NATO kararı parlamentoda onaylandı

NATO kararı parlamentoda onaylandı

8 milletvekili, NATO'ya katılma kararına karara karşı çıktı.

NATO'ya katılma kararına ilişkin Finlandiya Parlamentosu'nda yapılan oylamada, 188 milletvekili lehte oy kullandı ve karar onaylandı.

Finlandiya'da hükümet tarafından parlamentoya sunulan NATO'ya katılma kararı onaylandı. Parlamentoda yapılan oylamada 188 milletvekili NATO üyeliğine "evet" derken, 8 milletvekili ise "hayır" oyu kullandı.

Bu kararın ardından Finlandiya'nın yarın Brüksel'de NATO üyeliğine İsveç ile beraber başvurması bekleniyor.

İKİ LİDER ABD'YE GİDECEK

Öte yandan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün 19 Mayıs'ta ABD'ye gideceği bildirildi. İsveç hükümetinin açıklamasına göre, iki lider de Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek.

ERDOĞAN VETO ETMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine sıcak bakmadığını belirtmiş ve "Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi''  ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından iki ülkeden yapılan açıklamalarda, NATO üyelik başvurularını görüşmek üzere Türkiye'ye gidileceği belirtilmişti. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuya ilişkin yeni açıklamalarda bulunan Erdoğan ise, "Pazartesi geleceklermiş, bizi ikna etmeye geleceklerse gelmesinler. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz. NATO teröristlerin temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer olur" ifadelerini kullanmıştı.

FİNLANDİYA'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Erdoğan'ın sözleri, İsveç Parlamentosu'nda hitaben yaptığı konuşmada yanıt veren Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö da Finlandiya ve İsveç'in Türkiye ile itirazları konusunda anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Niinistö, "Türkiye'den gelen açıklamalar çok hızlı değişti. Ama eminim ki yapıcı tartışmaların yardımıyla sorunu çözeceğiz" ifadelerini kullandı.