Ulucanlar'dan Polonya'ya bir zulüm hikayesi

Saldırgan bir dış politika izlemesiyle, burjuva demokrasisine bile tahammülünün olmamasıyla, kadın düşmanı, gerici yasalar geçirmesiyle Türkiye'yi aratmayan Polonya, siyasi tutsaklara da farklı bir muamelede bulunmuyor.

Belki hatırlarsınız. 2004 yılında RTE bir Hollanda ziyareti sırasında tatsız bir olay yaşamıştı. Başbakanın koruma amiri Maksut Karal'ın işknececi olduğunu haykıran bir devrimci, başbakanın korumaları tarafından yaka paça RTE'den uzaklaştırılıyor ve Hollanda polisine teslim ediliyordu. Bu tatsız olay sonrası RTE pişkince Ulucanlar, Hayata Dönüş gibi operasyonların kendi dönemlerinde olmadığını, bu katliamlarda sorumluluklarının olmadığını ifade ediyordu basına.

Öte yandan, koruma amiri RTE'nin sorumluluğunu almadığı dönemde yıldızı parlayan hakkında sayısız işkence davası açılan Yakışıklı namlı Maksut Karal'dı. Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü TEM'de Derin Araştırmalar Laboratuvarı'nda ihtisas yapan, ismini duyuran Maksut Karal'ın yakışıklılığı boyu-posundan değil, hayatını kararttığı insanlara sesleniş tarzından geliyordu. Devlet bu hizmetlerini karşılıksız bırakmadı ve RTE'nin koruma amiri oldu. Bu arada hakkında açılan bir çok işkence davasından ise tabii ki aklandı.

O gün Hollanda'da Maksut Karal'ı, işkence tezgahından geçen eski bir tutuklu tanıdı: Erdal Gökoğlu...

Gökoğlu, 26 Eylül 1999'da Ulucanlar katliamında yaralandı. F tipi cezaevlerine karşı ölüm orucunda yer aldı. Wernicke-Korsakoff hastalığından dolayı cezaevi koşullarında daha fazla yaşayamayacağından dolayı tahliye edildi. Yeniden cezaevine konulacağı endişesiyle Belçika'ya iltica talebinde bulundu. 2005 yılında talebi kabul edildi. Endişesinin yersiz olmadığı görüldü. İleri demokrasiye dolu dizgin koşan Türkiye Cumhuriyeti 2009 yılında Erdal Gökoğlu hakkında yakalama talebiyle interpolden kırmızı bülten çıkardı. Belçika hükümeti bu karara uymayacağını belirtti ve Gökoğlu'na hem oturum izni, hem de mülteci pasaportu verdi.  

24 Ocak 2016'da Polonya Almanya sınırında Polonya polisi tarafından gözaltına alındı Gökoğlu. Bu köşede Polonya gericiliğinin sınırlarından bahsetmiştik daha önce. Emperyalizme yaltaklanmakta, Rusyaya karşı saldırganlıkta, kadın düşmanlığında, toplumu iyice baskı altına alan yeni yasalar çıkarmakta, anayasal demokrasiyi elinin tersiyle itip otoriter bir rejim kurmakta Türkiye ile aynı çizgide yürüyen Polonya'nın, AB üyesi Polonya'nın, AB ülkelerinin birinden aldığı oturum izni ve mülteci pasaportuna rağmen Erdal Gökoğlu'nu gözaltına alıp Türkiye'ye iade etmeye yeltenmesi elbette şaşırılacak bir durum değil.

Kanıksanmaması gereken bir başka durum da Erdal Gökoğlu'nun buna direnmesi.

Wernicke-Korsakoff hastalığından müzdarip olan, halen hafıza kaybı sorunu yaşayan, astım, bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı çeken Gökoğlu bir de hücreye kapatıldı Polonya'da.Tek tip elbise dayatıldı. Daha önce Türkiye'de bu koşulları kabul etmeyen Gökoğlu Polonya'da da kabul etmedi elbette. Açlık grevine başladı. Talepleri şunlar:

1-) Tek tip elbise dayatması kaldırılsın.

2-) Hücre kontrolü adı altında günde iki defa yapılan işkenceye son verilsin.

3-) Havalandırma hakkım üzerindeki koşullandırma kaldırılsın. ( Tek tip elbiseyi reddettiğim için hiçbir şekilde havalandırma hakkımı kullanamıyorum)

4-) Türkçe kitap, gazete, dergi vb. okuma engelim kaldırılsın.

5-) Güvenlik tehdidi oluşturduğuma dair iddia ortadan kaldırılsın.

Açlık grevi dolayısıyla sağlık durumu hızla kötüye giden Gökoğlu’nun B1 vitamini isteği reddedilmektedir. Sıklıkla nefes darlığı yaşamakta, vücudunun sol tarafında uyuşma bulunmakta ve ayakta durma güçlüğü yaşamakta. Mide ağrıları da çoğalan Gökoğlu yaklaşık 15 kg kaybetti.

2 Mart tarihinde Türkiye’ye iadesi için açılan mahkeme, davayı 6 Nisan’a erteledi, Gökoğlu’nun tutukluluk süresini ise 23 Nisan’a kadar uzattı. Gökoğlu ise 40 gündür açlık grevinde.

Dayanışma için Erdal Gökoğlu’nun adresi şöyle:

Ul.Grenadierów 66

72-100 Goleniów / Polonya

(Lütfen mektuplarınızı iadeli taahhütlü posta şeklinde gönderiniz. )

Hapisane yönetimi:
ul.Grenadierów 66

72-100 Goleniów/Polonya

E-posta: [email protected]
Polonya Adalet Bakanlığı:

Al. Ujazdowskie 11

00-950 Warszawa

E-posta: [email protected]

http://yugoslavyayazilari.blogspot.ba/