10 Ekim'de hayatını kaybedenler yurdun dört bir yanında anıldı

10 Ekim'de hayatını kaybedenler yurdun dört bir yanında anıldı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler için birçok şehirde anma programı düzenlendi.

İleri Haber

Bundan tam 4 yıl önce Emek Barış Demokrasi Mitingi'ne düzenlenen IŞİD saldırısında hayatını kaybeden 103 kişi için yurdun dört bir yanında anma programları düzenlendi.

ANKARA

Ankara'da yapılan anma programı kapsamındaki yürüyüşün Numune Hastanesi olan başlangıç noktasında toplanmalara polis izin vermedi. Ulus metro önünde toplanan yurttaşlar, Ankara Garı'na doğru yürüyüşe geçti. Ankara Garı'nda toplanan kitle, sık sık "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.

Ankara'daki anma programına katılanlar arasında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP'li Saruhan Oluç, Murat Çepni, Oya Ersoy, Filiz Kerestecioğlu ve CHP'li Özgür Özel, Ali Şeker ile Veli Ağbaba da bulundu.

'KATLİAMIN ARDINDAN İKTİDAR MENSUPLARI OYLARIMIZ ARTTI DEDİ'

Hayatını kaybedenler için 10.04'te yapılan saygı duruşunun ardından söz alan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, "4 yıl önce burayı kana buladılar. Biz 'barış' demeye devam edeceğiz. Barışı savunmak, burada kaybettiğimiz 103 kardeşimize ve Türkiye'deki diğer katliamlarda kaybettiğimiz kardeşlerimize boynumuzun borcudur. 10 Ekim Katliamı davası mahkemeye sunulduğundan beri söyluyoruz: Bu katliamın aydınlatılması için yeterli soruşturma yapılmıyor. İktidar mensupları o günlerde oylarımız arttı dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karara rağmen bu meydanın anıt meydan olarak düzenlenmesi hala yapılmadı. Bu meydanda kaybettiğimiz arkadaşlarımız için barış ve demokrasi mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Koramaz'ın konuşmasının ardından Ankara Garı önünde temsili bir oturma eylemi yapıldı. Eylemin ardından hayatını kaybedenler için yapılan anıta karanfiller bırakıldı.

İZMİR

İzmir'de 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklama, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı tarafından okundu.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Bundan dört yıl önce, ülkemizi yaşanmaz hale getiren çatışma ortamının sona erdirilmesi ve barışın tesis edilmesi için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yaptığı çağrıya kulak veren yurttaşlarımız “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ için Ankara Garı’nın önünde toplanmıştı.

10 Ekim 2015 sabahında yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülücük, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik, saat 10’u 4 geçe IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırı sonucunda bozuldu. 101 arkadaşımız hayatını yitirdi. 500’e yakın arkadaşımız yaralandı ve sakat kaldı.

Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 10 Ekim Davası karara bağlandı ve 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Dosyaları ayrılan 16 firari sanık hakkındaki davanın üçüncü duruşması 21 Kasım’da görülecek.

Katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması taleplerimizin reddedilmesi yapılan adli işlemlerin göstermelik olarak kalması sonucunu doğurmuştur.

Saldırı sonrasında yaptığı “patlama sonrasında oylarımız yükseliyor” sözleriyle hafızalarımızda yer eden dönemin Başbakanı, geçtiğimiz aylarda “7 Haziran-1 Kasım seçimleri arası dönemdeki defterler açılırsa birçok siyasetçi insan içine çıkamaz” açıklamasında bulunmuştur. Yargı mercileri tarafından bu açıklama hem bir ihbar, hem de itiraf kabul edilmelidir. Başta dönemin başbakanı ve içişleri bakanı olmak üzere dönemin siyasileri hakkında gerekli adli işlemlerin başlatılması gerekmektedir.

Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların arkasında hangi siyasetçilerin bulunduğu, Suruç ve Ankara Garı’nda yaşanan katliamların siyasal sorumluları kimler olduğu ivedilikle ortaya çıkartılmalıdır.

Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz.

Yakın tarihimizdeki katliamlar, siyasiler tarafından topluma empoze edilen ayrımcılık ve nefret söylemlerinin ürünüdür. Savaş söylemleri nedeniyle yitirdiğimiz canlarımızı andığımız bugün, halkların barış içinde yaşadığı bu kadim coğrafyaya reva görülen savaşın ve yıkımın bir örneği ile yine karşı karşıyayız. Halklarımıza ölüm, acı ve yoksulluktan başka bir şey getirmeyecek olan savaşa karşı durmak, barış politikalarını savunmak, bu ülkede bir daha 10 Ekimlerin yaşanmasını engelleyecek yegane politikadır. 101 canımızın, bizlere miras bıraktıkları barışı ve kardeşliği savunmak onlara ve halklarımıza borcumuzdur.

Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi, yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Katliamın dördüncü yılında, bir kez daha sesleniyoruz: Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz! Yaşasın emek, barış ve demokrasi mücadelemiz; yaşasın halkların kardeşliği!"

ANTALYA

10 Ekim'de hayatını kaybedenler Attalos Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı.

TEKİRDAĞ

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler Tekirdağ merkez Süleymanpaşa'da da anıldı: DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde yapılan anma etkiliğinde bir araya gelen yurttaşlar "Gün gececek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganı attılar.

Etkinlikte yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

"Eşitlik özgürlük. demokrasi ve barış mücadelesi, yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir Bizler, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. 

Katliamın dördüncü yılında, bombaların patladığı bu acı dolu günde bir kez daha sesleniyoruz:

Kaybettiklerimi unutmayacağız. unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz! Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelemiz! Yaşasın Halkların Kardeşliği"

İSTANBUL 

Kadıköy'deki Beşiktaş iskelesinde düzenlenen 10 Ekim anması sonrası "Katil devlet hesap verecek" sloganı nedeniyle en az 10 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı sırasında polisin gazetecilere de müdahale ettiği öğrenilirken, bir yurttaşın da burnunun kırıldığı öğrenildi.

Gözaltına alınan yurttaşlar önce Kadıköy İskele Karakolu'na götürüldü. Kimlik tespiti yapılana kadar karakola avukatların alınmaması talimatı verildiği öğrenilirken, avukatlar ise böyle bir uygulamanın olmadığı yönünde itirazda bulundu.

Gözaltına alınan yurttaşların buradan Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne, ardından da Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi.

İLGİLİ HABER | İstanbul'daki 10 Ekim anmasına polis saldırısı: 10 kişi gözaltına alındı