Türkiye adaletini arıyor...

Geçtiğimiz Cumartesi günü Doğan Öz’ün katledilişinin  37. Yılında  Yarsav,Yargıçlar Sendikası ve Adalet İçin Hukukçular tarafından düzenlenen panel önemli ve değerli bir buluşmaydı.

“Rejim Değişirken Yargıya Biçilen Rol” başlığında anlatacaklarımız üç saate sığmadı diyebiliriz.

Tam da bugünlerde adalet mücadelesini inat ve süreklilikle sürdüren ve zor bir alanda kaçınılmaz olarak sorumluluk alan onurlu yargıç ve savcılarımızın ve onların değerli iki kurumu olan Yarsav ve Yargıçlar Sendikasının katkıları, en çok da panele katılan hukuk öğrencileri için aldıkları iyi bir hukuk dersiydi.

Hukuk alanında geçmişten bugüne yaratılmış olan, yargıç ve savcılar ile avukatlar arasındaki mesafe adalet mücadelesi veren hukukçular için çoktan kapandığının ve hatta güçlü bir birlikteliğe doğru yöneldiğinin de iyi bir örneği oldu bu buluşma. Doğan Öz’ün canıyla ödediği bu mücadelenin ayrısı gayrısının olmadığı  bir Doğan Öz anmasında ilk cümlelerde ortaya bir kez daha çıktı.

Panelde hepimizi onurlandıran güzel bir sürpriz yaşamlarımıza bir hediye idi. Değerli sanatçı Hasan Yükselir, o gün için Doğan Öz’ün bir şiirini bestelemişti.  İlk dinleyenlerin aklından geçen sanıyorum en büyük ortaklılığımızdı. O şiirdeki özlemi , isteği bir an evvel hayata geçirmek.

“Biz Ölmeyiz”  adlı şiirin  şu muhteşem dizlerine bir bakın.

Dostlar biz ölmeyiz savaşta

Yarının doğması bizden yana

Koş Anadolu’m kurtuluşa

Koş yoksul uluslarla

Kötülerin savaşına savaş açtık

Hak bizden yana

5 Nisan tarihinde, bahsettiğim  birlikte mücadelenin yine güçlü ve anlamlı bir örneğini yaşayacağız.

Türkiye Barolar Birliği, Yarsav, Yargıçlar Sendikası, Bursa Barosu ve  İzmir Barosu’nca örgütlenen “Türkiye Adaletini Arıyor” yürüyüş ve mitingleri boyun eğmeyen hukukçuların artık sadece birleşen yollarını değil, halkla da birleşen yolların önünü açacaktır.

Şöyle söylüyor adalet mücadelesinin yüz akı yargıç ve savcılarımız…

“Toplumun özgürlük, dayanışma ve her türlü sömürüye, haksızlığa, hukuksuzluğa karşıtlık duygu ve iradesinin kıpırdadığı her yer, direnme yönündeki istenci yansıtan her kıvılcım bizim için büyük bir umut kaynağıdır. Bu umudu ayakta tutmak için yürüyoruz.
İşte bunun için varız dedirten ve her gün yeni bir boyut kazanan gelişmeler karşısında yenilenen irade, umut ve heyecanımıza sığınarak, herkes için adalet talebimizi yüksek sesle haykırmak için, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için yürüyoruz.
Dost omuzbaşlarını omuzlarımızın yanında duyup, kellemizi orta yere, yüreğimizi yumruklarımızın içine koyarak, yürümeyenleri arkamızda boş sokaklar gibi bırakarak, yürekten gülerekten yürüyoruz...”

Başka söze gerek var mı?

Türkiye aradığı adaletini bulacaktır. 

Emri Doğan Öz’den aldık. Kötülerin savaşına savaş açtık…