AKP yalnız bırakılmalı!

Bir dönem AKP’yi sürekli öven, değişimin ve dönüşümün merkezine koyan, toz kondurmayan, sonra AKP işleri abartınca ondan kerhen vazgeçenler, bugünlerde de benzer bir tavırla CHP’nin AKP ile koalisyon kurması için kampanya açmış gibiler.

Hatta bazıları “AKP iktidarının işlediği suçları görmezden gelmek gerekir” diyecek kadar ileri de gidiyorlar, önceliğin “Erdoğan’ı köşeye sıkıştırmak değil, Türkiye’nin çıkarları olduğunu” bile yazıyorlar… Üstelik “bu tezlerini” demokrasi kültürünü anlatarak, uzlaşmanın ne kadar mühim bir şey olduğunu anlatarak yapıyorlar. Neymiş, aman ülke hükümetsiz kalmamalıymış, neymiş, böyle bir büyük koalisyon ülkeyi rahatlatırmış… 

Büyük koalisyon ülkeyi de ve bölgeyi de rahatlatmaz, yalnızca AKP’yi ve büyük sermaye güçlerini rahatlatır. 7 Haziran’da yıkılan AKP’ye koltuk değneği olur. Hukuksuzluğa, şiddete ve talana da yeni bir zemin olur. Oranı ne olursa olsun seçimden yenilgiyle çıkmış olan gerici-sağcı AKP iktidarını yeniden orada tutmaya yarar. 

İçeride ve dışarıda “Büyük Koalisyon” övgücülerinin CHP aşkı da, CHP’yi çok istemelerinden değil, zorunluluktan… Çünkü Erdoğan’ın da istediği ve siyaseten en güçlü olasılık olarak ortada duran AKP-MHP koalisyonu açık ki, mevcut iktidarın sağcı-gerici-faşizan özellikleriyle devamı niteliğinde olacak ve AKP’nin “burnunu sürtmesini” engelleyecek, seçim yenilgisi sonuçsuz kalacaktır!

Demokratikleşmeyi, sosyal devleti ve refahın bölüşümünde eşitliği 200 sayfalık seçim bildirgesinin merkezine koyan CHP’yi bitirir, CHP, tıpkı 1991’de SHP’nin DYP ile yaptığı koalisyonun sonucunda olduğu gibi AKP’li bir koalisyondan asla sağ çıkamaz! Üstelik böyle bir koalisyonun zararı CHP ile de sınırlı kalmaz. Böyle bir koalisyon CHP üzerinden de bir kez daha sola dair olumsuz söylemleri arttırır, her başarısız adımdan sonra bir kez daha “bu solculardan bir şey olmaz” algısını güçlendirir.

Bugün bu ülkede sol kendini ifade etmede halen ciddi sıkıntı çekiyorsa, bunun nedenlerinden biri 12 Eylül darbesiyken, diğeri de 1989’da SHP’nin kazandığı şehirlerde yaşanan başarısızlıklar ve hemen bunun devamında 1991’de başlayan SHP-DYP koalisyon hükümetinde SHP’nin kötü performansıdır…

AKP İKTİDARSIZ KALMALI

Seçim sonuçlarıyla, Başkanlık, tek başına iktidar, baraj hepsi çöktü. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı meşruiyetini yitirdi… Seçim sonuçları, Erdoğan’ın ve AKP’nin açık bir yenilgisidir. Bu yenilgi, mutlaka iktidarsız kalarak karşılığını bulmalıdır!

Bu yüzden AKP asla yeniden hükümete taşınmamalı, yalnız bırakılmalıdır… Korkmaya gerek yok. Bildiğimiz doğruları söylemeye devam edelim.

Bu ülkenin çıkışı özgürlük alanlarının genişletilmesinden geçiyor…

Laik ve demokratik bir Anayasa yaratmaktan geçiyor…

İşsizliği ve yoksulluğu çözecek sosyal bir devletin inşa edilmesinden geçiyor…

Kamucu olmaktan geçiyor…

Memleketimize kaçıp gelen Suriyelileri düşman ilan etmekten değil, Suriye’deki savaşı bitirmekten geçiyor…

Çıkışın “Büyük Koalisyonda” olmadığı kesin. AKP-CHP koalisyonunu dışarıdan HDP de desteklese bile bu koalisyon “ülke yararına” olmaz. Böyle bir koalisyon, bunca yaşanandan sonra ödül alan Reza Zarrap’ların ve utanmadan sıkılmadan Reza Zarrap’lara ödül verenlerin yararına olur! 

Yalnız bırakılan AKP’nin çöküşü kaçınılmazdır! AKP’yi tek başına bırakın, ne hali varsa görsün!

Necdet Saraç
24 Haziran 2015, İstanbul