Lider(imiz)e itaat şart!

Tabii ki, “bizim” liderimizden söz ediyoruz...

Bizimkisi dışındaki bir lider (bozuntusu) hakkında yolsuzluk söylentisi çıktıysa, öyle uzun boylu tartışmalara girmek gerekmez. Ne de olsa, ateş olmayan yerden duman çıkmaz!

Bizim liderimiz hakkında yolsuzluk söylentisi çıktıysa, kesinlikle birileri komplo kurmuştur. Bir kere, bizim liderimiz yolsuzluk yapmaz. İkincisi, kazara kendisi ya da yakınları birtakım yanlışlar yapmış olsa bile, bizim liderimiz en iyi liderdir. Yolsuzluk lafları edenler art niyetli ve komplocudur. Üçüncüsü, bizim liderimiz düzenli olarak yolsuzluk yapıyor olsa bile, başkaları da yapmıyor mu, ya da, ellerine fırsat geçse, yapmayacaklar mı? Sırf yolsuzluk yapıyor diye, bir sürü güzel şey yapan liderimizi gözden mi çıkaracağız?

Bizimkisi dışındaki bir lider (bozuntusu); doğru olmayan tek bir şey söylediyse, yalancının teki olduğu kesin olarak kanıtlanmış demektir.

Bizim liderimizse asla yalan söylemez. Olsa olsa, çevresindekiler tarafından yanıltılabilir. Eğer doğru olmadığını neredeyse herkesin bildiğini ya da öğrenebileceğini bile bile bir yalan söylediyse, mutlaka anlamlı ve önemli bir nedeni vardır. Ayrıca, herkes yalan söylemiyor mu? Herkesin yalan söylediği bir dünyada, bizim liderimiz de, iyi niyetlerle, yalana başvurmak zorunda kalmış olamaz mı?

Bizimkisi dışındaki bir lider (bozuntusu); hoşumuza gitmeyen herhangi bir şey yaptığında, onu yerin dibine batırmamızdan daha doğal bir şey olamaz.

Bizim liderimiz hoşumuza gitmeyen herhangi bir şey yaptığında, her şeyden önce onu anlamaya çalışmamız gerekir. Acaba bugüne kadar biz mi yanlış düşünüyorduk? Yoksa beklemediğimiz bir şey yaparak, bize bir mesaj mı vermek istedi? Bunlar bir yana, kafamıza yatmayan bir şey yapmış olsa bile, bunu dile getirmek yerine susmayı tercih etmemiz daha doğru olmaz mı?

Bizimkisi dışındaki bir lider (bozuntusu); “şunu yapacağım” deyip yap(a)madıysa, rezildir, rüsvadır...

Bizim liderimiz için öyle kestirme hükümlere varılamaz. Belki, “şunu yapacağım” derken, aklından bambaşka şeyleri yapmak geçiyordu ve onları yapmayı başardı! Belki de, iç ve dış düşmanlarımızın komploları nedeniyle başarısızlığa uğradı ve dolayısıyla gün, liderimize daha güçlü bir şekilde sahip çıkma günüdür!

Bizimkisi dışındaki bir lider (bozuntusu) herhangi bir konuda görüş mü değiştirdi? Hepsinin bukalemun olduğunu daha en baştan bilmiyor muyduk?

Bizim liderimiz herhangi bir konuda görüş mü değiştirdi? Dinozorluk yapacak değildi ya!

Bizimkisi dışındaki bir lider (bozuntusu); herhangi bir konuda yanıltıldığını mı söyledi? Var mı, öyle “yanıltıldım” deyiverip paçayı sıyırmaya çalışmak?

Bizim liderimiz herhangi bir konuda yanıltıldığını itiraf ettiyse, düşünün ihanetin, komplonun büyüklüğünü! Onu bile yanıltmayı başaranlar, liderimiz durumun farkına varmasaydı, bize neler yapmazdı!

* * *

Ergun Çağlayan, “Siyasapati” yazılarında, meseleye “yukarıdan” (yani asıl olarak liderlerin kişisel özelliklerinden hareketle) yaklaşmış ve dizinin son yazısında, “bir de alttakiler üzerinden anlatmayı deneme” taahhüdünde bulunmuştu.

En acımasız eleştirilerde bulunma hakkını saklı tutarak, bekliyoruz!