Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Millet İttifakı'nda yer alan 5 genel başkan ile İmamoğlu ve Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı belirtildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı ilan edildi. İlk açıklamasında Türkiye'yi uzlaşı içinde yöneteceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, ittifakta yer alan genel başkanların Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağını belirtti. Geçiş sürecinin yol haritasına ilişkin mutabakatta ise Akşener'in adaylık çağrısında bulunduğu Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş'ın, uygun zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacağı kaydedildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geçen hafta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını reddetmesiyle başlayan tartışmaların ardından Millet İttifakı bugün bir araya geldi. Akşener de Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılan Millet İttifakı toplantısına katıldı. DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri, toplantının ardından alınan kararı istişare için kurmayları ile de kısa bir toplantı yaptı.

KARAMOLLAOĞLU, KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Millet İttifakı'nın toplantısının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi önünde kalabalık bir kitle önünde yapılan açıklamada konuşan Temel Karamollaoğlu, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim Cumhurbaşkanı adayımız" dedi.

Karamollaoğlu, açıklamasında, "Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hayırlı bir neticeyi elde ettik. Bugün buraya bir araya gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz. Burada sizi çok fazla tutmak istemiyorum. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bizim Cumhurbaşkanı adayımız olarak kararlaştırdık. Görevin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilen CHP lideri Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi:

"Değerli kardeşlerim, sayın genel başkanlarıma hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Yunus Emre, 'Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz' der. Biz Yunus Emre'den aldığımız ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrası, tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Bizim soframız, barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız.

'TÜRKİYE'Yİ İSTİŞARE VE UZLAŞI İLE YÖNETECEĞİZ'

Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, güçlendirmiş parlementer sisteme geçiş sistemin yol haritası üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz. 11 madde az önce içeride sonuçlandı. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil diğer partilerimiz sayın genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır. Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz. Deprem felaketinin bugün birinci ayı. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bu mübarek berat kandili gecesinde Allah'tan rahmet diliyorum. Sevgili dostlarım, ey güzel halkım. Hiç kimse merak etmesin; ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağım, yolumuz açık olsun."

GEÇİŞ SÜRECİNİN YOL HARİTASI

Açıklamaların ardından "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası" da kamuoyu ile paylaşıldı. Metinde şu ifadeler yer aldı:

"Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası üzerinde aşağıdaki şekilde mutabakata vardık:

1-) Geçiş sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2-) Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

3-) Geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

4-) Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri Kabine'de en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5-) Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6-) Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı; yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7-) Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

8-) Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9-) Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10-) Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11-) Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.

12-) İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları, sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır."

NELER YAŞANDI?

Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin genel başkanlarının Saadet Partisi Genel Merkezi'nde saat 14.00'te bir araya gelecekleri duyurulmuştu. Toplantı önce saat 15.00'e, ardından 16.00'a ertelendi. 

Cuma günü bir araya gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İYİ Parti olsa da olmasa da Millet İttifakı olarak seçime girilmesi konusunda uzlaşma sağlamıştı.

‘AKŞENER, TOPLANTIYA KATILMAYACAK’

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, gün içinde yaptığı açıklamada Akşener'in Saadet Partisi ev sahipliğindeki toplantıya katılmayacağını söyledi. Zorlu, daha sonra yaptığı yeni bir açıklamayla toplantının 6 liderin katılımıyla düzenleneceğini duyurdu.

Zorlu, Akşener'in İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın "icracı ve yetkili" cumhurbaşkanı yardımcısı olmasına ilişkin önerisinin, gün içinde Kılıçdaroğlu ve Akşener arasında yapılan görüşmede ele alındığını açıkladı.