Bir market işçisinin mektubu veya isyanı!

İleri’nin Vardiya köşesinde bu hafta yangın sonucu bir işçinin yaşamını yitirdiği A101’de çalışan bir market işçisinin gönderdiği mektubu, bir başka ifadeyle isyanı paylaşıyoruz.

Ülkemizde artan ekonomik ve siyasal krizin etkisiyle beraber A101 gibi zincir marketlerde de kuralsız çalışma koşulları had safhaya vardı. Ben de sizden biri olarak sizleri en iyi anlayan biri olarak sizlere seslenmek istiyorum. Hepimizin çok büyük bir umutla işe girdiği bizlere çok güzel vaatlerde bulunarak kandırıp işe aldıkları bir arkadaşınızım. Öncelikle nereden başlasam diye düşünüyorum. Kuralsız düzensiz çalışma koşullarından mı? Sürekli haklarımızın yendiği kısımdan mı?  Bir üst yönetimden, kendini bilmez birilerinden yediğimiz  azarlardan mı? Yoksa fazla çalışıp mesai dahi alamadığımızdan mı?  Kocaman mağazaların yerlerini her gece küçük vileda ile ellerimizle silmemizden mi başlasam, yoksa olmadı bazı günler iki defa silmemizden mi?

Kısaca söz etmeye çalışayım. Kocaman şirket bizler üzerinden para kazanıp en ufak bir temizlik malzemesi bile almıyor. Karına kar katan koca şirketler sıra işçiye geldi mi işçinin hakkına, iş güvenliğine, işçi sağlığına geldi mi maalesef kılları bile kımıldatmıyor. Mesela sürekli değişen etiketler yüzünden müşteriler ile burun buruna geliyoruz. Asgari ücret açıklanmadan önce çalıştığım A101 mağazası yüzde 25 zam açıkladı. Yalnız elimize ulaşan ücret zamları yapacakları zammın daha da aşağısında oldu. Mesela yiyecek içecekleri mağaza vermiyor. Suyu bile A101 işçisi kendi cebinden alıyor. Bu gün aldığımız asgari ücret bile Türk iş in açıkladığı açlık sınırının altında kalıyor.  Bu sistem şartlarında hepimiz bir şekilde yaşamımızı sürdürmek için çalışmak zorundayız. Ama bu kadar ağır esnek çalışma koşullarına boyun eğmek zorunda değiliz. Puantaj diye bir saçmalık var mağazalarda, 8:30’da mağazaya girecek 16:45’te çıkacak. Tabii bölgeden bölgeye bu saatler değişiyor,  ama 8 saat çalışma zorunluğu varken, sorarım size abilerim ablalarım kardeşlerim hanginiz hangimiz 8 saat çalışıp mağazadan çıkabiliyoruz? Her gün fazladan en az 2 saat çalışıp hiçbir şekilde karşılığını alamıyoruz. Haftada en fazla 45 saat çalışıp fazla kalan saatlerde mesai verilme zorunluğu var. Haftada fazladan kaç saat çalıştığımızı belli değil ve karşılığını hiçbir şekilde alamadığımız bir durumla karşı karşıya  kalıyoruz. Düzenli bir vardiya yok, tazminat desen kimse haklarını dahi bilmiyor. Bizlerin artık farklı bir yol izlemesi lazım, gücümüzün farkına varmamız gerekiyor. Ve yasal olan hakkımız sendikal hakkımızı kullanıp sendikalaşmamız gerek, çünkü işçinin örgütlü gücüne ihtiyacımız var. Bize dayatılan eşitsizliklere, zor, ağır, esnek çalışma koşullarına karşı mücadele edelim. Tüm market işçileri bu insanlık dışı koşullara karşı bir araya gelelim mücadelemizi büyütelim.

Bir A101 İşçisi