Yunus Emre Uysal yazdı | Aşırı sağ ve ılımlı sağ

Yunus Emre Uysal yazdı | Aşırı sağ ve ılımlı sağ

Yunus Emre Uysal 

Türk sağının uzun zamandır içinde yanan ABD hayranlığı, özellikle son yıllarda açıkça görülebileceği üzere bir ABD'ye benzeme hevesine dönüştü. ABD'ye benzemek için yanıp tutuşan sağ partiler, artık hayranlıklarını gizlemeye dahi gereksinim duymuyorlar.

Bu benzeşmeyi, en iyi iktidar ve ana-muhalefet partilerinden anlayabiliriz. Türk Tipi Başkanlık Sistemi ile ABD'ye nasıl benzediğimiz malum. Fakat bu sistemin herkes tarafından görülmeyen bir yanı da var:

ABD seçimlerine baktığınızda, aslında birbiriyle çatışan iki grup görürsünüz: Aşırı sağcılar ve ılımlı sağcılar. Aşırı sağcılar toplumun milliyetçi unsurlarını ve "Fırsatlar Ülkesi" şanını bahane ederek liberalleşme fitilini daha ne kadar ateşleyebileceklerse, ateşlemeye çalışıyorken; ılımlı sağcılar da kapitalist ve faşist politikaları, insan haklarını ve özgürlüğü kullanarak devam ettiriyor. Aşırı sağcılar sınırlara betondan duvarlar örmeye çalışırken, halkın bir kesimini aç bırakıp bir kesimin cüzdanını doldururken, polisi yüzlerce insanın ölümü için kullanırken, ırkçılığı Hitler edasıyla arşa çıkarırken, ilimli sağcılar tüm bu duvarlan kanunlarla örmeyi "yeterli¨ buluyorlar. Aşırı sağcılar tüm dünyaya göstere göstere faşizmi yükseltip, kapitalist sömürüyü arşa çıkarırken; ılımlı sağcılar faşizmini ve kapitalizmini fark ettirmeden sokaklara sürüyor. O kadar fark ettirmiyorlar ki, aşırı sağcılar "Sosyalist Biden!" diyerek dahi Biden'ı "eleştirebiliyorlar".

Peki ya Türkiye'de iktidar ve muhalefet çok mu farklı? AKP-MHP koalisyonunun temsil ettiği aşırı sağcılar ve CHP-İP koalisyonunun temsil ettiği ılımlı sağcılar olmak üzere temelde iki çıkmazlı bir gruplaşmanın olduğu aşikâr değil mi? AKP-MHP koalisyonu açıkça ırkçılık ve dincilik yaparak toplumun birçok kesimini sistematik bir biçimde öldürüyor veya bu kesimlere işkence ediyorken, CHP-İP koalisyonu da aynısını fark ettirmeden yapmıyor mu? Istanbul'da grev varken ¨AKP'ye yarar, grevi durdurun¨ diyenler, işçiler sokaklara atılınca ¨AKP'ye yarar, muhalefet etmeyin¨ diyenler, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni imzalayanlara yaptırım uygulanacağında ¨AKP'ye yarar, hukuku savunmayın¨ diyenler, Baykal'ın geçmişi bir çöplük gibi açığa çıkarken ¨AKP'ye yarar, bu çöplüğü karıştırmayın¨ diyenler kimler? Emekçiler her zaman ve her yerde sistematik işkencelere ve katliamlara maruz kalırken; şu olur, bu olur, buna yarar, bu yanlıştır gibi saçma sözlerle halkın haklı öfkesini yatıştırmaya çalışanlar kimlerdi? Daha muhalefetken dahi halkın haklı öfkesini yatıştıran ve resmen hasta olan, yataklara düşürülmüş emekçi sınıfına yalancı bir doktor edasıyla ¨tek çözüm zaman¨ diyen bu koalisyon mu kurtaracak bizi? Hoş, AKP-MHP koalisyonundan daha iyiler sanılabilir elbette, fakat yalnızca daha az kötüler.

Geri dönelim "bizim sağcıların ABD'ye benzeme heveslerine, sokakta da açıkça görülebilen bir durum bu. Her yıl ABD'de binlerce insan polis şiddeti ile öldürülüyorken; anlı şanlı Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük sağcıları da bundan geri kalmamalı elbette. Her sokakta bir kıyım, her gün farklı bir şiddet haberi. Hoş, tacizciye, tecavüzcüye, hırsızlara ve suçluların her türlüsüne devletin haklı gücünü göstermemelerini geçtik artık; yanlışa yanlış deyip sokağa çıkanlara ve hakkını arayanlara devletin anlı şanlı, muhteşem ve muktedir gücünü göstermeleri ne için? Bir kadını sokağın ortasındaki eylemden çekip, ATM'nin arkasında dövmeleri ne için? Konya'da faşistler tarafından alçakça öldürülen aileyi görmeyip, hakkını savunan Sinbo işçilerine, ataerkilliğe karşı dimdik duran kadınlara güç göstermek ne için? Terör örgütü tarafından haince katledilen insanları anmak için toplanan halka, Suruç Katliamı'nı protesto edenleri haberleştirmeye çalışan gazetecilere işkence edecek cüreti kendinde bulmak ne için? Birçoklarını sayabileceğimiz, birçoklarını da unutmayıp hafızamızın bir köşesinde yer ettiğimiz tüm bu işkenceleri, haksızlıkları ve ölümleri halka dayatan sağ, bunları ne için yapıyor? Faşizm, Türkiye gibi birçok milletin ve dinin yer ettiği bir toplumda neden var? Kapitalistler neden her gün daha da güçleniyor? Emekçiler günden güne toprağın daha da dibine sokulurken, AKP-MHP terör örgütünün keyfi neden yerinde?

Cevap çok basit iki aşamada yatıyor: Aşırı sağ faşizmi ve kapitalizmi seviyor, ABD gibi olmak istiyor; ılımlı sağ ise yalnızca halkın haklı öfkesini susturuyor.

DAHA FAZLA