Nebati: Yıl sonundan itibaren enflasyonda düşüşü hissedeceğiz

Nebati: Yıl sonundan itibaren enflasyonda düşüşü hissedeceğiz

Nebati, sosyal medyadan açıklamalarda bulundu.

İleri Haber

Bakan Nureddin Nebati, aldıkları tedbirler ve küresel düzeydeki normalleşme ile enflasyondaki düşüşün yıl sonundan itibaren hissedileceğini savundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. "2022 yılı içinde 12 dolara kadar ulaşan buğdayın kile fiyatı Tahıl Koridoru Anlaşması sonrasında yüzde 25’e varan bir düşüşle 8,4 dolara kadar gerilemiştir" diyen Nebati, "Bu, kelimenin tam anlamıyla küresel gıda piyasalarında 'Erdoğan Etkisi'dir" iddiasında bulundu. 

'YIL SONUNDAN İTİBAREN ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ HİSSEDECEĞİZ'

Enflasyona ilişkin de paylaşımda bulunan Nebati, "Ekonomimizde durgunluğa ve işsizliğe sebebiyet vermeden fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için gereken tüm mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşmeyle birlikte enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net hissetmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı. 

'GIDA FİYATLARINI TAKİP EDİYORUZ'

Gıda fiyatlarını da yakından takip ettiklerini söyleyen Nebati, "Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın takibi ve nedenlerinin analizine yönelik çalışmalar yapıyoruz" dedi.

YEMEK ÜCRETİ VE VERGİ İSTİSNASI

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Ticaret Odası (İTO) toplantısında yemek kartı uygulamasının kaldırılacağını ve nakden ödeme yapılaRak vergi istisnası uygulanacağını söylemesinin ardından Nebati'den bu konuda da açıklama geldi. 

Nebati, "Yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da bundan böyle vergi istisnası kapsamına alacağız. İşverenlerimiz tarafından 2023 Nisan ayının sonuna kadar çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerini karşılamaları için ödeyecekleri bin TL’yi aşmayan tutarlardan gelir vergisi almayacağız" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE SAĞLAM BİR EKONOMİYE SAHİP'

Türkiye'nin birçok ülkenin aksine ekonomide iyi durumda olduğunu savunan Nebati, "Enerji ve gıda arz sorunlarıyla boğuşan; resesyon ve stagflasyon kaygıları taşıyan birçok ülkeye nazaran Türkiye, hem gıda hem de enerji arz güvenliğini sağlayabilen, istikrarlı bir şekilde büyümeye, istihdam oluşturmaya devam eden sağlam bir ekonomiye ve diplomatik güce sahiptir" ifadelerine de yer verdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Ödülleri programında Türkiye ekonomisi ve enflasyonun geldiği noktaya ilişkin açıklamalarda bulunmuş, enflasyonun 2023 yılının şubat ayında 'normale' döneceğini iddia etmişti. 

Konuşmasında bir kez daha tarih öteleyen Erdoğan, "Enflasyonu şubat ayında makul düzeye indireceğiz" demişti.

DAHA FAZLA