Bursa’da ne oluyor?

Türkiye işçi sınıfının önemli kentlerinden birisi Bursa’da metal işçileri ayakta. Her türlü baskı, saldırı ve yıldırmaya karşı Bursa metal işçileri boyun eğmiyor.

Çünkü işçiler haklarını istiyor. Ücretlerinin artırılmasını, işten atılmalara son verilmesini ve kendi seçtikleri temsilciler ile görüşülmesini talep ediyorlar.

Çünkü yıllardır, sömürü çarklarında ezilen metal işçileri bir yandan patron örgütü olan MESS’in dayatmalarına diğer yandan sarı sendikanın en önde gideni Türk-Metal sendikasının satışına artık yeter diyorlar.

Dün gece Bursa’da Renault yönetiminin zam yapmayacağı açıklaması üzerine binlerce işçi vardiyalarına girmedi, üretimi durdurdu.

Tek başına Renault işçisi değil, Coşkunöz, Tofaş, Mako ve diğer fabrikalardaki metal işçileri de Türk-Metal Sendikası’ından istifaya devam ediyor.

Sarı sendika Türk-Metal’dan istifa sayısının 4 bini geçtiğini, Renault’da 2600,  Coşkunöz’de 780, Mako’da 660, Tofaş’ta 780 civarında işçinin Türk-Metal Sendikası’ndan istifa ettiğini bizzat Türk-Metal  Sendikası başkan yardımcısı söylüyor.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasının Ocak sonunda başlatmış olduğu grevin MESS’i nasıl dize getirdiğini biliyor işçiler. BMİS tarafından başlatılan grevin öncülüğü bir tarafa aynı zamanda sermaye düzeni açısından nasıl bir korku yarattığını da hep birlikte görmüştük. AKP hükümeti, bir kez daha patronların yanında yer almış, grevi ertelemek için “milli güvenliği” gerekçe göstermişti.

Metal işçileri arasında yayılan bu dalga şimdi düzenin, sermayenin ve iktidarın payandalığından asla vazgeçmeyen Türk-Metal sendikasını sarsıyor. Bosch fabrikasında elde edilen kazanım, diğer bütün fabrikalardaki işçilerin talebi haline geldi bugün.

Hükümet “milli güvenliği” gerekçe göstererek BMİS grevini erteleme yoluna nasıl gittiyse, şimdi de sarı sendikanın temsilcileri metal işçilerinin haklı mücadelesini karalamak için hükümet ağzıyla konuşuyor: “İşçilerin ayaklanması normal değil, Gezi olaylarının farklı versiyonu bu!”

Türk Metal Sendikası’nın başkan yardımcısının ağzından çıkan sözler bunlar. İşçilerin hak ve taleplerini savunacağı yerde, işçi düşmanlığı yapıyor!

Tek başına işçi düşmanlığı yapsa neyse, istifa eden işçilere saldıran da bunlar! İkna edemedikleri her yerde adamlarını işçilerin üzerine saldırtan bu sendikal zihniyetin yıkılması gerekiyor.

Metal işçilerinin MESS’i dize getirdiğini, AKP iktidarını ve sermaye sınıfını nasıl korkuttuğunu gördük. Şimdi de Bursa’da patron yalakası sarı sendika Türk-Metal’e mahkum olmadıklarını göstermeliler.

Korkudan her türlü yalana, baskıya ve saldırıya sarılacaklar. İşçi arkadaş sakın geri adım atma! Çünkü korkuyorlar.

İşçi arkadaş sakın geri adım atma! Çünkü seçimlerden önce onlar geri adım atacak!

“Gezi olaylarının farklı versiyonu bu”  demiş, sendika ağası!

İşçinin gücü Gezi Direnişi’nde yoktu, bugün Gezi’nin ruhu metal işçilerinin arasında dolaşıyor!

Bu ruh, eşitlik, özgürlük ve adalet ruhudur! Sakın unutma!