12 Eylül karanlığına karşı ilk bayrak açanlardandı... Gazeteci-yazar Erbil Tuşalp yaşamını yitirdi
KOAH hastalığı nedeniyle İzmir Başkent Hastanesi’nin yoğun bakımında bir süredir tedavi gören gazeteci-yazar Erbil Tuşalp, 75 yaşında hayatını kaybetti.
12 Eylül karanlığına karşı ilk bayrak açanlardan olan gazeteci-yazar Erbil Tuşalp, hayatını kaybetti. Tuşalp, bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.
KOAH hastalığı nedeniyle İzmir Başkent Hastanesi’nin yoğun bakımında bir süredir tedavi gören gazeteci-yazar Erbil Tuşalp, 75 yaşında hayatını kaybetti.
ERBİL TUŞALP KİMDİR?
1974 yılında medyaya TRT’de haber kameramanı olarak giren Tuşalp, sonrasında ise Günaydın, Vatan, Dünya, Radikal, Posta ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Tuşalp ayrıca İSTA, ANKA Haber Ajansı, UBA Haber Ajansı ve ATV ve Show TV’de Olay, 32. Gün, Dünya Değişirken ve 40 Dakika programlarında çalıştı.
İHD’NİN KURUCULARI ARASINDA
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) iki dönem Yönetim Kurulu üyeliği görevini üstlenen Tuşalp, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) de kurucuları arasında yer alıyor.
Ayrıca Tuşalp’in yazdığı birçok kitap da bulunuyor. O kitaplar şöyle:
Bin İnsan, Bin Tanık
Bin Belge
Eylül İmparatorluğu
Artık Demokrasi İsteyin
Ben Tarihim Bay Başkan
Paşa ile General
Önce Çocuklar Öldü
Evreninki mi Özalınki mi?
Çürüme
Plastik Papatya Kokusu
Şeriatı Beklerken
Demokrasi Sizin Neyinize
Şeriat A.Ş
Sen Sofi’nin Oğlusun
İslam Faşizmi
Bozkurtlar
Çete Parti Mafya
Aldanma
Kuklaturka
İslam İmparatorluğu
KARANLIĞA KARŞI İLK BAYRAK AÇANLARDAN…
Tuşalp, 12 Eylül faşist cuntasına karşı mücadele bayrağını ilk yükseltenler arasında da yer aldı. Tuşalp, karanlık dönemde bir grup aydının öncülüğünde hazırlanan ve binlerce aydının imzasıyla 15 Mayıs 1984 günü yayınlanan “Aydınlar Dilekçesi”ni hazırlayanlar arasındaydı.
Dilekçede, Cunta Anayasası’nın, düşünce, örgütlenme ve basın özgürlüğü, yaşam hakkı, üniversite özerkliği, yargı kararı olmaksızın yurttaşların haklarının kısılması, tek yanlı işlemlerle suç oluşturulması başta olmak üzere insan haklarına getirdiği tüm kısıtlamalar kıyasıya eleştiriliyordu.
Tuşalp, Aydınlar Dilekçesi’nin yayınlanmasının ardından birçok aydınla birlikte yargılandı.