Gelecek Partili Üstün'den 'geçiş süreci' açıklaması

Gelecek Partili Üstün'den 'geçiş süreci' açıklaması

Parlamenter sisteme geçiş süreci için 6 aylık bir süre öngörüldüğü belirtildi.

Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün, parlamenter sisteme geçiş süreci için 6 aylık bir süre öngördüklerini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Parlamenter sisteme geçiş sürecine ilişkin ortak metin de yayımlanırken, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün de son bir haftada yaşanan krize ve geçiş sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

'KRİZ, DİPLOMASİ YÜRÜTÜLEREK ÇÖZÜLDÜ'

T24'ten Candan Yıldız ve Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Üstün, "Altılı Masa bir daha kriz yaşar mı?" sorusuna, "Altılı Masa’nın 2 yıldır en kritik kriz şu an içinde bulunduğumuz andı. Bunun çözülmüş olması çok önemli bir kazanım. Büyük bir aşama. Bundan sonra gelişme ihtimali bulunan bütün olaylar, sayfalarca protokole bağlandığı için bundan sonra böyle bir olay yaşama imkanı neredeyse sıfıra yakın. Bugünkü uzlaşma çok önemli, tabii ki kolay olmadı. Diplomasi yürütülerek çözüldü. Hayırlı uğurlu olsun" diyerek yanıt verdi.

GEÇİŞ SÜRECİ VE CUMHURBAŞKANI'NIN DURUMU

Millet İttifakı temsilcilerinin partili Cumhurbaşkanı sistemine itiraz ettiğini, uzlaşılan metindeki 10. maddede "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem"e geçene kadar partisinin başında kalacak bir Cumhurbaşkanı görüldüğü ve bunun kamuoyuna nasıl anlatılacağına ilişkin soru da Üstün'e yöneltildi. 

Dün gece hiç kimse uyumadı. Bu hiç kolay olmadı. Genel başkanlar birbirleriyle çok kez görüştü. Önemli olan bir uzlaşıda bir araya gelinmiş olmasıydı" diyen Üstün, "Aslında bu süreç bizim öngörebildiğimiz - her şey yolunda giderse- çok uzun bir süreç değil. Süre vermiyoruz burada ama en kısa zamanda demiştik. Her şey yolunda giderse 6 ay gibi bir süre. 6 ay gibi bir süre içerisinde seçilen Cumhurbaşkanı, partisinden istifa ederse o aşamada bir kongre yapılması lazım. Yeni bir genel başkan gelecek. Acaba yeni genel başkan o taahütlere sıkı sıkıya bağlı kalacak mı vs. Bu da bir tereddüt oluşturabilir. Bu süre çok uzun bir süre olarak düşünülmüyor zaten. Sonraki aşamada 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçildiğinde Anayasa gereği artık o tarafsız bir Cumhurbaşkanı olarak yoluna devam edecek" ifadelerini kullandı.