7 Kasım notları | Aksaray vakası: Bu kötülüğü hangi ideolojik iklim yarattı?

Aksaray’daki Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocuklarla aynı binada eğitim gören diğer çocukların velilerinin, otizmli çocukların kendi çocukları ile aynı okulda eğitim görmesine karşı çıktığı ve otizmli çocuklara karşı bir eylem yaptığı haberi, günün en öne çıkan haberi oldu.

Aksaray’da yaşanan olaydaki gibi örneklerle kendini her fırsatta ortaya koyan bu çıkarcılığın artık toplumsal bir vaka haline geldiğini vurgulamak gerekiyor. İktidarın 17 yıldaki en büyük ‘icraatlarından’ biri olan bu toplumsal tahribat; bazen bu örnekteki gibi zayıf olanı, bazen 10 Ekim’de hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunu yuhalama şeklinde kendisi gibi olmayanı kötüleme ile ete kemiğe bürünürken, bazen de trafikteki hamile kadına bile saldıracak kadar vahşi olan şiddet eğiliminde görülüyor.

İLGİLİ HABER | Aksaray'da otizmli çocuklar yuhalandı: Valilik olayı, Bakan Selçuk da Valiliği yalanladı

İstanbul Fatih'teki evlerinde cansız bedenlerine ulaşılan ve kanlarında siyanüre rastlanan kardeşlerle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ''Açlıktan, yoksulluktan intihar şeklinde bir bilgi mevcut değil'' dedi. Yandaş medyada ise intihar sebebi olarak, “kardeşlerin zaten psikolojik problemlerinin bulunduğu” gibi haberler yer aldı.

İktidar bloğu bu ‘cinayet’ üzerindeki sorumluluğunu gizlemeye çalışırken, TİP ise yaptığı açıklamayla iktidarın bu ‘cinayetin’ sorumlusu olduğunu vurguladı. TİP’ten yapılan açıklamada, “Yoksulluğun, işsizliğin had safhaya ulaştığı, devlet kurumlarının tarikatlara peşkeş çekildiği ülkemizde Saray Rejimi ve sermaye grupları kendilerini ihya ederken halkın payına açlık, savaş ve ölüm düşüyor” denildi.

TİP açıklamasında ayrıca, dört kardeşin ‘cinayete’ kurban gittiği düzene karşı dayanışma ağları ve soygun düzenini yok edecek mücadele hattının hep birlikte kurulması çağrısı yapıldı.

İLGİLİ HABER | Evlerinde ölü bulunan kardeşlere ilişkin AKP'den ilk açıklama: Açlıktan, yoksulluktan intihar şeklinde bir bilgi mevcut değil

İLGİLİ HABER | TİP: Bu cinayet düzenine mahkum değiliz

Ulaşım zamlarının ardından 17 Ekim'den bu yana kitlesel protestolara sahne olan ve güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle en az 20 kişinin yaşamını yitirdiği Şili'de, tepkilerin odağındaki Devlet Başkanı Sebastian Piñera, "insanlığa karşı suç işlediği" iddiasıyla yargılanacak.

İLERİ HABER | Şili Devlet Başkanı Pinera, 'insanlığa karşı suç işlediği' iddiasıyla yargılanacak