Doğal ve organik olmayan pek çok kozmetik ürününün insan sağlığına zararlı olduğu somut olarak da kanıtlanmış, kullanıcıların şikayetleri değerlendirildiğinde de ciddi bir vaka havuzu oluşmuş durumda. Denetimi yapılmayan pek çok üründe bulunan kimyasalları, özellikle deriden almak çok ciddi sağlık riskleri doğuruyor. Sonuçta özel bir ürün olduğu için ve rakiplerinden öne çıkmak, daha fazla tercih edilmek amaçlandığı için, patent gizliliği gerekçe gösterilerek pek çok kozmetik ürünün içeriğini açık bir şekilde bilemiyoruz. Öte yandan bazı ürünler zararlı olmasa bile, azınlıkta da olsa alerjik reaksiyon gösterebildiği kişiler olabilir ve oluyor. Uzmanlar genel olarak kızarıklık, deride tahriş veya hassasiyet gibi alerjik tepkilerin yanı sıra, kanser ve astım riskinden de söz ediyorlar.
Kozmetik ürünlerin kullanıcılara zararları kadar incelenmeyen bir konu ise, bu ürünleri üreten işçilerin sağlıkları. Daha önce bir yazımda (http://ilerihaber.org/yazar/hic-brezilya-fonu-yaptirdiniz-mi-31223.html) bu ürünleri uygulayanların, özellikle kuaförde çalışan kuaförler, manikürcüler vb. kişilerin sağlık risklerine değinmiştim. Ama kastettiğim bu emekçiler de değil. Bizzat kozmetik ürünlerini, özellikle de denetimsiz, merdiven altı üretim sonucu bize ulaşan ürünleri üreten işçilerin sağlık ve güvenlik sorunları. Kozmetik sektöründe çalışanların sorunları diye bir arama yaptığınızda, saç ve tırnak bakımı yapılan güzellik salonlarında çalışan kadın emekçilerin sağlık sorunlarına ilişkin sayısız çalışma, tartışma ve hatta kampanya ile karşılaşabilirsiniz. Ama bu ürünlerin üretim sürecindeki sağlık sorunları, meslek hastalıklarına ilişkin bilimsel çalışma hemen hemen yoktur.
Peki şimdi başlıktaki soruyu soralım. Avon ürünleri sağlığa zararlı mı? İnterneti araştırdığınızda, pek çok kozmetik markası gibi hakkında şikayetçi olanların olduğunu görürsünüz, ama özel olarak ortaya konmuş, kanıtlanmış bir zararı olduğuna ilişkin bir bilgiye sahip değiliz. Peki Avon ürünlerini üreten işçilerin sağlık ve güvenlik riskleri konusunda bilgimiz var mı? Maalesef, yukarıda da belirttiğim gibi kozmetik ürünlerini üreten işçilerin meslek hastalıklarına ilişkin bir bilgiye pek sahip değiliz, bu konuda bir çalışmaya en azından ben rastlamadım (kuşkusuz vardır ama en azından az sayıda olduğunu tahmin edebiliriz). Özetle Avon ürünlerini kullananlara ve bu ürünleri üretenlere, Avon ürünlerinin ve içerdikleri kimyasalların bir sağlık riski olup olmadığını bilmiyoruz, en azından ciddi bilimsel olarak bir tez ortaya koyamıyoruz.
Ama Avon firmasının işçiler için zararlı olduğunu biliyoruz ve bu şu aşamada bize yetiyor. Çünkü yolumuz işçi sınıfının yolu ve işçi düşmanı bizim düşmanımızdır, biz başka alem isteriz diyoruz. Avon firmasının kendi işçilerine zararlı bir firma olduğunu adımız gibi biliyoruz. Çünkü Gebze’de bulunan deposunda çalışan 8 kadın işçiyi sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten çıkardığını (kendileri bunu yalanlıyorlar) konuştuğumuz işçiler ve işçilerin örgütlü olduğu DGD-SEN temsilcileri sayesinde öğreniyoruz. ‘Güzelliğimiz gücümüzden geliyor, gücümüz de direnişten’ yazılı pankart taşıyan ve talepleri kabul edilene kadar fabrika önündeki direnişlerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirten işçileri görüyor, duyuyor mücadeleleri bizim mücadelemizdir diyoruz. Bağımsız satış temsilcisi ile doğrudan satış modelini, 'kadınların güçlenmesini' sağlayan otantik bir iş modeli olarak pazarlayan Avon firmasına, güçlü kadın direnen kadındır, işten attığın bu kadın işçileri geri al diyor, Avon’un Türkiye’deki ilk kadın Genel Müdürü Angela Cretu başta olmak üzere firmanın patronlarına AVON İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR! mesajımızı gönderiyoruz…