Seksten evlilik ayinlerine robotlu ataerki ve feodal kalıntılar

Son yıllarda kimi mecralarda tartışma konusu olan bir şey var, belki denk gelmişsinizdir: Seks robotları. Paralı, durumu pek de fena olmayan erkekler için icat edilmiş “oyuncaklar” diyebiliriz. Efendim bunlar gerçekten çok acayip şeyler. Kanamıyor, şiddete tepki vermiyor, boğulmuyor, her türlü teklife hazır, reddedersem “kezban” durumuna mı düşerim gibi iç hesaplaşmalar yaşamıyor, sadakat ya da şefkat beklemiyor…

Avrupalı kadın örgütleri, kimi feministler, seks robotlarının, erkek şiddetine pornografide olduğu gibi bir fantezi alanı sunduğunu, onu güçlendirdiğini iddia ederek bu endüstriye karşı çıkıyor. (1)

Konuyu uzatmayalım. Sonuçta herkesin ataerkisi kendine ve bizim de yeterince başımız belada sevgili okuyucu. Hani biz olsa olsa mahallenin namusu kesilenlerin selam ve dua ile aldığı “titreşimli penis yüzüğünü” filan konuşuyoruz yani!

İşte biz böyle derken, “ileri kapitalist” seks robotlarını bile kıskandıracak bambaşka hamleler Konyalı “bilim adamlarından” geldi, bilmem farkında mısınız?

Önce nikah şahidi bir robot. Uuuv tozu dumana kattırır bu!

Akınsoft Robotics tarafından Konya’da üretilen robot Mini ADA, insansı olma konusunda çığır açtı ve nikah şahidi oldu. Arka planda Ümit Besen şarkılarının ve oyun havalarının çaldığı düğünde nikah şahidi robot dans da etti. İnsansı olmaya ancak nikah şahitliği yaparak başlayan sevgili Mini Ada’nın Ümit Besen şarkılarıyla dans etmesi, muassır medeniyetlere biraz sert bir hamle olmuş, kabul edelim…

Ve ardından “seksten bile seksi bir şey” işte karşınızda: Kınacı robotlar.

Yine Akın Robotics tarafından Konya'da üretilen kınacı robotlar, evlilik fuarının öne çıkan konseptlerinden oldu. Robotlar, kına gecelerinde tepsi taşıma, kına türküsü söylemenin yanı sıra dans ekibiyle beraber kına dansı da yapabiliyor. (2)

Vaauuuvvv nefes kesici!

Şaka kısmı bir tarafa “ileri kapitalist” seks robotu ile groteskte tüm ödülleri kapacak “kınacı robot” arasında düşünüldüğünden çok daha kısa bir mesafe var. Her ikisi de tuzu kuru bir hegemonik erkekliğin arzularına dokunuyor; onu doyurmayı, onu tüm ihtişamıyla var kılmayı amaçlıyor. Yine de baştan beri bu karşılaştırmayı engelleyen bir şey var gibi. Sonuçta bir tarafta “kına gecesi” gibi düpedüz feodal kalıntı olarak görülebilecek bir olay var. 

Kına gecesi, “evlenecek kızın” yas tutması ama bir taraftan da bu yasın bir tür erkeklik nişanesi gibi duyurulmasının hikayesi. Bekaretiyle var olabilecek (!); korkan ve başına gelecek şeylerden dolayı ailesine yalvaran, “annesinin bir tanesini hor görmesinler” diyecek, ağlayacak, dövünecek kızlar...

Peki burada robot niye vardır? Ne tür bir ruhsal ya da libidinal yakıt sağlamaktadır?

Tüm bu “acı havasını” robotlu bir TikTok ortamına dönüştürmek, bir kez de oradan puan toplamak, erkekliği kabartmak, kabaranı büyütmek, büyüyeni de yerli ve milli bir malzeme olarak ortaya koymak…

Aslında ilginç olan tüm bunların bize “feodal kalıntı” gibi ya da azgelişmişlik gibi görünmesidir. Oysaki “kınacı robot” örneği ataerkinin “feodal kalıntı” olarak görülmesinin ne kadar ciddi bir yanlış olduğunu tüm sembolizmiyle de göstermektedir. 

Robotu, sermayesi, teknolojisi, sınıfıyla karşımızdaki alabildiğine ataerkiyle yoğrulmuş kapitalizmdir. Ataerkinin tarihselliği, onun feodalizmden kaldığı ya da kapitalizm öncesinden bugüne bozulmadan gelen eski değerlerden oluştuğu anlamına gelmez. Bu önerme doğru olsaydı yeterince kentleşmiş, yeterince kapitalist formasyon tarafından “terbiye edilmiş” her örneğin ataerkil eşitsizlikleri ortadan kaldırmış olması gerekirdi. (Evet, harbi ve de delikanlı pozlar takınarak “bazı feodal taraflarım var” diyen erkek arkadaşınızın derin epistemolojik sorunlarından bahsediyoruz!)

Ataerkinin ancak “kalıntı olarak” ve kapitalizme rağmen var olduğu iddiası tarih-dışıdır. Cinsiyetçiliğin, ataerkil zorbalığın hemen tümü artık kapitalizme içseldir. Bunlardan arınmış, bunları arkada bırakmış bir kapitalizm yok. 

Dahası cinsiyetçilik, ataerki ya da kadının ezilmesi, sermaye için yalnızca daha karlı bir dünya sunmuyor, ona daha yönetilebilir bir dünya da sunuyor. Bu sebeple kınacı robotla “evlenin” baskısı yapan rejimi ve “bekarlık vergisinden” bahseden yandaş gazeteciyi (!) aynı karede görebiliyoruz.

Kaynak

1-https://www.feministcurrent.com/2017/04/27/sex-robots-epitomize-patriarchy-offer-men-solution-threat-female-independence/
2-https://tr.sputniknews.com/yasam/201911101040591642-konyali-insansi-robot-nikah-sahidi-olup-gobek-atti/
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202001171041116938-konyada-uretilen-robotlar-kina-gecelerinde-de-kullanilacak-/