CHP asgari ücret teklifini açıkladı

CHP asgari ücret teklifini açıkladı

CHP 81 ilde yaptığı ortak basın açıklamaları ile asgari ücret teklifini sundu. Ana muhalefet partisinin asgari ücret önerisi DİSK’in açıkladığı asgari ücret teklifinin altında kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Emek Büroları, 81 ilde yaptığı ortak basın açıklaması ile asgari ücret teklifini duyurdu.

Ana muhalefet partisinin asgari ücret önerisi Türk İş’in bekar bir çalışanın yaşam maaliyeti ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) açıkladığı asgari ücret teklifinin altında kaldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emek Büroları Koordinatörü ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Türkiye'de emekçiler her anlamda kölelik sistemine mahkum edilmiş durumda. Sendikasızlaştırılan, taşeron sistemi ile güvencesizliğe, kiralık işçilik yasası ile ücretli köleliğe zorlanan emekçiler, aynı zamanda açlık ve yoksullukla boğuşuyor. Vatandaş faturaları denkleştirmeye çalışırken, kirasını ödemekte zorlanırken, evine et alamazken, birilerinin derdi de Başkanlık" şeklinde açıklama yaptı.

‘UZMANLARLA ÇALIŞTIKLARINI’ BELİRTEN CHP, EMEKÇİYE 1750 TL’yi YETERLİ GÖRDÜ!

Asgari ücrete ilişkin uzmanlarla çalıştıklarını anlatan Ağbaba’nın, parti olarak sundukları asgari ücret teklifi ise bin 750 TL oldu. Ağbaba, emek örgütlerinden Türk İş’in açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarının altında kalan ve DİSK’in asgari ücret teklifi olan “en az 2000 TL” önerisinin de gerisine düşen teklifleri için “Türkiye'de işçinin hakkını hukukunu savunan tek siyasi parti CHP'dir” ifadelerini kullandı.

Ağbaba önerilerini şu sözlerle savundu: “Emek Bürolarımız bu amaçla, emekçilerin sorunlarına çözüm üretmek için aralıksız olarak çalışıyor. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman emekçinin sesi olmaya devam edecek. Biz sözümüzü yineliyoruz, CHP iktidarında asgari ücret, açlık ücreti olmayacak."

Türk İş’in açıkladığı açlık yoksulluk sınırı rakamlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 1,432 lir olurken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt); ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 665 lira olarak açıklandı. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1,762 lira olarak belirtildi.