Sınıfta kaldılar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2004’ten beri AKP’li Başkan ve kadroların elinde. 12 yıl boyunca, sözünü ettikleri hizmet ve projelerin yüzde 50’sini hayata geçirdikleri söylenemez. O yüzden de, başarısızdırlar, sınıfta kalmışlardır.

2015-2019 arası için yaptıkları vaatlere bakıp ilk vaatlerini de anımsayınca, aklıma ‘’Bunca yıl bir şey yapmadınız mı ?’’ sorusu geliyor.

Evet, sınıfta kaldılar. Çünkü; 2009 yılından beri seçim öncesinde açıklanan ve bir türlü uygulamaya konulmayan projelerin bir bölümü, 2015-2019 dönemi için açıklanan 100 proje arasında da yer almıştı. Yeni proje adı altında açıklanan projelerin bir çoğunun 2009-2014 yerel seçimleri sırasındaki vaatler arasında yer alması ayrıca dikkat çekiciydi.

Özellikle uzatma kabloyla görücüye çıkarılan tramvay, 2009’un vaatleri arasındaydı.

Metro projesi de eski vaatler arasında yer alıyor.

Yeni olarak anılan projeler arasında ihalesi tamamlanan Doğantepe Futbol Tesisi de yar alıyor. Sekapark 3. Etap’ın da aralarında olduğu birçok tesiste ise zaten çalışmalar tamamlanmak üzere. Yani, bunlara yeni projeler demek olası değil.

2015-2019 arası projelerinin yarısından fazlası kavşak ve yol yapımından oluşuyordu, bu yüzden de dikkat çekiciydi.

Çünkü, paranın en rahat gömüldüğü, kontrol olanağının bulunmadığı alan inşaat alanıdır.

Neyse, sınıfta kaldılar ya hiç olmazsa yandaş müteahhitleri memnun etmeliler, Bunu da başarıyla yapıyorlar, yani bu konuda sınıfı geçiyorlar…

Bu döneme ait 100 projeden 53’ü kavşak ve yol. Yani, ödeneğin yarısından fazlası müteahhitlik hizmetlerine hortumlanacak. Hem de denetimden uzak biçimde.

Bu düşünceyle yapılacak eleştirilerden muaf kalmak isteyen Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, anımsıyorum o projeleri açıklarken, kavşak ve yolların maliyetinin tamamına yakınının Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacağının altını ısrarla çizmişti.

Sanki PATAGONYA BÜTÇESİ, sanki bizimle ilgisi yok…

Madem öyle, projelerin reklamını neden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapıyor ?

Bu arada, bir süredir kullanımda olan Bilim Merkezi, Kağıt Müzesi ve Plato gibi çok sayıda proje de, yeni yapılacak projeler olarak açıklanmıştı. Yani, kullanımda olanları yeniden proje ölçekli değerlendirip halkı kandırmayı tercih etmişlerdi.

Diyorum ya, sınıfta kaldılar…

Ulaşım için açıklanan 576 projeden bazılarını anımsayalım…

Akçaray (yeni adım atıldı);

Körfez-Cengiz Topel Havalimanı Metrosu (Gerek kalmadı belki. Çünkü, havaalanını bir türlü çalıştıramıyorlar)

200 çevre dostu otobüs alımı, (Aldılar ve kent trafiğini içinden çıkılmaz hale getirdiler)

Teleferik, (Henüz hayalden öteye gidemedi)

İzmit D-100 Kent Geçişi, (Sorunlarıyla birlikte yenilendi)

İzmit Otogar Kavşağı,(Zaten düzenliydi)

Başiskele-İzmit Sanayi Kavşağı, (Sorun sürüyor)

Kartepe Köseköy Kavşağı,(Henüz sonuç yok)

Derince Limanı D-100 Bağlantı Kavşağı ve Derince Limanı TEM Bağlantı Kavşağı, (Henüz tamamlanabilmiş değil)

İzmit Outlet Kavşağı, (Bitti ama sorun sürüyor)

Başkaları da var…

Adı ‘’Kavşakçı belediyeye’’ çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilçe giriş çıkışlarına yaptırdığı yeni yol kavşaklarıyla sözde trafiği rahatlattı. Ancak, kentin her yerinde trafik arap saçına döndü ve bu kavşaklar üzerinden aktarılan milyonlarca lira da tartışma konusu olmaya devam ediyor.

