Sorunlar ve kalıcı çözüm

Kocaeli, sorunları önemli oranda çözülmüş bir il olarak tanıtılmak isteniyor, ama işin aslı öyle değil.
Kentin merkezindeki ilçe olan İzmit, son 3 aydır bırakın sorunlarının çözülmesini, sorunları ikiye ve üçe katlanmış taşra kenti görünümünde.
Hangi sorundan ve çözümsüzlüğünden söz etsem ki, bilemiyorum...
Kent içindeki tramvay hattı yapımı çalışması tamamen bezdirmiş durumda.
Atık su ve kanalizasyon projesi can sıkıcı noktaya geldi bile.  
TELEKOM'un yeraltı şebeke çalışması tam bir plansızlık örneği.
Bir de otopark sorunu var ki, sormayın gitsin...
Rant yaratma konusunda uzmanlaşan AKP'li belediye kadroları ve özellikle de Büyükşehir Belediyesi kadroları, Meclisi'nin de siyasi desteğiyle propaganda yapıp, sorunlar çözülüyormuş algısı yaratmada oldukça başarılı görünüyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il genelinde otopark sıkıntısı yaşanmaması için 1 daireye 1 otopark zorunluluğu ve yeni teşvikler içeren köklü çözümler getirmişti sözüm ona.
Ülkede uygulanan otopark yönetmeliğince 3 daireye 1 otopark uygulamasını sonlandırılıp her daireye 1 otopark zorunluluğu getirilince durumdan vazife çıkartan büyükşehir belediyesi karar alıyor, ana uygulama tam bir fiyasko.
Sözüm ona uygulamada geçen 4 aylık sürede,  inşaatı yeni başlayan binalarda fazladan 2 bin 140 araçlık otopark kendi parseli içinde yer alması sağlanmış.
Büyükşehir Belediyesi'nin AKP'li kadroları, bu durumu BAŞARI SAĞLANDI diye prezante etmeye çalışıyor. Ama nafile, kent otopark açısından tam bir işkenceyi yaşıyor.
Büyükşehir Belediyesi, "Başarılı uygulama sayesinde 5 yılda yaklaşık 40 bin aracın sokaklardan çekilmesi öngörülüyor" biçiminde propagandasını da yapmaya çalışıyor.
Sözü edilen 40 bin araca park alanı sağlanması demek, takriben Kocaeli-Ankara arası mesafeyi otoparka dönüştürmektir. 
Gelelim o karara...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayında aldığı Meclis Kararı ile onaylanan yeni Otopark İlke ve Esaslarına göre, 500 metre kareden küçük parsellerde 2 daireye 1 otopark, 500 metre kareden büyük parsellerde 1 daireye 1 otopark zorunluluğu getirildi. 
Dubleks, tripleks gibi lüks konutlarda ise her daireye 2 otopark yeri gösterilmesi zorunlu oldu. Yapılan düzenleme ile ayrıca bodrum katların otopark amaçlı kullanımını yaygınlaştıracak birçok teşvikler getirildi.
Ama, öngörülen olamıyor, gerçekleştirilemiyor. Çünkü kentin fiziki yapısının yeniden planlanması gerekiyor. O da, şu an için olanaksız.
Meselenin özüne dönersek;
Sokak ve caddelerden araçların arındırılması, olası felaket ve acil durumlarda itfaiye ve ambulans geçişleri için daha uygun şartlar oluşturulması anlamına da geliyor.
Ama, uygulanamayan ya da uygulanma olasılığı çok zayıf kararlarla yeni pozisyonlar oluşmaz, oluşturulamaz.
Uygulanma şansı olmayan ya da sorunu çözecek oranda uygulanması mümkün görünmeyen projeler üzerinden algı yaratmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi'nin vizyonsuz Başkanı, şimdilerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kayyum olarak atanan başkanına da danışmanlık yapacak.
Sabır dilerim Diyarbakır halkına...
Sorunlarına kalıcı çözüm istiyorlarsa, bir an önce böylesi kadrolardan da kurtulmanın yolunu bulmalılar.
Aksi halde daha fazla sorun ve daha fazla çözümsüzlük kaçınılmaz...