19 Kasım notları | Saray gericiliği saldırıyor: Kadın düşmanlığı her yerde

Türkiye’de AKP iktidarı boyunca gericileşmenin boyutları, en fazla kadınlara yönelik saldırılar açısından ölçülebilir halde. Kadınların her gün öldürüldüğü, tacize ve saldırıya maruz kaldığı ülkemizde, kadın düşmanı politikalar tam gaz sürdürülürken kadınlara yönelik saldırıların failleri de sistematik biçimde korunuyor.

Bu durumda en büyük pay, kuşkusuz yıllardır iktidarda olan ve kadın düşmanlığının baş nedeni olan gericiliği toplumsal yaşamın her alanına hakim hale getiren AKP’de. Kadın-erkek eşitliğini reddettiğini ulu orta ilan eden AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu ülkede, kadınların tüm haklarına yönelik devlet saldırısı ile kadınların toplumsal yaşamdaki rollerine yönelik erkek şiddeti de birbirinin parçası olarak değerlendirilmeli.

Bugünün öne çıkan gündemlerine baktığımızda da kadın düşmanlığının ne kadar yaygın ve sistematik hale geldiğine bir kez daha tanık oluyoruz.

YİNE CİNAYET, YİNE TACİZ

Isparta’da yaşayan 19 yaşındaki Güleda Cankel sevgilisi olduğu iddia edilen bir erkek tarafından öldürüldü. Cinayet zanlısı Zafer Pehlivan, genç kadını öldürdüğü saati ise sosyal medya hesabından paylaştı. Güleda Cankel’in zanlı tarafından Isparta’da yaşadığı apartta öldürüldüğü belirlendi.

İLGİLİ HABER | Isparta'da kadın cinayeti: 19 yaşındaki Güleda Cankel eski sevgilisi tarafından öldürüldü

Bir kadının cinayet kurbanı olduğu saatlerde Kocaeli’de de bir başka kadına yönelik saldırı haberi gündeme düştü. Belediye otobüsünde yolculuk eden genç bir kadın, bir erkek yolcu tarafından sözlü saldırıya ve tacize uğradı. Kadın öğrencinin yanına oturmasına izin vermeyen şahıs, karşısında oturduğunda ise “Karşımda oturma kalk, gözüm sana kayıyor” dedi. Araçta bulunan kimse şahısa tepki göstermezken, otobüs şoförü ise duruma itiraz eden kadını susturmaya çalıştı.

İLGİLİ HABER | Kadın öğrenciye otobüste taciz: 'Karşımda oturma gözüm sana kayıyor'

Saray Rejimi’nin kurumları da kadınlara yönelik saldırıların zeminini oluşturmaya devam ediyor. YÖK’ün “toplumsal değerlere uygun değil” dediği cinsiyet eşitliği programları üniversitelerden de birer birer kaldırılıyor. Munzur Üniversitesi’nin ardından, Giresun Üniversitesi de ‘Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin adını değiştirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik duyurusuna göre, merkezin yeni adı, ‘Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ oldu.

İLGİLİ HABER | 'Cinsiyet Eşitliği' projeleri birer birer kaldırılıyor

İLGİLİ HABER | 'Kadına yönelik şiddet araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

KIBRIS’TA ÇÖZÜM İÇİN SOL GÜÇLERDEN AÇIKLAMA

Kıbrıs’ta emperyalist tahakkümden bağımsız ve halkçı bir çözüm üretmek için sol güçler ortak bir deklarasyon yayınladı. Türkiye İşçi Partisi, AKEL ve Sol Hareket tarafından hazırlanan ve üçlünün ortak imzasıyla yayınlanan deklarasyonda, “Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Ermeni, Maruni ve Latin tüm Kıbrıs halkının barış içinde, tüm yabancı askerlerden ve üslerden arındırılmış, bağımsız, egemen, birleşik bir Kıbrıs’ta yeniden bir arada yaşaması esas hedefimizdir” sözlerine yer verildi.

İLGİLİ HABER | 25 Kasım Berlin görüşmesi öncesi TİP, AKEL ve Sol Hareket'ten 'Kıbrıs'ta çözüm için' ortak açıklama

TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: SARAY İÇİN KRİZ YOK

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında yaklaşan bütçe görüşmelerine ve ülkedeki ekonomik krize değindi.

Saray ve onun çevresindeki yandaşlar için ekonomik krizin söz konusu olmadığını belirten Baş, “Borç, Saray’ın emekçilere salladığı bir kamçıdır. Borç içerisinde bırakılan yurttaşlar Saray’a teslim olsunlar diye borç içerisinde bırakılmaktadır” dedi. 

İLGİLİ HABER | TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Borç, Saray'ın emekçilere salladığı bir kamçıdır

AKP’DEN İTİRAF: SURİYE’NİN ZEYTİNLERİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN SATILDI

Meclis’te süren bütçe komisyonu görüşmelerinde bugün AKP’li vekillerin hırsızlık itirafları dikkat çekti. TSK'nin cihatçı ortağı ÖSO'nun Afrin'de çaldığı zeytinler gündeme gelince AKP'li isimler, üretilen zeytinyağların Türkiye üzerinden ihraç edildiğini kabul etti.

İLGİLİ HABER | Bütçe komisyonunda ÖSO'nun hırsızlığı konuşuldu, AKP'li Aydemir iddiaları kabul etti

RABİA NAZ DOSYASINDA YENİ GELİŞME

Tüm Türkiye’nin takip ettiği Rabia Naz dosyasında ise önemli bir ifade dikkat çekti. Rabia Naz dosyasında görevli polis yaptığı açıklamada, ''Raporda yorumda bulunmadık ancak benim düşüncem intihar değil'' ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER | Rabia Naz dosyasında görevli polis: Raporda yorumda bulunmadık ancak benim düşüncem intihar değil