5 Kasım notları | AKP'nin 17 yılı: Organize cinayet rejimi

AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım seçimlerinin ardından 17 yıl geçti. 17 yıldır kesintisiz iktidarda kalan AKP, bu süreçte Türkiye’nin siyasal ve toplumsal yapısında telafisi çok zor hasarlar yarattı. Ülkeyi emperyalizme her anlamda daha da bağımlı kılan, ülke ekonomisini batma noktasına getiren, kaynakları kendisine ve yandaşlarına peşkeş çekerken emekçileri yoksulluğa, açlığa, işsizlik ve borçluluğa mahkum eden AKP iktidarı döneminde, 25 bine yakın işçi iş cinayetlerine kurban gitti.

17 yıllık AKP iktidarı işçilerin, kadınların, gençlerin, doğanın ve kentlerin ölüme mahkum edildiği bir organize cinayet rejimi olarak ayakta kalabildi. AKP’nin bu politikaları sadece ülke içinde değil, Suriye’de de kan dökülmesine yol açtı. Komşumuz Suriye’yi kana bulayan cihatçı çeteler Türkiye tarafından desteklendi, beslendi, kollandı.

17 yıl boyunca AKP’ye karşı mücadele eden halk kesimlerinin direnişi ise tüm baskılara rağmen sürüyor. Saray Rejimi’nin en büyük kabusu haline gelen Gezi Direnişi ile birlikte ülkenin emekçi halkı AKP’ye tarihinin en ciddi sarsıntısını yaşattı ve o günden bu yana da halkın eşitlik, özgürlük, adalet için yürüttüğü mücadele varlığını sürdürüyor.

SARAYA SERVET, HALKA YOKSULLUK

Türkiyeli emekçiler Saray Rejimi’nin yarattığı ekonomik krizle boğuşmaya devam ediyor. Buna karşın Saray sözcüleri ülkenin ekonomik durumuna ilişkin pembe tablolar çizerek gerçekleri saptırmayı sürdürüyor.

Bugün partisinin grup toplantısında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik krizin etkilerini hasır altı ederek ülkenin zenginleştiğini ve refah seviyesinin arttığını ileri sürdü. Erdoğan Türkiye’nin ekonomik durumunun kendi iktidarı döneminde iyileştiğini anlatırken, gerçek verileri sunmak yerine manipüle edilmiş verilere başvurdu. Saray hanedanı ve yandaşlar her gün yeni servet kaynaklarına ulaştığı bir devirde, ekonomik krizin ve yoksullaşmanın tamamen emekçi halka yıkılmış olduğunun göstergesi olan konuşmada, Erdoğan 17 yıllık iktidar sürecinin değerlendirmesini yaptı.

İLGİLİ HABER | Erdoğan krizi yine 'teğet geçti': 'Refah seviyesini fiilen yukarı çıkardık'

KRİZ EMEKÇİLERİ VURUYOR

Erdoğan’ın ülkenin ekonomisini gerçek dışı verilerle güzellediği anlarda halkın yoksullukla boğuşmaya devam etti. İSİG Meclisi’nin açıkladığı rapora göre sadece Ekim ayında en az 155 işçi iş cinayeti sonucunda hayatını kaybetti.

İLGİLİ HABER | Ekim ayında en az 155 işçi hayatını kaybetti

İş Bankası’na bağlı çağrı merkezi işçileri ise sendikalaşma haklarının engellenmesi nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Tez-Koop İş Sendikası üyesi işçiler, Erişim Çağrı Merkezi isimli iş yerinde yöneticilerin sendikalaşma faaliyetlerini engelledikleri gerekçesiyle Türkiye İş Bankası Muratpaşa Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi.

İLGİLİ HABER | Erişim Çağrı Merkezi işçilerinden İş Bankası'na çağrı: Sendikalaşma hakkımız engellenemez

TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: AKP, ABD OPERASYONUYLA İKTİDAR OLMUŞTUR

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği haftalık basın toplantısında AKP iktidarının 17 yılını değerlendirdi. Baş, AKP’nin iktidara gelmesinin ABD’nin operasyonu sonucunda gerçekleştiğini belirtirken AKP’den beklenenin ülkeyi emperyalizme daha da bağımlı kılmak olduğunu ve AKP’nin de bunu sağladığını ifade etti. Baş basın toplantısında şu sözleri sarf etti:

“17 yıla baktığımızda biz bir karanlık görüyoruz. Paranın kendilerini sarhoş ettiği, dünyaya esas olarak dolar yeşiliyle bakan ve kendilerini dolara adamış bir iktidar topluluğu ve mahvettiği bir ülke görüyoruz.”

Baş ayrıca AKP’nin iktidarda kalmasında ana muhalefet partisi CHP’nin de katkısı olduğunun altını çizdi:

“Bize göre, bu karanlık tabloya rağmen AKP’nin hala iktidar koltuğunda oturabiliyor olmasının ana nedenlerinden bir tanesi ana muhalefetin zihniyetidir. CHP, AKP’nin kurduğu Saray Rejimi’nin ‘sözde muhalefeti’ olmak anlıma gelen duruşunun, halka değil Saray’a yaradığını görmelidir.”

İLGİLİ HABER | TİP Genel Başkanı Erkan Baş'tan, Kılıçdaroğlu'na uyarı: 'Bu fotoğraflarda güzellik görmek, olaya Saray bahçesinden bakmaktır'

BATMAN’DAKİ POLİS ŞİDDETİNE KOMİK AÇIKLAMA

Batman’da 11 yaşındaki bir çocuğun polisler tarafından gözaltına alınmasına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmış ve büyük tepki çekmişti. Bugün konuyla ilgili Batman Valiliğinden açıklama geldi. Görüntüler açık olmasına karşın Batman Valiliği çocuğun “muhafaza altına alındığı” iddiasını dile getirdi.

İLGİLİ HABER | Batman Valiliği, zor kullanılarak gözaltına alınan 11 yaşındaki çocukla ilgili açıklama yaptı

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİSİNDE ŞANTAJ İDDİASI

Bugün gündeme gelen bir iddiaya göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’in, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın yakalanması için Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yeşil ışık yaktığı öne sürüldü. İddiaya göre, Türk istihbaratı bu görüşmenin ses kaydına sahipti ve o kayıt, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Suriye’deki harekât öncesinde Trump’ı çekilmeye ikna etmek için kullanıldı.

İLGİLİ HABER | İddia: Suriye harekatında, Trump'ın damadı Kushner'in Kaşıkçı kaydı kullanıldı