Kentlilik ve Kocaelispor

Bugün biraz spor, biraz nostalji çok miktarda da kentlilik bilinci üzerine değerlendirme yapıp, herkesin farklı pencerelerden bakmasının doğurduğu sonuçları ve sakıncaları ele almak istiyorum.

Spor ve onun bu kentteki en önemli öznesi (güncel deyimle markası) futbol takımı Kocaelispor’dan söz etmek gerek.

Kocaelispor, 1966 yılında Türkiye futbol liglerine dahil olan, 50 yılda çok sayıda başarıya imza atan, kentin ortak duygularını sinesinde barındıran futbol takımı.

Önemli sayılacak başarıların yer aldığı geçmişini tersyüz eden AKP dönemi, yaratılmış markanın üzerinde basınç oluşturacağı düşüncesiyle, bu başarıyı ve sahibi olan gücü yok saymak ve ötekileştirmek için elinden geleni yaptı. Bunun sonucunda da, Türkiye liglerinde (her şeye rağmen-yüksek oranda borçlanma) başarıdan başarıya koşan, ülkemizi Avrupa kupalarında temsil eden bir futbol takımını, yalnızlığa terk eden AKP zihniyeti ve o zihniyetin yereldeki karar verici unsurları, yerine ‘’Kocaeli Birlikspor’’ futbol takımını ikame etmeye çalıştı.

Bunda kısmen de başarılı oldu denilebilir…

Birlikspor, bu günlerde, ilk kez yer aldığı 2. Lig’de şampiyonluk hesapları yapıyor. TFF  2.Lig Kırmızı Grup’ta averaj fazlasıyla Manisaspor’un önünde liderliğini sürdüren Kocaeli Birlikspor’da saatler şampiyonluğa ve olup PTT 1. Ligi’ne çıkmaya kurulu. 

Bu takımın üst lige çıkması önemli başarıdır, yok sayılamaz.

Ama, çubuğu Kocaeli Birlikspor’a büküp, tarihi başarılarla dolu Kocaelispor’u yok saymak kimsenin haddine değil.

Şimdi, sıra Kocaelispor’un 3. Lig’e çıkışını kutlamaya geldi. Bu başarının sağlanması halinde herkes arkasının geleceğine de inanıyor. Önce 2. Lig, ardından 1. Lig ve daha sonra da Süper Lig.

Biraz sabır, 3 yıllık sabırlı, kararlı bekleyiş ve bıkmadan usanmadan çalışmayla gelinecek nokta hem Kocaelispor’u hem de kenti yeniden marka haline getirecektir. İşte, bu süreçte, ‘’küçük olsun benim olsun’’ anlayışından uzak, kentlilik bilincini yayan, ortak duyguları pekiştiren ve bu yolla da başarıyı yakalayan insanların elele vermesi, fincancı katırlarını ürkütecektir.

Bu yolda, önemli bir çağrı, Kocaelispor’un vefakar taraftar grubu Hodri Meydan’dan geldi.

Diyorlar ki;

‘’Kocaelispor’umuzun, bugün Eskişehir Atatürk Stadyumu’nda Sultangazispor ile oynayacağı maç, 3.Lig’e çıkmak için final maçı niteliğindedir. Kuruluşunun 50. yılına denk gelen bu günde kupayı kaldırıp tekrar güzel günler için başlangıç yapacağız. Bu maçla ilgili otobüs organizasyonunda, önceden olduğu gibi kent protokolü, siyasiler ve iş adamlarımızdan destek bekliyoruz. Bu karşılaşmada yine yeşil-siyah atkı ve formalarımızla tribünleri renklendireceğiz.’’

Kentlilik ve Kocaelispor’a sahip çıkmak adına atılan adımlara, tribünlerden gelen bu yanıt önemli. Bu tavrın yaygınlaştırılmalı, duyarsızlığıyla hafızalara kazınan kent yöneticileri de baskı altına alınıp, Kocaelispor’dan yana tavır koymaya zorlanmalıdır.

Sözünü ettiğim bu baskının oluşturulmasının önemi büyüktür…

Hemen, birkaç neden sayabilirim;

1-Kocaeli, kaybettiği değeri yeniden kazanabilecektir.

2-Kocaeli, verdiğinin karşılığını eşit biçimde almanın önemini kavrayacak ve bunun için bundan böyle gerekli adımları atacaktır.

3-Kent esnafının ekonomisinde belirgin bir canlanma olacaktır.

4-Yerel basının etkisi çoğalacak ve buna bağlı olarak reklam piyasasında yaşanacak hareketlilik istihdam yaratacaktır.

5-Dayanışma kültürü yeniden canlanacak, sorunların çözümü için büyük bir aile olarak adım atılabilecek.

6-Sporda olduğu gibi tüm sosyal konularda ortaklaşmanın yolu da açılmış olacak.

Kentlilik ve Kocaelispor ilişkisi, bölge insanına bu kadar katkı sağlayacaksa, yeni adımlar atmaya, inatçılıktan vazgeçmeye, yeniden ve daha güçlü, güzel bir kurgu yapmaya değmez mi ?

Kızmak, sert biçimde eleştirmek, varsa elde kalan mevcut varlıklar üzerinden siyaset yapıp gerginliği artırmak kolay. Önemli olan, yok edilmek istenen bu varlığa sahip çıkıp yeniden mülk edinir hale dönüştürmek ve kalıcı marka yaratıp kentlilik bilinciyle herkesin ona sahip çıkmasının alt yapısını oluşturmaktır.

Buna ‘evet’ diyeceklerin çok olduğunu biliyorum. Şimdi, o ‘evet’ diyeceklerin gücünü görme zamanıdır.

Eskişehir’den şen dönecek bir Kocaelispor taraftarı, kentlilik bilincine ve dayanışmaya daha bir sıkı sarılacaktır. Bundan sonra gerekli olan ise ortak değerleri savunup geliştirecek anlayışı kulübe hakim kılmak, kıskançlık yerine katkı veren noktada durabilmeyi başarmaktır.

Varsanız, yolumuz açık olsun…