Öğretmenler ölüyor haberiniz var mı?

21 Kasım tarihinde yayınlanan bir haber, 31 Ağustos’ta kendini bir parkta ateşe veren öğretmenden söz ediyordu. Yapılan soruşturma sonucunda 54 yaşındaki Andrew Jones’un iş baskısı nedeniyle ruhsal  çöküntü sonucu intihar ettiği anlaşıldı. Jones bir ilkokul öğretmeniydi ve duygusal, öğrencilerine ihtimam gösteren biri olarak tanınıyordu, ancak “kapasite teftişi”nin ve Bristol Park İlkokulu’ndaki rolünün gözlem altına alınması baskısını kaldıramamıştı. Arkadaşları bu teftiş sonucu yetersiz bulunacağı, kendi yerine genç bir öğretmen bulunup sözleşmesinin iptal edileceği, bundan dolayı da ailesinin finansal açıdan çöküş yaşayıp, evlerini kaybedecekleri endişesi içinde olduğunu söylediler. Bu süreç zihinsel açıdan adım adım onu çöküşe götürmüş ve bu çöküş bir intihar ile son bulmuştu.

Halil Serkan Öz, fen lisesinde matematik öğretmeniydi. Öğrencileri tarafından sevilen, edebiyata düşkün, öğrencilerine okuma listeleri verip, kitap ödünç veren bir öğretmendi. Yalova Valisi’nin kendisini öğrencilerinin önünde “Bu saç sakal ne? Sen ne biçim öğretmensin, insanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler” sözlerine içerlemiş, ruhsal bir çöküntü yaşamış ve bu onu kalp krizine kadar götürmüştü. Kalbi öğrencilerinin önünde bu muameleye dayanamamıştı. 

Danyal Irgav, 30 yıllık öğretmen, Mardin'de 85 gün açığa alınmıştı, görevden uzaklaştırıldığı süreç içerisinde çocukları nasıl okutacağı kaygısı ve üzüntüsü içerisindeydi. Bir iddiaya göre göreve iade haberi alan 62 yaşındaki Danyal Irgav hocanın kalbi şok sevince ve heyecana dayanamamıştı, bir başka iddiaya göre ise göreve iade edildiği gün kendisine yaşatılan stresin de etkisiyle kalp krizi geçirip yaşamını yitirmişti, tarih 2 Aralık 2016 idi.

Mustafa Turgut, 55 yaşında Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde 19 yıldır öğretmendi, proje okulları kapsamında okuldan alınıp Başakşehir’de bir liseye tayin edildi, her gün 5 saatlik yol gidiyordu, kalp krizi geçirdi, 7 Şubat 2017’de yaşamını yitirdi. 

Tam da 24 Kasım’da KHK ile ihraç edilen Eğitim Sen Tekirdağ Şube Sekreteri Kazım Ünlü, babasının Elazığ’daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. 

İş stresi, özellikle de işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde işçi sınıfının gizli acılarından birisi. Bu konuda yapılan sayısız çalışma var. Ciddi bir psikolojik ve psikosomatik meslek hastalığı kaynağı… Hele ki öğretmenler arasında…

Tüm yaşanan iş stresine bir de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimcilere sorulmadan, onların görüşleri alınmadan dayatılan “performans değerlendirme sistemi”nin ekleyeceklerini, doğuracağı sonuçları bilmek için ise müneccim olmaya gerek yok. Öğrenciler ve veliler tarafından “müşteri memnuniyeti” mantığıyla değerlendirilecek nice değerli öğretmenin, ekonomik ve siyasal baskılarla birlikte bir de bu türden bir iş stresi ile karşı karşıya kalacağı çok net. 

Bir de işi olmayan öğretmenler var. Atanamayan öğretmenler. Mikail Cengiz atanamayan öğretmen, 21 Haziran 2016 tarihinde çalışmakta olduğu inşaatın 6. Katından düşerek yaşamını yitirdi. M.A. , 11 Şubat 2016 tarihinde öğretmen atamalarının açıklanmasının ardından girdiği bunalım sonucu intihar etti.  Ataması yapılmayan Sosyal Bilgiler Öğretmeni İsa Erdoğan, 6 Ağustos 2017’de intihar etti. ... Selahattin Baz, ataması yapılmayan sosyal bilgiler öğretmeni, Urfa'dan inşaatta çalışmak için gittiği Antalya'da beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi, 16 Ağustos 2017 tarihinde. 

...

Daha çok var, daha çok olacak

Daha fazla yazmaya elim varmıyor. Gecikmiş bir  24 Kasım “Öğretmenler Günü” yazısı denince aklıma başka şey gelmiyor…