BU SİSTEM BÖYLE OLMAZ'
Araçların sel sularında sürüklendiğini ifade eden Barış Çelebi ise "Birkaç yıl önce Bozkurt'ta sel felaketi yaşandı. O yıl sel bizim ilçemize de uğradı. Daha önceki selde buralar daha kötüydü, şimdi ben amcamın evinden geliyorum. Millet evindeki eşyaları üst katlara taşımaya çalışıyor ama bu sistem böyle olmaz. Bu su buradan 3-4 gün boyunca gitmez. Buraya ancak vidanjör gelmesi gerekiyor. Vidanjör ile su çekilecek. Bir sonraki sağanak yağışta buralar yine aynı şekle gelir" dedi.
Dere boyununun genişletikdiğini ancak hiçbir faydası olmadığını ifade eden Çelebi, "Kanalizasyon sistemleri hep alçakta kalıyor. Özellikle bu alan ve çarşı merkezindeki bazı alanlar dere yatağının altında kalıyor. Yine bu sefer 300'den fazla hane selde zarar görmüştür. Çözülmez. Mantıklı bir sistemin bulunması gerekiyor. Burasının suyu 3-4 gün boyunca devam eder. Gitmez ancak vidanjörün gelmesi gerekiyor. Fakat tekrar bir sağanak yağışta buralar tekrar sular altında kalacak. Tekrar insanlar böyle sokağı çıkar ve mağdur olurlar. Can kaybının olduğunu zannetmiyorum. Bir öncekiler kadar ağır ve feci değildi ama büyük ihtimalle yine mal kaybı, insanların değerli eşyaları, araçları selde hasar görmüştür. Selde sürüklenen araçlar dahi oldu" ifadelerini kullandı.