Özlemiştik

Raylı sistemle ulaşımını kent halkı olarak özlemiştik.

Çünkü, İstanbul-Ankara arasındaki en önemli il duraklarından biri olan İzmit’te yaşayanlar, Yüksek Hızlı Tren Projesi (YHT) dolayısıyla raylı sistemden yararlanamaz halde. Üç yıldır ciddi sıkıntı çekiyor.

İstanbul-Adapazarı hattında ulaşımını sağlayan banliyö trenleri de, YHT dolayısıyla devre dışı kaldı. Söz konusu hatta, insanların ulaşımı için yeni olanaklar oluşturulamaması yüzünden, bir yerden bir başka yere ulaşmak neredeyse olanaksız hale geldi.

Sonucunda, İzmit-İstanbul arasında karayolu taşımacılığına, hatta bu düzlemdeki tekelleşmenin ellerine teslim edildik. Hizmette kalite düşüşüne, hizmetin pahalı oluşuna ve sıkça yaşanan bireysel mağduriyetlere itiraz bile edemez hale geldik.

Bu yüzden "banliyö trenlerimizi istiyoruz, hem de kısa sürede" dedik hep…

Bu sıkıntıyı iyi bilen CHP Milletvekili Haydar Akar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a yönelttiği bir soruya verilen yanıtı kamuoyuyla paylaştı, ama gelen bilgiler endişelerimizi azaltmaya yetmemişti. Çünkü, Bakan Elvan "24 ay daha bekleyin" diyordu. Beklemeye alışmıştık da, yaşanan mağduriyeti nasıl tazmin edileceğini bilemiyorduk.

Ama, sonra takvim birden değişti ve 5 Ocak’a randevu kesildi. Yani iki gün sonra Arifiye-Pendik arasındaki banliyö seferlerinin başlayacağı duyuruldu.

Ne olmuştu da ani bir değişiklikle, bu kadar öne çekilebilmişti seferlerin başlangıcı, işte bunu anlamak pek olası değil.

Ama, çıkar elbet kokusu.

Neyse, gelelim banliyö seferlerinin programlanmasına…

Banliyö trenleri öncelikle Arifiye, Sapanca, İzmit, Gebze ve Pendik istasyonlarında durup yolcu alabilecek ya da indirebilecek. Yılın ortalarından itibaren Büyükderbent, Derince ve Körfez, 2016’da ise Diliskelesi, Tavşancıl, Hereke, Kırkikievler ve Köseköy istasyonlarında duruş olacak.

Yani, bölge insanının on yıllara dayanan alışkanlıkları üzerinde yükselen ihtiyaca kademeli olarak yanıt verecek bir planlama yapılabilmiş…

Trenler, Arifiye-Pendik hattında her gün karşılıklı 4’er sefer yapacak. Bu yolculuğun tamamlanma süresi 76 dakika olacak. Dolayısıyla, İzmit-Pendik yolculuğunun yarım saatte tamamlanması olası.

Anlayacağınız, yolculuk YHT ile olduğu kadar değilse bile banliyö ile de süratli geçecek…

Yıllardır karayolu taşımacılığında pahalı yolculuk yapan halkımız, tren yolculuğuna daha az ücret ödeyecek. Yani, bütçemiz, bu yolla sağlanacak ulaşım nedeniyle çok fazla tahrip olmayacak.

Ülke imalat sanayinin yüzde 15’ini karşılayan, genel bütçeye önemli oranda katkı sağlayan bu kent, demiryolu ulaşım hakkına sahip olmak için sabırla bekledi. Bu sürede, sıkış tepiş yapılabilen karayolu taşımacılığının kahrını çekti.

O yüzden, banliyö treni ile ulaşım, ciddi rahatlama yaratacaktır. Sağlayacağı pek konfor olmasa bile, herkes belli bir konfora kavuştuğunu düşünüp memnun kalacaktır. Çünkü, şehirlerarası ulaşımdaki alternatifsizlikten bunalmışlardır.

Banliyö trenlerimizin, bir daha elimizden alınmaması umuduyla…

*************

Karanlıkta karşılamak

Veeeee, özlediğimiz bir başka şey: ELEKTRİK KESİNTİLERİ…

Binlerce vatandaş 2015'e kesintiyle girdi. Halen daha elektriksiz olan birçok bölge mevcut.

Nasıl oluyor demeyin, oluyor işte…

Bahçecik’teki bazı konutlar halen elektriksiz. Bölgede oturan vatandaşlar karanlık ve soğukta oturmak zorunda kalmış. Çaresizce elektriklerin gelmesini bekliyen vatandaş, enerji pazarlayan bölgenin dağıtım şirketi Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi arıyor, ancak net bir bilgi alamıyor.

Sıkıntıyı yaşayanlar, karanlıkta karşıladıkları yeni yılda, daha fazla karanlıkta kalmak istemiyor.

*************

Fena olmayacak

Özlediklerimizin başında, kamu hizmetlerinin eksiksiz olarak verilmesi geliyor. Bir de, vatandaşın bu hizmetleri alırken yararlanacağı birimlerin fiziki yapılarından dolayı sıkıntı çekmemesi.

İşte, buna yönelik atılan adımların ilkinde önümüzdeki ay, ikincisinde de önümüzdeki yıl sonuç alınacak.

Vilayet hizmet binası tamamlanmak üzere ve muhtemelen de önümüzdeki ay bütün birimleri bünyesinde toplayacak olan valilik, yeni binasında hizmet vermeye başlanacak.

Kocaeli Devlet Hastanesi’nin yeni binasına gelince.

Temeli atılmaya başlandı ve yeni binada sağlık hizmeti ancak gelecek yıl alınabilecek. Bu da, yılın ortası mı sonu mu henüz belli değil.

Fena olmayacak, iyi olacak, ama her iki yeni binalarda hizmetin belirtilen tarihlerde alınıp alınamayacağı konusunda kesin bir fikrim yok.

Bu konularda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yalancısıyım…

[email protected]