Borç reisin kurtarıcısı mıdır?

Ülke geçtiğimiz haftadan bu yana Suriye’ye yapılan askeri müdahaleyi konuşuyor olsa da ekonomik kriz yerli yerinde duruyor. Kaynaklar tükeniyor, iktidar ekonomiyi yönetmekte zorlanıyor. Ardı ardına yapılan zamlar, yükseltilen vergiler ise para akışını sağlamaya yetmiyor olacak ki Meclis'e sunulan yeni yasa teklifiyle iktidarın 2020 yılında var olan hakkının üzerine 70 milyar liralık ek borçlanma hakkı elde etmesi planlanıyor. Yeni teklif yasalaşırsa 70 milyar liralık yeni bir borçlanma ile birlikte hükümetin toplam borçlanma yetkisi 224 milyar lirayı aşacak. Bu durumda halk ağzına yerleşmiş “borç yiğidin kamçısıdır” sözünü de bir süreliğine “borç reisin kurtarıcısıdır” diye güncellemek gerekecek. Günü kurtarmak için atılan bu adımlar AKP’nin iniş hızını belki kısmen yavaşlatacaktır ama çöküşü durduramayacağı kesindir.

İLGİLİ HABER | Erdoğan'a 70 milyar lira ek borçlanma yetkisi veriliyor

AKP ekonomiden gündelik yaşama kadar toplumu tümüyle kontrol altında tutmaya çalışırken birkaç yıldır çocuk istismarcılarını aklamak için de uğraşıyor. Yargı paketleriyle gündeme getirilen ama güçlü muhalefet nedeniyle bugüne kadar rafa kaldırılmak zorunda kalınan istismarcılara af yasası yeniden gündemde. Kulislerde yakın tarihte Meclis'e gelecek yeni yargı paketinin, çocuk istismarcılarına ve uyuşturucu satıcılarına bir defaya özgü af ile kadınların nafaka hakkının tırpanlanmasını içereceği konuşuluyor.

İLGİLİ HABER | AKP, çocuk istismarcılarını affetme yolları üzerinde tartışıyor!

Kadınların kürtaj olup olmayacağına, yurttaşların içki içip içmeyeceğine, öğrencilerin evlerde kızlı erkekli kalıp kalmayacağına bizzat karar veren Erdoğan bugün de Kürtlerin yaşam tarzlarına neyin uyup uymayacağına karar verdi. Suriye’ye düzenlenen askeri harekat üzerine konuşan AKP Genel Başkanı, İdlib civarındaki bölgede yaşamaya en uygun halkın Araplar olduğunu, Kürtlerin çölde yaşayamayacağını söyledi.

Öte yandan bugünkü cuma namazında da Suriye’deki askeri müdahalenin propagandasını yapan Erdoğan, kafirlere karşı Suriye’deki gibi şiddetli olacaklarını söyledi.

İLGİLİ HABER | Erdoğan, Suriye harekatını anlattı: Kürtlerin yaşam tarzları buraya uygun değil

İLGİLİ HABER | Erdoğan'dan camide propaganda: Küffara karşı şiddetli olacağız, Suriye'de olduğu gibi

Erdoğan, Suriye’ye müdahale konusunda ABD ve Rusya’nın etkisiyle istediği adımları tam olarak atamamış olsa da ülke içinde sözde muhalefet içinde çatlaklar yaratmayı başardı. ”PYD terör örgütü değil” diyen CHP PM üyesi Erdal Aksünger hakkında partisinin inceleme başlattığı ileri sürüldü. Aksünger yaptığı açıklamada PYD’nin henüz savaş başlamamışken kurulan bir parti olduğunu, 2015 yılına kadar kimsenin PYD’yi terörist saymadığını, Demirtaş’ın “Seni başkan yaptırmayacağız” demecinden sonra bu yapıya bakışın değiştiğini ve bölgede ağırlığı olan PYD ile çözüm için görüşülmesi gerektiğini, kendi görüşlerini dile getirdiği içinse bugün linç edilmek istendiğini söyledi. 

İLGİLİ HABER | CHP, 'PYD terör örgütü değil' diyen Erdal Aksünger hakkında inceleme başlattı

Türkiye, bölgedeki savaştan kaçan sayısı 3 milyonun üzerindeki Suriyeli mülteciyi uzun yıllardır ağırlıyor ama bu insani yardım AKP’nin elinde istediği zaman kullanabileceği bir koza dönüşmüş durumda. İktidar kimi zaman Avrupa’yı “mültecileri üstlerine salmak”la tehdit ederken kimi zaman da işine gelmeyenleri uluslararası hukuka aykırı biçimde sınır dışı ediyor. Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı rapora göre Türkiye, temmuz ayından bu yana yüzlerce mülteciyi kandırarak ya da zorla savaş bölgesine geri gönderdi. Rapora göre mülteciler ya dövülerek “ikna ediliyor” ya da kendilerine başka bir belge imzaladıkları söylenerek gönüllü dönüş belgesi imzalatılıyor.

İLGİLİ HABER | Uluslararası Af Örgütü: Türkiye, harekat öncesi yüzlerce mülteciyi kandırarak ya da zorla Suriye'ye gönderdi