2015 için kehanetler!

OCAK: İslamcı bazı gazeteler ve çevreler “Biz Müslüman’ız, Elhamdülillah! Noel bizim bayramımız değil. Yılbaşı kutlamayız biz… Uyma şeytana! Aldanma! Kutlama! 31 Aralık ‘Müslümanların tarafını belli edeceği gece’ deseler de nüfusun ezici bir çoğunluğu “AKP’siz bir yeni yıl” umudu ile yeni yıla kutlamalarla girdi!

ŞUBAT:  “Dindar ve kindar eğitime hayır” diyen milyonlarca ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi 9 Şubat’ta dersleri boykot etti. Eğitim Sen, Eğitim İş gibi sendikalar başta olmak üzere onlarca kurum ve kuruluş, siyasi parti boykota destek verirken, zorunlu din dersi uygulamasının sona erdirilmesi ile birlikte laik, bilimsel ve parasız eğitim çağrısı yaptılar.

MART:  CHP, AKP’den kurtulmak ve yeni bir siyasal iklim yaratmak için seçimlere solun bütün renklerini kucaklayacak bir seçim ittifakı ile girmek istediğini açıklarken, BHH ve HDP çevreleri de bu yaklaşıma sıcak baktıklarını açıkladılar… 21 Mart’ta yapılan Nevroz kutlamalarına katılım çok yoğun olurken, bir çok yerde CHP, HDP ve BHH temsilcilerinin ortak kutlamalar yaptığı görüldü.

NİSAN: Ortak bir seçim bildirgesi hazırlamak için, CHP’nin daveti ile ülke genelinde, sivil toplum örgütlerinden sendikalara, odalardan siyasi partilere, aydınlardan sanatçılara kadar çok geniş katılımlı toplantılar yapıldı. İstanbul’da yapılan son toplantıda ortak bir “seçim bildirgesi” ile birlikte davranma ve seçimlere solun ortak adaylarıyla katılma kararı alındı.

MAYIS: 1 Mayıs kutlamalarına olağanüstü bir katılım olurken, AKP karşısında tümü ve Başbakan Kılıçdaroğlu kortejin en önünde sendika yöneticileriyle birlikte Taksim’e girdi. Gezi eylemlerinin yıldönümünde Taksim, Kızılay ve Gündoğdu meydanında bir araya gelen milyonarca insan “gün geliyor, devran dönüyor…” diye haykırdı!

HAZİRAN: Yapılan Genel Seçim’de; CHP, HDP mecliste çoğunluk sağlarken, sol ve sosyalist birçok kişi de bu partilerin listelerinden meclise girdi. CHP ve HDP bir koalisyon hükümeti kurdu. Hükümet, her alanda demokratikleşmenin gerçekleşeceğini, hukukun herkes için eşit uygulanacağını, laik ve demokratik yeni bir anayasa için hazırlıklara başlanacağını, gerçek anlamda sosyal bir devlet yaratmak için kolların sıvadığını, yoksulluk ve yolsuzluğu ortadan kaldıracağını açıkladı.

TEMMUZ: Madımak Oteli’nin önüne Sivas Valisi ve Belediye Başkanı ile gelen yeni Başbakan, “2 Temmuz Katliamı’nın Türkiye için kara bir leke olduğunu” belirterek, “Artık bir dönemi geride bırakıyoruz, Sivas halkının da yoğun isteğiyle, oteli müzeye dönüştürüyoruz ve önüne de bir insanlık anıtı yapıyoruz” dedi.

AĞUSTOS: Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’ne katılan Başbakan, “Laiklik gereği, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı devletin kurumsal kimliği dışına çıkartıyoruz ve bütün inançların nüfustaki oranlarına bakılmaksızın eşit temsil edileceği bir Koordinasyon Kurulu kuruyoruz” dedi. Bakan ayrıca, “Cemevini de; yasalar önünde cami, kilise, havra gibi bir ibadethane olarak kabul ediyor ve bu anlamsız tartışmayı bitiriyoruz” açıklamasını yaptı.

EYLÜL: 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayan hükümet, “özel yetkili” kapsamına giren bütün davaların yeniden görüleceğini açıkladı. Adalet Bakanı, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili dosyaların yeniden açıldığını ve AKP hükümetinde görev yapan bütün başbakan ve bakanların soruşturma kapsamına alındığını açıkladı.

EKİM: Hükümet, bugüne kadar Diyanet’e ve silahlanmaya ayrılan bütçenin yüzde 90’ının, bundan böyle eğitim, sağlık, araştırma ve işsizlikle mücadele için kullanılacağını açıkladı.

KASIM: Milli Eğitim Bakanı düzenlediği basın toplantısında, üniversitenin özerkliğini ortadan kaldıran YÖK’ün lağvedildiğini açıklarken, yeni öğrenim yılında eğitimde fırsat eşitliği çerçevesinde özelleştirmelere son verileceğini, sınav yarışını sona erdireceklerini ve bilimsel eğitimi öne çıkaracaklarını açıkladı. Çalışma Bakanı ise yaptığı açıklamada asgarin ücretin ve çalışma koşullarının, sendikalarla yapılan görüşmeler sonucu onların istedikleri biçimde şekillendirileceğini belirtti.

ARALIK: Hükümet, İnsan Hakları Günü nedeniyle, ‘siyasi cinayetler ve katliamlarla ilgili’ bütün dosyaların yeniden açılacağını ve yapılacak duruşmaların televizyondan canlı yayınlanacağını açıkladı. Diğer yandan, Maraş Katliamının 36. yıldönümünde bölgenin en büyük Cemevi, Kahramanmaraş Valisi ve Belediye Başkanı’nın da katıldığı bir törenle açıldı. Sünni ve Alevi din adamları, katliamda öldürülenlerin anısına yaptırılan anıtın önünde birlikte dua etti. Başbakan, İçişleri Başkanı Genel Kurmay Başkanı Roboski’ye giderek, acılı ailelerden özür dilediler ve davanın yeniden açılarak, sorumluların yargı önüne çıkarılacağını söylediler.