2017 yılı asgari ücret miktarı belli oldu

2017 yılı asgari ücret miktarı belli oldu

2017 yılı asgari ücret miktarı belli oldu. Belirlenen miktarı Çalışma Bakanı Müezzinoğlu açıkladı.

Yaklaşık 6,5 milyon çalışanı ilgilendiren 2017 asgari ücret rakamı belli oldu.

Brüt 1777 lira 50 kuruş, net 1404 lira 6 kuruş olarak olarak belirlenen rakama ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu şunları söyledi:

"Yaşadığımız dünya konjonktürü belirli zorlukları getiriyor. Ama bir taraftan da hedefleri olan ülkeyiz. Bakan olarak benim de çok mutlu olamadığım ama yarınlarımızın huzurlu geçmesi için paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuğu yapma gayretiyle ortak karar vermeye çalıştık. Asgari ücretin yılbaşından itibaren yılın genelinde geçerli olmasına karar verdik. Enflasyonu 6,5 olarak açıklamıştık. Asgari ücrette yaklaşık yüzde 8 artış oldu. Brüt asgari ücret 1777 lira 50 kuruş neti 1404 lira olacak."

ASGARİ ÜCRET TESPİT SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda emekçileri temsil eden Türk-İş 2016 başında 1300 liraya yükseltilen asgari ücretin yeni yılda 1600 TL olmasını önermiş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini belirterek, 2017 yılı için asgari ücretin en az 2000 TL net olmasını istemişti.

Toplantılar boyunca patron kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) tavrı ise asgari ücrete zam olmaması yönündeydi.

Komisyonun görevlendirmesi sonucu hesap yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise bir işçinin geçimi için gereken tutarı net 1424 lira 70 kuruş olarak açıklamıştı.

BAKAN "BİN 300 LİRA YETERLİ DEĞİL" DEMİŞTİ

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, asgari ücret görüşmelerine ilişkin "Bugün için asgari ücret bin 300 lira. İşverenle ve işçi temsilcilerimizle konuşuyoruz. Burada bir tarafın kısa süreli mutlu olması ve geçici mutluluklar yerine iki tarafın da birlikte az da olsa mutlu olduğu ama kalıcı ve sürdürülebilir yarınları planlamak istiyoruz. Bin 300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir. Daha iyi nasıl yapacağız? Ekonomiyi büyüterek, dünyayla rekabette daha güçlü olarak ve büyüyen ekonomide, çoğalan yatırımlarda daha çok istihdam alanları üreterek inşallah bunu daha iyi noktalara taşıyacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

CHP de dün yaptığı açıklamada, asgari ücret önerilerini 1750 TL olarak açıklamıştı.

İlgili Haber: CHP asgari ücret teklifini açıkladı

Yapılan görüşmeler sonucu 2017 yılı için asgari ücret miktarı 1404 TL olarak belirlendi.