Proje mi dediniz?

Memleket, AKP’li dönemlerde kendi söylemlerinden alıntıyla ‘proje uygulama alanına’ döndü ve PROJECİLİK tek geçerli akçe sayılmaya başladı.

Bu akıma, ortanın solu, demokratik sol ve liberal soldan da katılım olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Hepsi bir yana, AKP’nin projeciliği ekonomide tek adımlık rahatlama bile yaratamadı. Bu yüzden ne yoksulluk azaldı ne de sözünü ettikleri yatırımlar (ki çoğu çakma proje, hatta proje bile denmez) yöreye, ülkeye ve dünyaya anlatılamadı.

Yakın geçmiş günlerden birinde, Körfez ilçesinde temel atma töreni ve bazı projelerin de açılışları yapıldı.

Bu etkinlikleri gazetelerden okuyunca şaşırmadım desem yalan olur.

Kocaeli Üniversitesi Körfez Kampüsü’nün temelinin aynı gün atılmasını bir kenara koyarsak, 36 proje dedikleri işler gün ışığına çıkar ve her zaman olduğu gibi halkı kandırmaya çalıştıkları tescillenir.

Körfez Kampüsü  20 bin metrekare inşaat alanına sahip. Toplamda 17 milyon 748 bin 963 TL maliyeti olduğu hesaplanan kampüs Selçuklu mimarisinde (ki AKP yanlısı mimarlar henüz başka mimariyi öğrenemediler) inşa edilecekmiş.

Peki bu kadar özenilen kampüste kaç öğrenci eğitim görecek dersiniz ?

Ben söyleyeyim, 4 bin 500 öğrenci…

Körfez ilçesi bir ‘sanayi ve liman kenti’ olarak adlandırılır geçmişten beri. Şimdi, sadece 4 bin 500 öğrenciye eğitim verecek bir kampus yapmakla, algı yaratmaya çalışırken söylenildiği gibi ‘ilim kenti’ mi olacak ?

Güler geçerim…

O gün açılışı yapılan projelerin toplam değeri de 75 milyon 539 bin lira olarak açıklandı.

Rakamsal değerler açısından bakıldığında önemli yatırımlar, ama hepsi bu.

Yetmemiş, yeni projelere de start verilmiş.

Çamlıtepe Mahallesi Ömer Halisdemir Parkı, Kirazlıyalı Adnan Menderes Kültür Merkezi, Yeniyalı Mahallesi’nde bölgenin en büyük düğün salonu olan ve adına da Prof. Dr. Necmettin Erbakan eklemesi yapılan sözde kültür merkezi ve aynı bölgede kapalı pazar yeri, Sarnıç Han, Devlet Hastanesi ek binası, İlimtepe Kültür Merkezi, İlimtepe duble yol, afet kaçış yolu ve spor merkezleri.

Ve, belediyenin 2017 için planladığı 230 milyon liralık bütçenin 120 milyon lirası söz konusu bu projelere ayrılmış.

Bakın, sözü edilenler içerisinde insanların ekonomik refahını artıracak tek bir projeye rastlayamazsınız.

Sosyal yaşamı rahatlatacak projelerden zaten söz edilmiyor.

Sözde sağlığa çok önem veriyorlar. Bu alanda da, öne çıkardıkları en önemli unsur ‘’parayı veren sağlık hizmetinin en kalitelisini alır’’ oluyor.

Bu nedenle, sağlık alanı da yine yoksullara ve emekçilere yönelik bir projeksiyon olmayan bir alan olarak kalıyor.

Bir de tarih meselesi var.

AKP’nin en önemli saydığı projelere tarihin gün yüzüne çıkartan, gerekli restorasyonu yaptıktan sonra yeniden hizmete sunan projeler olageldi bugüne kadar. Ya da en azından böyle olduğu propaganda edildi.

Mesela, Körfez ilçesinin en önemli yerleşim alanlarından biri olan Hereke’deki tarihi kalenin 1 ve 2. etap çalışmalarına ağırlık veriliyormuş.

Yeter mi ?

Yetmez elbet, yanı sıra Ürkütlü ve Hacı İbrahim Ağa Çeşmesi, Ali Hocalar Türbesi ve Sümer Camii’nin restorasyonları ile ilçedeki tarihi yapılara önem verildiği anlatılmaya çalışılıyor.

Bölgeye adını veren tarihi Taşköprü’deki çalışmalar sürdürülürken, Sultan Abdülaziz'in av köşkü olarak kullandığı yapı ve Cumhuriyet döneminde önemli bir yere sahip olan Kutluca Telgrafhanesi’nin ise aslına uygun olarak restore edilmesi de planlamış bile.
Neden hep Körfez ilçesinden söz ettiğime gelince…

Kocaeli’nin sanayi ölçekli en önemli ilçelerinin başında geliyor. Yaratılan katma değer ve vergi tahsilatı açısından bakıldığında da, ülkenin en önemli tesislerinin birkaçı bu ilçede yer alıyor.

Ama, ilçeyi, çağdaş aklı reddeden, sözde projecilik anlayışıyla tarihi ve kültürel dokuyu ranta çeviren bir anlayış yönetiyor, hem de yıllardır.

Bu yüzden, kültürel ve turizm açısından cennet bir köşe olabilecek bu ilçede, abuk subuk sözde yatırımlar teşhir edilmeye çalışılıyor.

İlçeye doğudan girişte büyük bir panoda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran’ın sıra fotoğraflarının yanına dizilen yapılmış/gerçekleştirilmiş projeler gelinen ya da gelinmek istenen kültürel, sosyal ve ekonomik düzeyin göstergesi kabul ediliyor.

O yüzden başlık ‘Proje mi dediniz ?’ oldu.

Ne yazık ki, başlığın altını dolduracak işleri görebilmek mümkün değil. AKP’nin 2004’ten beri elinde bulundurduğu 12 ilçe ve 1 Büyükşehir Belediyesi, halen ortaçağ kültüründen gelen yapısal ve yaşamsal dayatmalarla günü geçiştirmenin peşinde.

Yol yapıyorlar, suyu akıtıyorlar ve yeşil alan açıyorlar. Ama, kentin halen makro bir imar planı bile yok.

Çok önem verdikleri kentsel dönüşüm projesinde çoğunluk ilçelerde sınıfta kaldılar.

Ve saymakla bitmeyecek daha nice eksikliklerine rağmen, ‘’Türkiye’yi ve kentleri uçuruyoruz’’ diye propaganda yapmaktan geri durmuyorlar.

Referandum propagandalarının çok sık kullanılan deyimleriyle bitirelim;

YALAN SÖYLÜYORLAR,

KANDIRILDIKLARI gibi KANDIRIYORLAR…

[email protected]