Sandığı ne sandık?

Biliyoruz ki bir klasik bu seçimlerde de tekrarlanacak.

Yalanla dolanla kandırılmayan, seçim rüşvetini almayan, sandığa  gidip siyasi iktidara oy vermeyen her vatandaşın oyu potansiyel hırsızlık malzemesi olarak görülecek.

Dünyada sadece Türkiye’de kullanılan ve en güvensiz seçim sistemi olarak tescillenen, AKP iktidarınca sürekli kullanılan seçim sistemi programı 7 Haziran’da çok çalışacak.  “İki oy yetmez üç olsun hadi şu okula da uğrayalım orada da oyumuzu kullanalım”  diyenler dün olduğu gibi bugün de olacak.

Sandık kurullarının kurulmasında hukuksuzluklar başladı diyebiliriz şimdiden.

Cumhurbaşkanının elleri duaya kalkmış vatan millet ve din içerikli reklam spotu bir seçim reklamı değil de nedir? Her yerde miting yapmaktan daha kullanışlı bir yol buldu. Daha fazlasını da beklemiyor değilim.

Seçim büroları basılırken, miting alanlarında fiilen öncelik AKP’ye verilirken 7 Haziran'ın gelişini Nisan ayından tahmin etmek zor olmasa gerek.

Sandık, dibi delik oy çuvallarından, kapısı bir saatten sonra açılmayan ilçe seçim kurullarından, okul önlerinde yer tutmuş, sandık başında dört dolanan AKP tosuncuklarından nasıl kurtulacak bir soran var mı?

Hadi soralım?

Bu iş, ilk sonuçların bir seçim manipülasyonu olarak AKP’yi yüzde seksenlerde göstermeye başlayınca elindeki tutanağı bırakan yorgun müşahitle mi olacak? Sandık dayanışmasını kendini partiler üstü gören ve bu işi meslek edinmiş ve artık başarısızlığı tescillenmiş bireysel gelecek menfaatlerine dayanan çeşitli platformlar mı olacak? “Ortam karışık iyisi mi eve kaçayım” diyen vekillerle mi ya da?

Olamayacağını değil olmadığını belirtelim…

Son bir haftaya sıkıştırılmış müşahit organizasyonlarının özellikle bu seçimin ağırlığının altında kalacağı da kesin olduğuna göre biz bu sandığı AKP’den nasıl koruyacağız?

Bu soruyu sadece biz değil AKP de soruyor! Seçim güvenliğine ilişkin Cumhurbaşkanına sunulan raporda 7 tehdit sıralanmış.

1 PKK bölgede tehdit, baskı, silahlı propaganda hazırlığında.
2 Paralel yapının seçimi manipüle edeceğine ilişkin bilgi edinildi.
3 Sol terör örgütleri sansasyonel eylemlerine devam edebilir.
4 Birleşik Haziran Hareketi ülke genelinde eylem ve etkinlik başlatabilir.
5 Etnik ve mezhepsel farklılıkların tahrik edileceği provokatif eylemler olabilir.
6 Üniversitelerde karşıt görüşlü öğrenciler arasında gerilim artırılabilir.
7 Suriye rejiminin desteklediği terör eylemlerine yönelik ilgili birimler uyarıldı

Yani cumhurbaşkanı huzursuz biraz...

“Yapacağız da eylemler olacak bildiririz başkanım” denmiş bir kere.

Sandık hırsızlığı en büyük suçtur.

Bu suçla mücadelenin evlası, olmasını engellemektir her şeyden önce.  Bir vatandaşlık görevine havale edilmesi ise yapılacak en büyük hatadır.

Sandıklar, halkın koruması altına alınmalıdır.

Sadece bunun için örgütlenmiş bir halkın seçim usulsüzlükleri ile seçimden önce baş etmesi için hukukçuların kendi arasında, partilerin kendi arasında, mahallerin kurulmuş her meclisin kendi arasında açıklarını kapatması şarttır.

Çalınmış olduğu ortaya çıkan bir oy olması halinde listede 4. sıradaki güçte her bilinçli yurttaş mutlaka birleşecektir.

Ben de “başkana” arz etmiş olayım…