En iddialı oldukları konulardan biri çevre düzenlemeleri. Çünkü, bu alana aktarılan kaynağın gerçekten kontrol edilme şansı yok.

Sekapark 3. Etap, Karamürsel Dereköy Sahili, Gebze Tatlıkuyu Vadisi 2. Etap Düzenlemesi, Kandıra Miçokoyu Mesire Alanı, Kartepe Acısu Meşeliktepe Mesire Alanı-Gençlik Parkı, Başiskele Eskiyayla Teknepınar Mesira Alanı-Aytepe, Hereke Sahili 2. Etap, Kandıra Bağırganlı Sahil Düzenlemesi, Kandıra Kefken Orman Kampı Sahil, Kefken Sahil, Beylikdağı Kent Ormanı, Yeniköy Sahil, Ağaç ve Bitki Müzesi, Yarımca Sahil 2. Etap, Ballıkayalar Mesire Alanı, Kurtyeri Kumcağız A Tipi Mesire Alanı, Cebeci Sahil Düzenlemesi 3. Etap, Seyrek Sahil ve Çalköy B Tipi Mesire Alanı, Kefken Kapri Mesire Alanı, Köylere Yatırım ve Köylüye Destek adıyla uygulamaya konulacağı söylenen çevre projelerini tek tek inceleme gereği bile duymuyorum. Çünkü, en kolay işlerin başında bunlar geliyor, yapılmaması çok büyük ayıp olurdu.

Yaparken kullanılan kaynak herkesin yüzünü güldürecek cinsten olduğu için de bu tür projelere öncelik verilmesini hiç yadırgamadım.

Ama, koca bir kenti, büyükşehiri bu projeler üzerinden büyük köye dönüştürdükleri için de başaramadılar.

Kent meydanları projesi de kaynak aktarımı açısından önemli. Her ilçe için planlanan kent meydanları projesi için İzmit, Karamürsel, Başiskele, Çayırova, Kandıra ve Kartepe’de daha yeni adım atılacak.

Ne kadar kaynak aktarılacak göreceğiz. Ama, ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olacak bir proje değil. İşte, Gebze’ye ve Adapazarı’na bakmak bile başlı başına yeterli. Devasa beton yığınları ama kullanım alanları yok ve halk benimsemedi…

Ve HES’ler ile Kentsel Dönüşüm projeleri…

Kentsel Dönüşüm’de görece başarılı olduklarını kanıtlayan örnekler gösterebilirler. Ama, insanların yaşam biçimlerini ve toplumun demografik dokusunu değiştirmek adına ısrarla hayata geçirilmek istenen bu proje de, yaşamsal geçerlilik açısından son derece başarısızdır.

Rant açısından ise süper başarı sağlamıştır…

Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin birçok yerinde kurulan ve halkın tepkisine neden olan hidroelektrik santralleri (HES) kurulmasına da el attı.

Yuvacık Barajı’nın su çıkışına HES kurulduğu, bizzat Başkan İbrahim Karaosmanoğlu tarafından açıklandı.

HES, kendini 4-5 yılda amorti edecekmiş.

Soğuksu HES projesi ile Bahçecik’in üst bölgesinde elektrik üretimi yapılacakmış. Bu üretim, haziran, temmuz ve ağustos aylarında su için aylık 3-4 milyon TL elektrik faturası ödeyen Büyükşehir Belediyesi’nin rahatlatacak, bu yükten kurtaracakmış.

Anlayacağınız, mesele yine bir rant…

Bugüne kadar başardıklarının yanında başaramayıp sınıfta kaldıklarını gösteren o kadar çok proje var ki, ama ülke genelinde olduğu gibi yerelde de medya eliyle oluşturdukları algıyla halkı kandırmaya, kandırdıkları insanların oyunu da bir şekilde rüşvetlendirilmiş zeminde almayı beceriyorlar.

İşte, bu konuda gerçekten çok başarılılar…

Sınıfta kalıyorlar ama aynı sınıfa devam etmemek ve arabayı devirmemek adına tam gaz yola devam eden AKP kadroları, tarihteki yerini bir şekilde alacak.

Ancak, bu olurken nelerle yaftalanacaklarına, bugün yüzde 50’sine yakınını ikna ettikleri halkın karar verecek olması da manidar.